zondag 18 oktober 2015

Sneeuwwitje


Wie is er niet mee groot geworden.
Met Roodkapje, Sneeuwwitje en de Wolf en de zeven Geitjes.
In oorsprong is het sprookje een mondeling overgeleverd volksverhaal, waarin magie en fantasie een grote rol spelen.
Het waren met name Charles Perrault en de gebroeders Grimm, die deze volksvertellingen op schrift stelden.
Vooral de door de gebroeders Grimm opgetekende verhalen staan bol van gruwelijkheden.
Niet zo verwonderlijk, aangezien deze verhalen verteld werden aan, en door volwassenen en in eerste instantie beslist niet bestemd waren voor tere kinderoortjes.
Zo hakten de stiefzussen van Assepoester stukken van hun voeten af, om maar in het glazen muiltje te passen.
In latere vertalingen werden de meeste gruwelijkheden weggelaten en zo werden de verhaaltjes ook geschikt om aan de kleinen voor te lezen.
Maar... heksen en boze stiefmoeders spelen in vele sprookjes nog altijd een prominente rol en opgegeten worden door een wolf is natuurlijk ook geen geruststellend vooruitzicht.
Sommige pedagogen betwijfelen dan ook of het wel verstandig is om deze lugubere verhalen aan kinderen te vertellen.
Oké, het sprookje van Hans en Grietje, die door hun ouders in een donker bos worden achtergelaten, kun je beter even overslaan als je in scheiding ligt, maar voor de rest?

De laatste tijd is het "Sneeuwwitje" zelf die steeds hetzelfde sprookje vertelt.
Een Grimm sprookje vol angstaanjagende gruwelijkheden en afschuwelijke vooruitzichten.
Over testosteronbommen en Jihadstrijders die ons land overspoelen en onze maatschappij zullen verwoesten.
Hij trachtte deze week tijdens het zoveelste vluchtelingendebat zijn verhaal kracht bij te zetten met het voorlezen van e-mails die hij via zijn meldpunt heeft binnen gekregen van verontruste Nederlanders.
Stuitende verhalen, die vertellen over wantoestanden in AZC's en ontoelaatbaar gedrag van sommige asielzoekers.
De toehoorders ontkennen deze verhalen niet, sterker nog, ze delen de zorg die er in vervat ligt en zien hierin een aansporing om gezamenlijk naarstig te zoeken naar oplossingen om dit soort excessen te voorkomen en om daar hard tegen op te treden. Er is nog een wereld te winnen en zij lijken te beseffen dat dit alleen bewerkstelligd kan worden door eendrachtige samenwerking.
En inderdaad, alleen door de rijen te sluiten, door over de kleine partijpolitieke standpunten en verschillen heen te stappen en door af te zien van holle retoriek, alleen uit electoraal belang, kan men dit probleem het hoofd bieden.

Ze proberen Sneeuwwitje te overtuigen dat het niet rechtvaardig is om alle vluchtelingen maar over een kam te scheren, op grond van een aantal betreurenswaardige incidenten. Maar hun pogingen zijn vruchteloos. Sneeuwwitje blijft mokkend achter het katheder staan en weigert de discussie aan te gaan, overtuigd van zijn gelijk.

Of.... is het uit onbegrip.
Alsof hij denkt: "Kom op, jongens, daar ga je toch niet over discussiëren? Het is toch maar een sprookje....."

De meeste kinderen weten best dat een sprookje maar fantasie is, niet "echt", en kunnen daarom prima met al die angstaanjagende zaken in sprookjes omgaan.

Beter zelfs dan sommige volwassenen, heb ik het idee.
Want als ik de taferelen zie die zich in Rotterdam voordoen bij een bijeenkomst over een te stichten opvang voor 600 asielzoekers, dan zie ik mensen die wèl in Sneeuwwitje geloven.
Stuitende beelden, die ruimschoots in beeld gebracht worden en zo de angst onder de bevolking verder aanwakkeren.
Inderdaad, wantoestanden en ontoelaatbaar gedrag......

We hebben de afgelopen weken meer van dit soort incidenten zien langs komen, waarin burgers, gevoed door de Wilders Fantasy's, de meest bizarre uitspraken doen.
Zoals die mevrouw, die wist te vertellen dat de vluchtelingen al onze banen komen inpikken.
Hoe ze dat wist? Dat stond op Facebook.
Werk aan de winkel voor de geestelijke gezondheidszorg, zou ik zo zeggen.
Of mensen die menen hun gelijk te kunnen halen door onbeschoft gedrag en racistische uitingen. 
En zìj zijn bang dat vluchtelingen sociaal onaangepast gedrag zullen vertonen?
Op zo'n moment schaam ik mij ervoor tot deze bevolkingsgroep te behoren.
Hetzelfde gevoel dat al die vluchtelingen in de AZC's zal bekruipen als ze horen of zien dat een landgenoot over de schreef gaat.
Want we weten allemaal hoe het werkt.
Zoals Sneeuwwitje alles op een hoop veegt, zo zal het Nederlandse volk bij het zien van deze beelden in het buitenland op Wilderiaanse wijze òòk over een kam geschoren worden en worden weggezet als een intolerant, racistisch en xenofoob volkje....

Het journaal vervolgt met de zakelijke mededeling dat in Alphen een akkoord is bereikt over de opvang van 1100 vluchtelingen.....
Geen beelden. Niet echt nieuws.
Dat gaat de buitenlandse nieuwszenders niet halen.....

Sneeuwwitje zal zijn sprookje ongetwijfeld af willen sluiten met:
...... en ze sloten alle buitengrenzen van het land. Nièmand mocht het land nog binnen komen.
En ze leefden nog lang en gelukkig.....
Kijk, en die laatste zin, daar geloof ik nou echt geen barst van......

Vrijdag keerde premier Rutte terug van de Eurotop over het vluchtelingenvraagstuk met de mededeling dat er verregaande afspraken zijn gemaakt met Turkije over de opvang van vluchtelingen in de regio.
Dat Turkije daarvoor het een en ander terug vraagt is duidelijk en begrijpelijk.
Ik garandeer u, dat Sneeuwwitje Mark zal doorzagen over het feit hoe ter wereld hij het in zijn botte kop haalt om afspraken te maken met zo'n achterlijk islamitisch land, waar mensenrechten worden geschonden en een tiranniek bewind bevolkingsgroepen onderdrukt.
Wie zal hem er dan op wijzen dat hij nog deze week beweerde dat vluchtelingen in Turkije kunnen blijven omdat het toch zo'n veilig land is en er dus geen reden is om door te reizen naar West-Europa?



Wat heeft Sneeuwwitje het volk te bieden om de problemen op te lossen?
Niets.
Alleen een vergiftigde appel......
Een oproep tot verzet.
Een vergiftigd appèl......





3 opmerkingen:

  1. Ik wel! Elke mening, in geschrift of verwoord, draagt bij tot propaganda. Hetzij minimalistisch, hetzij met grote gevolgen. Grote wijsgeleerden hebben het steeds herhaald, elke revolutie draagt de kiem van een volgende revolutie. Voorbeelden te over. Het is immers nooit goed bij de mens. Respect voor iemands keuze of mening is een ander fragiel goed. We mogen in Nederland gelukkig zeggen waar we het wel en waar we het niet mee eens zijn. Laten we dat zo houden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens, mits dat dan wel op een respectvolle manier gebeurt.
      Respect voor iemands keuze of mening is geen fragiel goed, maar een voorwaarde om de verworvenheid van vrijheid van meningsuiting in stand te kunnen houden.

      Verwijderen