zondag 19 november 2017

Vlagvertoon


Dinsdag was het dan zo ver.....
Achter het spreekgestoelte van de voorzitter van de Tweede Kamer staat de Nederlandse Driekleur.
Een zielepieterig vlaggetje dat doet denken aan de vlaggetjes die men wel aantreft tijdens recepties, gestoken in een blokje goudse kaas, bij voorkeur uitgevent door Frau Antje.
De vlag staat in een houten blok, dat inderdaad doet denken aan een stukje Old Amsterdam. Ook nog eens een verdomd klein blokje, wat waarschijnlijk de Nederlandse zuinigheid moet symboliseren.....

De aanwezigheid van de vlag in de Tweede Kamer leidde deze week nu niet bepaald tot een meer verheven manier van debatteren met elkaar.
Woensdag werd een begin gemaakt met het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken, in aanwezigheid van minister Kajsa Ollongren. De eerste spreker, Martin Bosma van de PVV, hield een halfuur lange klaagzang over het feit dat deze nieuwe minister ongeschikt was als hoeder van de Grondwet, omdat ze in het verleden opgeroepen zou hebben om de republiek Amsterdam uit te roepen (mocht Geert Wilders ooit aan de macht komen), en daarom voor 30 jaar in het gevang moest verdwijnen. Kees Verhoeven (D'66) trachtte via diverse interrupties deze jammerklacht te beëindigen en vroeg Dhr. Bosma zich bij het onderwerp te houden: de begroting van Binnenlandse Zaken. Zijn smeekbeden tot de voorzitter waren echter aan dovemansoren gericht, want..... wie zat er in de voorzitterszetel? Fleur Agema van de PVV!
Zij liet Dhr. Bosma, met adoratie in de ogen, helemaal los gaan.
En dat deed hij dan ook. Het was duidelijk dat Dhr. Bosma op deze vlaggetjesdag zijn geurvlag wenste te plaatsen.
CDA kamerlid Van der Molen vroeg tijdens een interruptie aan Dhr. Bosma om dan zijn burgerplicht te doen en aangifte te doen tegen de minister, als hij werkelijk meende wat hij zei. Nou, dat deed meneer Bosma natuurlijk niet, en hij begon zijn hele betoog met iets andere woorden nog eens dunnetjes over te doen, waarschijnlijk aangemoedigd door de lieve glimlach van de voorzitter.
Verhoeven en Van der Molen kozen ervoor om de tirade dan maar knarsetandend uit te zitten......
De Nederlandse Driekleur moet zich tijdens dit debat gevoeld hebben als zijn spreekwoordelijke verre neef.
Als een vlag op een modderschuit......

Cees van der Staaij en Geert Wilders, die het idee van de vlag opperden, zijn beretrots dat onze "nationale identiteit" nu ook zichtbaar is in het parlement.
Wat is dat eigenlijk, die zogenaamde nationale identiteit? Koningin Maxima kwam in 2007 al tot de conclusie dat dè Nederlandse (= nationale) identiteit niet bestaat.
Ik denk dat ze gelijk heeft.
Goed, we voelen ons Nederlander (en zijn daar misschien zelfs trots op) omdat we hier geboren en getogen zijn. Maar hoe "Nederlands" zijn we eigenlijk. Hoe Nederlands waren onze voorouders?
Misschien door haar lage ligging zijn "De Lage Landen" altijd al het afvoerputje van Europa geweest.
Dat begon al met de Batavieren die in de Romeinse tijd de Rijn af kwamen zakken en zich vestigden in het gebied wat tegenwoordig bekend staat als de Betuwe. In daarop volgende eeuwen werd ons land met zekere regelmaat overspoeld door andere volkeren die hier de baas kwamen spelen en zich vermengden met de plaatselijke bevolking: Romeinen, Franken, Spanjaarden, Fransen.
In de 17e eeuw was er een ware toestroom van handwerkslieden uit de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) die Hollandse steden als Haarlem en Leiden kwamen herbevolken, omdat pestepidemieën de bevolking hadden gedecimeerd. Ze werden gevolgd door Franse Hugenoten, die omwille van hun geloof (protestant) vluchtten uit het katholieke Frankrijk. Alleen al in Amsterdam vestigden zich 12.000 Hugenoten, waarmee 6% van de "Amsterdammers" in 1700 van Franse afkomst was. De oer-Hollandse, Amsterdamse volksbuurt "De Jordaan" (verbastering van het Franse Jardin) is daar nog een stille getuige van.
In de 19e eeuw trokken vele Duitse turfstekers ("Poepen") naar de Peel om de veengebieden te ontginnen.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog strandden vele Poolse soldaten, die gestreden hadden voor onze bevrijding, in ons land, omdat ze niet meer welkom waren in hun eigen land.
Na het verlies van "onze" Gordel van Smaragd kwamen vele Indonesiers, die ten tijde van de Nederlandse overheersing aan de zijde van de Hollanders gestreden hadden, naar hier omdat zij in hun thuisland niet langer veilig waren.
Uit onze andere gebiedsdelen (dus Nederlanders!) vestigden zich hier mensen uit Suriname en de Boven- en Benedenwindse eilanden.
De Hongaarse opstand in 1956 bracht vele Hongaren naar ons land.
Aan het einde van de vorige eeuw kwamen velen als gastarbeider naar Nederland. Ze bleven en vestigden zich hier. Hun kinderen en kleinkinderen hechten nog aan het moederland. Hoe zal dat zijn als we enige generaties verder zijn?
In de loop der tijd zullen zij volledig assimileren, net als die Bataven, Romeinen, Franken, Spanjaarden, Fransen en Polen in het verleden, en zullen hun kindskinderen zich net zoveel Nederlander voelen als u en ik.....

Die Nederlandse identiteit kunnen we volgens mij maar het beste met een korreltje zout nemen.
Niet dat een beetje nationale trots nou verkeerd is hoor.
Zeker tijdens sportwedstrijden is het prachtig als we ons allen in het oranje uitdossen, met een vlaggetje in de hand onze atleten toeschreeuwen, en feest vieren met elkaar. Dan zorgt het voor saamhorigheidsgevoel en brengt het mensen nader tot elkaar.
En dat is goed.
Maar als politici woorden als "nationale identiteit" of nationalisme al te vaak in de mond nemen, word ik wat onrustig.
Deze uitingen van nationalistische gevoelens, vaak gepaard gaand met veel vlagvertoon, hebben in het verleden tè vaak geleid tot heel, heel veel ellende.
Is het woord nazi geen samentrekking van nationalsozialismus?


Vandaag de dag is er een nieuwe toevloed van vluchtelingen uit vele landen die veiligheid zoeken in ons land.
We moeten in onze tijd wel selectief te werk gaan, want Nederland is nou eenmaal niet in staat om alle vluchtelingen van de wereld te herbergen.
Maar..... grenzen dicht?
Bedenk hoe uw situatie zou kunnen zijn als in een grijs verleden misschien uw voorouders de toegang tot dit prachtige landje was ontzegd.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten