zondag 4 september 2016

Natuurtalent


Wat is dat?
Een "natuurtalent"?
Iemand die van moedertje natuur zo veel talent heeft meegekregen, dat hij of zij zich op een bepaald gebied kan onderscheiden.
Iemand met "aanleg".
Een talenknobbel, een wiskundeknobbel, een bijzondere aanleg om zich sierlijk te bewegen, voor het bespelen van een instrument of uitblinken bij een of andere tak van sport.
Naast die aanleg is natuurlijk een leven lang van hard studeren, oefenen en/of het constant bijschaven van techniek nodig om werkelijk het hoogste te bereiken.
Èn mentale hardheid, en zelfdiscipline zo weten we sinds het trieste afscheid van Yuri van Gelder op de Olympische Spelen in Rio.

De voorbeelden van zulke "wonderkinderen" zijn talloos.
Iwan Spekenbrink, teammanager van Giant Alpecin zei over Tom Dumoulin na zijn opmerkelijk optreden in de Vuelta van vorig jaar: "Tom is dat foutje van de natuur, die uitzondering, die zonder lessen meteen prachtig viool kan spelen."
Het zit ze in de genen.
Oneerlijk?
Waarom hebben zij die gaven wel en ik niet?
Ach, wie heeft er ooit beweerd dat het leven eerlijk is.
Trouwens, we hebben allemaal wel ìets waar we goed in zijn. Toch?

Niemand zal het in zijn hoofd halen om iemand die zo getalenteerd is en zo uitmuntend presteert te diskwalificeren.
Integendeel! We doen ons voordeel met de vondsten van grote wetenschappers, hebben een stille bewondering voor de talenkennis van Frans Timmermans of bejubelen de prestaties van Tom Dumoulin, Sven Kramer en Daphne Schippers.
We genieten van de muziek van Beethoven en Mozart, en het pianospel van de broertjes Lucas en Arthur Jussen.
Zij wonnen al vele eerste prijzen op diverse concoursen.
Niet eerlijk tegenover de deelnemers met iets minder talent? Kom nou!

Het is duidelijk dat de Jamaicanen een ondubbelzinnige genetische voorsprong hebben op de sprintnummers, net zoals de Kenianen deze voorsprong hebben op de lange-afstand-nummers.
De Amerikaanse basketballers zijn gemiddeld een halve kop groter dan de spelers van de andere teams.
Oneerlijk? Ik hoor er niemand over.
Nee, het wordt pas oneerlijk als sporters naar verboden middelen grijpen om hun genetische achterstand te compenseren en daar wordt dan ook terecht hard tegen opgetreden.
Dat is vals spelen.
Maar als jij van moedertje natuur een lichaam hebt gekregen waarmee je uitzonderlijke prestaties kunt verrichten, dan heb je gewoon mazzel.
Niemand zal jou daarop veroordelen.
Hoewel.......

Wordt het een jongen of een meisje?
Menig zwangere vrouw kan daar al vroeg een antwoord op geven omdat hier, met de huidige technieken die in de gezondheidszorg worden gebruikt, al snel uitsluitsel over te geven is.
Een jongen!
Een meisje!
Weet je het zeker.......?

Er kan in de eerste weken van de zwangerschap wel eens iets mis gaan, wat kan resulteren in een verstoorde geslachtsontwikkeling.
Onderzoek van de Intersex Society of North America toont aan, dat bij 1 % van de levendgeborenen er sprake is van enig aspect van seksuele dubbelzinnigheid.
Bij 0,1 tot 0,2 % is de tweezijdigheid dusdanig dat medische attentie nodig is.
Bij de meesten zal deze "interseksualiteit" bij leven niet eens aan het licht komen.
Tòt ze als vrouw op hoog niveau sport gaan bedrijven natuurlijk.....

Bij de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 werden voor het eerst geslachtstesten uitgevoerd, op vrouwen die een wat mannelijke uitstraling hadden en werden gezien als "oneerlijke concurrenten" voor de andere dames. Deze test werd later zelfs gemeengoed bij alle grote sportmanifestaties. Alle vrouwen moesten deze (eigenlijk mensonterende) test ondergaan.
Hoeveel vrouwen op grond van de testresultaten zijn buitengesloten van wedstrijden, vermeldt de geschiedenis niet, maar het gaat zeker om tientallen.
Hoeveel menselijk leed en psychische schade bij deze vrouwen is aangericht vermeldt de geschiedenis evenmin, maar zij zal ongetwijfeld immens groot zijn geweest.
Hoewel de massale geslachtstest sinds 1992 is afgeschaft, kunnen IOC en IAAF incidenteel toch overgaan tot het testen van atletes.
Niet de aanwezigheid van een Y-chromosoom is nog langer leidend, maar de hoogte van de testosteronspiegel.
Testosteron, het mannelijk geslachtshormoon, dat overigens ook door vrouwen wordt aangemaakt.
En de een maakt wat meer aan dan de ander (bij mannen overigens ook).
En bij sommigen reageert het lichaam daar meer op dan bij de ander.
Elk mens is immers uniek.
Terwijl die uniciteit in de gewone wereld aanvaard wordt, ja, zelfs wordt bewonderd, wordt daar in de sportwereld moeilijk over gedaan.
Het blijft al met al zeer discutabel.....

De dwaze dwangmatigheid van de mens om alles in hokjes te willen stoppen.
Sorteren, categoriseren, catalogiseren.
En alles wat niet aan het model voldoet, wordt eruit gepikt, mag niet meedoen.
Wordt platgeslagen als een muis van klei.....


Foekje Dillema, een Friese sprintster die in de 50-er jaren zelfs Fanny Blankers-Koen naar de kroon stak, werd op grond van weigering om aan de test mee te doen voor het leven geschorst.
Bij DNA onderzoek op huidcellen na haar dood bleek Foekje inderdaad geringe aantallen lichaamscellen te hebben gehad met het Y-chromosoom, wat er op duidt dat zij behoorde tot die 1 % met een verstoorde geslachtsontwikkeling.
Niettemin was zij volledig vrouw, en had zij op grond van deze bevindingen nooit mogen worden buitengesloten.
Een speling van de natuur.
Foekje Dillema.
Gewoon een natuurtalent.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten