zondag 9 juli 2017

Bewegend behang


U kent ze misschien nog wel uit het recente verleden. De screensavers welke u kon (en nog steeds kan) oproepen op uw computerscherm, voorstellende een knapperend haardvuur, een aquarium met tropische vissen of een ander traag bewegend, rustgevend beeld. Functioneel, omdat zij uw beeldscherm behoeden voor het inbranden van een stilstaand beeld, maar ook een uitkomst voor kleinbehuisden of financieel minder draagkrachtigen die zich zo toch de illusie kunnen verschaffen van het bezit van een open haard of een mooi aquarium, zonder de ongemakken van het hout verzamelen, het vuur gaande houden of het steeds weer schoonmaken van de waterbak, de strijd tegen algen en de angst dat 's morgens de duur gekochte visjes met het buikje boven drijven.
Dat dit soort beelden een zekere rust uitstraalt zal menigeen onderschrijven en het staren er naar kan deze rust naar de toeschouwer doen overgaan. Onze grijze massa laat de hectiek van het alledaagse leven even los en neemt de trage, rustige bewegingen van het beeld over en brengt zo rust in ons hoofd.
Tenminste, als je daarvoor ontvankelijk bent. Als je dit rustmoment ook zoekt!

De NPO heeft er voor gekozen om elke middag op TV urenlang een screensaver uit te zenden, terwijl zij toch echt beweren dat het hier om een sportevenement gaat: de Tour de France.
Maar bij sport verwacht ik strijd, spanning!
Helaas, niets van dat alles in de Tour. Ja, de laatste vijf kilometer. Dan is men eindelijk bereid om het kijkersvolk te vermaken met een al of niet reguliere sprint.
Maar de uren die daar aan vooraf gaan, zien we slechts (overigens prachtige) beelden van het Franse landschap met haar kerken, kastelen en ruïnes, een drie uur durend spotje van de Franse VVV, omdat er op wielergebied niets interessants te melden valt.
Geen spectaculaire ontsnappingen, geen man tegen man gevechten, geen renners met hoge nood die de berm induiken en daarna een heroïsche achtervolging inzetten.
Het grote geld heeft Le Grand Boucle in haar macht. De start- en aankomststeden die bereid zijn om heel veel geld op tafel te leggen, bepalen het parcours, wat uitmondt in doodsaaie, ellenlange ritten.
Vroeger had je tenminste nog de discussies over bewezen of vermeende dopinggevallen.
Zelfs dat niet meer....
Waar tijdens de laatste Giro de wielerfans dagelijks verwend werden met strijd, welke uitmondde in de overwinning van Tom Dumoulin, is deze Tour tot nu toe een slaapverwekkende vertoning.
Columnist Thijs Zonneveld omschreef het nog het beste: Je zit de hele middag te kijken naar bewegend behang.....

Nee, als ik een rustmomentje zoek, dan kijk ik toch liever in de vroege vooravond naar Hans en Nico in het programma "Baardmannetjes". Twee heren op leeftijd die in een gifgroene VW kampeerbus de natuurgebieden van Nederland doorkruisen om vogeltjes te kijken. Nico de Haan, de altijd serieuze vogelaar, met in zijn kielzog de onhandige, droefgeestige Hans Dorrestijn met zijn treurige basset-look en een stemgeluid dat doet vermoeden dat hij elk moment in huilen kan uitbarsten. De natuurlessen van De Haan en de droge humor van Dorrestijn maken het tot een leerzaam, vermakelijk programma, dat in staat is om mijn brein even de hectiek van alle dag te doen vergeten en rust te brengen in mijn hoofd.....
Er gebeurt net zoveel als in de gemiddelde tour etappe. Niets dus.
Maar ik krijg wat ik verwacht.

Gisteren (zaterdag) begon het ergens op te lijken in de Tour met een grote groep vooruit, maar toen de kruitdampen opgetrokken waren bleek er weinig gebeurd te zijn. Het treintje van Froome sleurde de grote groep in gestaag tempo voorwaarts en slokte, net zoals de dagen ervoor, de ontsnapten één voor één weer op. Op twee na, dat wel. Maar de vedetten bleven keurig achter Froome aanrijden en maakten geen aanstalten om hem aan te vallen.
Vandaag (zondag) beloven de verslaggevers een spannende rit door de bergen. Vandaag gaat het gebeuren! Nou, ik moet het nog zien. Ik weet nog niet of ik ga kijken.
Gelukkig hebben we Max nog en Wimbledon.....


Een volgend jaar moet de NPO maar geen geld meer uitgeven om de Tour live te verslaan. 's Avonds een korte reportage met hoogtepunten volstaat. Het zouden dit jaar tot op heden samenvattingen van twee minuten kunnen zijn.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten