zondag 5 juli 2015

Warm weekje


En dan.... is hij er ineens!
De zomer!
In het journaal wordt weer ruimte gemaakt voor de zomercolumns van de diverse correspondenten in het buitenland, die qua nieuwswaarde misschien niet zo hoog scoren, maar meestal een verademing vormen tussen alle ellende die wij normaliter middels het journaal over ons uitgestort krijgen.
De zomer is ook La Tour, waarvan het "Grand Départ" zaterdag plaats vond in ons eigen, mooie Utrecht.
En natuurlijk.... het tennistoernooi van Wimbledon.
Toch het mooiste tennistoernooi uit het circuit, vooral omdat het bol staat van de tradities.
Tradities, daar zijn die Engelsen goed in.
Ze roepen herinneringen op aan betere tijden, toen het "United Kingdom" nog een wereldmacht was en overal ter wereld wel een vinger in de pap had.
Geen wonder dat de Engelsen krampachtig proberen om dit gevoel vast te houden.
De hoedjes tijdens de paardenraces op Ascot, de onderbrekingen tijdens cricketwedstrijden om.... thee te drinken.
Tradities, die ook gelden op Wimbledon.
Witte kleding en aardbeien met slagroom.
Waar andere tennistoernooien jaarlijks hun regels bijstellen en meegaan in de veranderende tijd en daarom soepel omgaan met bijvoorbeeld de kledingvoorschriften voor de spelers, houdt men in Engeland de bovenlip stijf.
De wedstrijdleiding heeft in de loop der tijden handenwringend en knarsetandend moeten aanzien dat er aanpassingen in de kledij optraden.
Volgens mij zouden ze het toernooi het liefst nog willen afwerken in de traditionele tenniskleding van weleer. Voor de dames een hoedje en een rok tot op de enkels en voor de mannen een lange broek en spencer.
Maar er zijn grenzen. Waar de spelers tijdens andere toernooien in de meest veelkleurige outfits op de baan verschijnen, zijn ze op Wimbledon verplicht om zich te hullen in "decent white". Wit, en niet anders. Slechts een groen of paars streepje wordt gedoogd, omdat dat de "traditionele" Wimbledon kleuren zijn.
Zelfs de linesmen zien er uit als om door een ringetje te halen: een lange broek met de uitstraling van een pantalon, overhemd van perfecte snit en een keurige stropdas. Het zou me niet verbazen als de broeken vervaardigd zijn van degelijk, Engels tweed. Lekker warm.
Jammer dat we niet bij onze eigen NPO kunnen genieten van de wedstrijdbeelden.
Gelukkig kunnen we bijna allemaal de BBC ontvangen, die de slagenwisselingen, voorzien van deskundig commentaar, prachtig in beeld brengt.
Het zal wel weer een geldkwestie zijn, zoals bijna alles in de wereld van vandaag de dag.
Misschien moeten we het geld maar afschaffen en ons druk gaan maken over de werkelijk belangrijke dingen in het leven: liefde, respect en zorg voor elkaar en voor de aarde.

De temperaturen liepen de afgelopen week overal in het land tot recordhoogten op, tot ver boven de 35 ℃.
In de Haagse Schilderswijk bereikten ze zelfs het kookpunt nadat relschoppers het betreurenswaardige politieoptreden, waarbij een arrestant de dood vond, aangrepen om voor miljoenen vernielingen aan te richten in de Haagse binnenstad.
Het OM handelde correct door al snel schuld te erkennen en door het op non-actief stellen van de betrokken agenten.
Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of racistische motieven ten grondslag liggen aan dit drama, dan wel of dit de prijs is die wij nu moeten betalen voor de onverantwoorde bezuinigingen op het politieapparaat van de laatste jaren.
Er is onvoldoende capaciteit en onvoldoende ruimte (dus geld) om onze dienders adequaat te trainen voor dit soort situaties. De trieste gevolgen van dit beleid kristalliseerden deze week uit.
Laat onverlet dat het optreden van de vandalistische jongeren verwerpelijk, ontoelaatbaar en onacceptabel is en zwaar gestraft dient te worden.


Afgelopen week ook de laatste vergaderingen in de Tweede Kamer. Ze gaan op reces.
Staatssecretaris Van Rijn heeft zelfs een dubbel reces.
Naast vakantieperiode voor de Staten Generaal heeft reces namelijk nog een andere betekenis.
Betaalachterstand.
Dit geeft onze economie in ieder geval een maandje of twee rust en een beetje lucht om zich verder te kunnen  herstellen. Zonder de bemoeienis van Rutte cs zou ook de werkeloosheid wel eens drastisch kunnen gaan dalen. In ieder geval zullen er in deze periode geen nieuwe plannen gesmeed kunnen worden hoe ons belastinggeld over de balk, dan wel in het water kan worden gegooid.
Ik vrees echter dat ze begin september hun uiterste best gaan doen om dan een inhaalslagje te maken....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten