zondag 6 mei 2012

Voedselketen


Hebt u dat ook wel eens?
Dat u 's nachts in bed ligt en uw gedachten de meest vreemde kanten op schieten?
Men zegt dat tijdens de slaap de indrukken van de vorige dag verwerkt worden. Geordend worden, een plaatsje krijgen in de databanken van ons geheugen.
Maar tijdens momenten van even wakker worden, gebeuren er soms rare dingen.
Het proces van ordening wordt dan verstoord en binnen de kortste keren is de chaos in het brein compleet.
Althans bij mij.
Zo kwam deze week tijdens zo'n moment van licht ontwaken het woord "voedselketen" opborrelen.
Waarom?
Geen idee.
Misschien had ik net gedroomd dat ik nagezeten werd door een vraatzuchtige leeuw die mij zo tot onderdeel van de voedselketen wilde maken? Ik weet het niet.
Voedselketen.
Een prachtig woord uit onze taal, dat in verscheidene woordenboeken en encyclopedieën wel verschillend wordt omschreven, maar steeds één en dezelfde betekenis heeft: Aansluitende keten van voedingsprocessen van organismen die, op telkens een hoger niveau, elkaars voedsel zijn of voedsel leveren.
Slechts één betekenis?
Vreemd. 
En op het moment dat ik dat denk, begint het te malen..... 

Vele mensen leggen zichzelf vandaag de dag, door het volgen van een dieet, aan de voedselketen.
Zij ontzeggen zichzelf de geneugten van een copieuze maaltijd en trachten zichzelf in leven te houden met het consumeren van crackers en droge biscuitjes, dit alles met het oog op het bereiken van hun streefgewicht.
De snoepketting, u weet wel, het elastieken koordje met daaraan mierzoete, in pasteltinten uitgevoerde suikerkralen, delicatesse voor de jonge jeugd, zou men een voedselketen kunnen noemen.
Een lange sliert saucijzen mag ook deze naam dragen.
Als wij een ketting rijgen van pelpinda's om kool- en pimpelmees tijdens de winterperiode te verleiden om onze tuinen te bezoeken, vervaardigen wij een voedselketen.
En wat te denken van de vreettenten bij braderieën en andere evenementen waar men friet en frikadellen, broodjes bal, beenham of bratwurst en ander fastfood aan de man probeert te brengen.
Gewoon voedselketen.
Lezen we het als werkwoord, dan past het uitstekend bij een bezigheid welke tijdens jeugdkampen zeer populair is: het tijdens de maaltijd gooien met allerlei etenswaar. Dit in navolging van de oude stomme zwart-wit films, waarin het smijten met taarten tot kunst verheven werd en zo de grondslag legde voor het moderne voedselketen.

Voedselketen.....
Waar een mens al niet wakker van kan liggen.


Een wonderlijk mooie taal hebben wij toch....
Al eens nagedacht over de termen "dierlijk voedsel" en plantaardig voedsel"?
Kijk, dierlijk voedsel ligt voor de hand. Immers, we hebben het hier over etenswaren, vervaardigd van dode dieren, dus het woord "lijk" is hier zeer op zijn plaats.
En we kunnen er wel om heen draaien, maar ook in "diervriendelijk geproduceerd voedsel" zit dat woordje "lijk".
Dus waarom spreken we ook niet over plantlijk voedsel. Misschien omdat het een beetje te Chinees klinkt. De planten die wij eten, of het nu bloemkool of sla is, worden toch ook gedood als wij ze oogsten voor consumptie?
Plantaardig voedsel?
Het lijkt op een cryptische omschrijving.
Dan schiet er maar één woord door mijn hoofd.
Mest.....

U begrijpt, dat ik soms de dag nodig heb om orde te scheppen in de chaos van de nacht.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten