zondag 21 maart 2021

Monopoly


Afgelopen vrijdag, twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen, was het Wereld Monopoly Dag. Op deze dag werd bekend gemaakt dat voor het eerst in de 86-jarige geschiedenis van het Monopoly spel de Algemeen Fonds-kaarten zullen worden aangepast aan het huidige tijdsgewricht. In hoeverre de verkiezingsuitslag een rol heeft gespeeld bij deze beslissing wordt niet vermeld.
Zou zo maar kunnen......

Monopoly, wie heeft het nìet gespeeld. En altijd dezelfde die het spel wint: degene die zich opstelt als een keiharde onderhandelaar en rücksichtlos zijn medespelers financieel weet af te slachten. Geen spel voor mensen met een sociale of empathische inslag.
Het stemgedrag van de Nederlanders doet wel erg sterk denken aan het Monopoly spel: Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Bij het spelen van een spelletje misschien niet altijd even sympathiek, maar wel te billijken omdat dit spel zulk gedrag nou eenmaal vraagt en stimuleert. Het wordt een ander verhaal als men dit gedrag ook gaat vertonen in het dagelijks leven. En dat zie ik helaas steeds meer gebeuren. 

Partijen die enige medemenselijkheid betonen en zich sterk willen maken voor de zwakkeren in de samenleving en rekening houden met toekomstige generaties en daarom werk willen maken van klimaatverandering en energietransitie worden keihard af geserveerd ten gunste van rechts en ultra rechts, die al het geld binnen Nederland willen houden en geen stuiver over hebben voor ontwikkelingshulp of steun aan de minder bedeelden en alleen oog hebben voor het hier en nu en schijt hebben aan de toekomst en schijnen te denken: "Na ons de zondvloed".
Zelfs als na diepgaand onderzoek blijkt dat die minder bedeelden via de kinderopvangtoeslagen jarenlang onheus bejegend zijn en als fraudeurs zijn weggezet, zien we bij de stembusuitslag géén blijk van waardering voor de mensen die zich hebben ingezet om deze misstand aan de kaak te stellen. SP (Renske Leijten) en CDA (Pieter Omtzigt) lijden een gevoelig zetelverlies. Het Mea Culpa van een aftredende Ascher wordt niet beloond, terwijl de exit van Wiebes en het gewoon blijven zitten (ondanks de eindverantwoordelijkheid voor het hele gebeuren) van Mark Rutte wordt "beloond" met zetelwinst!
Ik kan het niet meer volgen.....

Het lijkt erop dat de politieke werkelijkheid gewoon afhankelijk is van de dagkoersen. Ach, die toeslagen affaire is alweer te lang geleden. De roast van Thierry Baudet ligt nog vers in het geheugen, net zoals het schofterige en horkerige gedrag van Geert Wilders jegens Sigrid Kaag van D66 tijdens het laatste lijsttrekkersdebat.
Thierry heeft 4 "meelij" zetels te danken aan Martijn Koning omdat deze hem in staat stelde om in een slachtofferrol te kruipen en als een geslagen hond af te druipen en 4 zetels aan zijn afgeven op de corona maatregelen. Natuurlijk, vele Nederlanders verlangen terug naar het "oude normaal". Maar het is nogal naïef om te denken dat stemmen op Baudet dit moment dichterbij zal brengen. Het aantal zetels vanwege zijn politieke visie? Nul.....
D66 kon een mooie zetelwinst opstrijken dankzij het wegzetten van Sigrid Kaag als verrader door ome Geert, alleen omdat zij tijdens een officieel bezoek aan Iran een sluier droeg. Daarmee zou zij de vrouwen in Iran verraden hebben.
Verrader. Hoor wie het zegt! Allereerst heb ik menigmaal de heer Wilders op foto's gezien waarop hij een keppeltje droeg bij het betreden van een synagoge. Niks mis mee. Zulks doet men als het gebruik dit vraagt. Maar dan Kaag verwijten dat zij een sluier draagt als zij een Islamitisch land bezoekt? Haar uitmaken voor verrader?
Maar, Wilders doet alsof hij opkomt voor de rechten van de vrouw! Islamieten zouden hun vrouwen slecht behandelen! Intussen blijft hij, ondanks alle aantijgingen, Dion Graus (wederom gekozen in de Tweede Kamer) de hand boven het hoofd houden. Ik weet, de zaak over vermeende seksuele dwang jegens zijn ex is nog in onderzoek en iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar de aanwijzingen lijken nogal belastend en men noemt geen koe bont of er is wel een vlekje aan. Bovendien heb ik nog niet vernomen dat Graus jegens zijn ex aangifte heeft gedaan vanwege smaad.

Misschien was ome Geert wel expres zo bot tegen Sigrid Kaag. Misschien vreesde hij de grootste partij te worden. Stel je toch eens voor zeg! Dan zou hij al die mallotige ideeën van hemzelf serieus moeten inbrengen bij formatiebesprekingen.
Bij de uitslag (klein verlies) zag je hem opgelucht ademhalen en hij haastte zich te zeggen dat hij weer als grootste oppositiepartij in de Kamer zou gaan opereren alwaar hij het onvervalste PVV geluid zou laten horen.
Nòg vier jaar luisteren naar die grijsgedraaide langspeelplaat.........


Het individualisme viert hoogtij. En iedereen die zich niet helemaal senang voelt bij een van de bestaande partijen begint gewoon zijn eigen politieke beweging. Op 30 december 2020 hadden 89(!!!!) politieke partijen een registratieverzoek ingediend bij het Centraal stembureau om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 2021. Uiteindelijk stonden er 37 partijen op het stembiljet. Nog even en dan doen er meer partijen mee aan de verkiezingen dan dat er zetels zijn in de Tweede Kamer!!!!

Gelukkig wat meer vrouwen, althans vrouwelijke fractieleiders in de Tweede Kamer.
Hoewel........
Een dag na de verkiezingen troffen de kakelverse Tweede Kamerleden en tevens fractieleiders van de een-vrouws-fracties Sylvana Simons van Bij1 en Caroline van der Plas van de BBB elkaar bij Eva Jinek en dat was nou niet bepaald een hartelijk samenkomen. Dat belooft nog wat voor de toekomst! Het temperde in ieder geval het eerste warme gevoel bij mij bij het zien van zoveel vrouwen in de nieuwe Tweede Kamer.......

Eigenlijk werd ik wel een beetje treurig bij het overzien van de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen......
Één lichtpuntje! De komende vier jaar hebben we in ieder geval géén geruzie in de fractie van 50+!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten