zondag 27 juni 2021

De splinter en de balk


Het is nog niet zo lang geleden dat Mark Rutte door bijna geheel politiek Den Haag werd weggehoond en uitgekotst na zijn Pilatus imitatie bij de toeslagenaffaire en het ontslag indiende van zijn kabinet. En ondanks alle mooie beloften dat hij het allemaal anders ging doen, deed hij het met zijn Altzheimer-act "functie elders voor Omtzigt" nog eens dunnetjes over. Zelfs voor D66 leek hiermee de maat vol.....

Helaas lijkt er in het Haagse sprake te zijn van een amnesie epidemie want al zijn liegen en bedriegen en geveinsde vergeetachtigheid in de loop der jaren lijkt ook bij zijn politieke collegae in de vergetelheid geraakt. Deze week het debat naar aanleiding van het rapport van informateur Mariëtte Hamer, waarin tussen de regels door toch al weer te horen en te lezen was, dat de meesten zich er al min of meer bij hebben neergelegd dat er getimmerd gaat worden aan een vierde kabinet Rutte.
Geen wonder dat Mark tijdens het debat aanwezig was met een brede grijns van oor tot oor, gezellig koutend met Sigrid Kaag, nauwelijks aandacht schenkend aan de bijdragen van de diverse sprekers. Zo af en toe stond hij midden in een dispuut op om achter in de zaal even een kopje koffie te gaan nuttigen.
Dit bracht Caroline van der Plas van de BBB, de nieuwe moeder overste van de Tweede Kamer ertoe om haar bijdrage te beginnen met een reprimande aan Rutte en Kaag vanwege hun onbeschofte gedrag. Zo. Die zat!
Overigens een verrijking voor de politiek in het algemeen en de Tweede Kamer in het bijzonder: deze no nonsens mevrouw, die zegt waar het op staat en man en paard durft te noemen. Haar verwijt dat 1,6 miljoen kiezers aan de kant geschoven worden omdat partijen niet met PVV of FvD aan de onderhandelingstafel willen gaan zitten, vond ik wat minder sterk.
Allereerst had ze de bijdrage van Dhr. Wilders al gehoord die iedereen de maat nam, maar stokdoof bleek toen hem gevraagd werd hoe er binnen de PVV was omgegaan met een klacht van een fractiemedewerkster. En Baudet? Wel, nu hem door de versoepelingen de meeste pijlen zijn ontnomen lijkt hij nu meer en meer te verzanden in het verkondigen van wazige complottheorieën. Nee, niet alles wat deze heren beweren is onzin, maar ze verkondigen daarnaast zulke volkomen belachelijke en onhaalbare waanideeën dat een inhoudelijke discussie, gebaseerd op gezond verstand, op voorhand gedoemd is te mislukken. Groot gelijk dat andere partijen daar hun kostbare tijd niet aan willen verdoen. En die 1,6 miljoen kiezers die tòch op deze heren hebben gestemd wisten dat dat zou gebeuren. Tenminste, dat hadden ze op hun klompen kunnen aanvoelen.

Mark is weer helemaal terug! Sterk en strijdbaar! De vergelijking van de kat met de negen levens dringt zich onmiskenbaar op.
Met herwonnen zelfvertrouwen toog hij naar de Europese top en trok daar een hele grote broek aan. Eerst vertelde hij de Hongaarse premier Orban dat hij beter met zijn landje uit de EU kan vertrekken als hij de wetgeving die discriminerend genoemd mag worden richting de LHBTI gemeenschap, niet onmiddellijk wenst te schrappen en voorts maakte hij bekend dat hij niet bij een top zou aanschuiven als ook Vladimir Poetin daar aanwezig zou zijn. 
Hij zal ongetwijfeld bewondering geoogst hebben bij zijn Europese kompanen voor het tonen van zóveel lef.....

Natuurlijk is de opstelling van Orban en zijn regering verwerpelijk en in heel Europa worden de protesten dan ook terecht luidkeels geuit en zijn ze zelfs een punt van aandacht geworden binnen het EK Voetbal. Maar..... of nou uitgerekend Mark Rùtte zo hoog van de toren mag blazen? Alsof hij de grote voorvechter is van gelijkwaardigheid en onversaagd strijder tegen onrecht. Kreeg hij niet onlangs een rapport op zijn bordje met de titel "Ongekend Onrecht"? Is-ie waarschijnlijk alweer vergeten.....

Hebben wij echter wel het recht als Nederlanders om onze mond open te trekken en andere landen de les te lezen? Staan wij niet gelijk op onze achterste benen als in het buitenland afkeurend over onze Sinterklaastraditie wordt gesproken? Wel uitdelen, maar niet kunnen incasseren? We lijken Geert Wilders wel.....
Lijden wij ook aan amnesie en zijn we vergeten hoe in Nederland over homofilie gedacht werd, zo'n 50, 60 jaar geleden? Ik weet in ieder geval nog wel dat er in mijn kindertijd heel anders over gedacht en gesproken werd dan nu het geval is. En hoewel er sinds die tijd veel veranderd en verbeterd is, we hebben onze zaakjes echt nog niet op orde en er is nog een lange weg te gaan.

Homo-emancipatie is nog lang geen vanzelfsprekendheid. En ja, dat heeft zeker te maken met de invloed van de islam, waar conservatieve volgelingen fel gekant zijn tegen homofilie, net zoals bij het Christendom van de SGP overigens. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Maar de westerse wereld is al ruim honderd jaar bezig om deze intolerante houding ten opzichte van de LHBTI gemeenschap te bestrijden. Mogen wij dan verwachten dat maatschappijen die nog ver achter liggen in dit proces zich bij het opgestoken vingertje van Rutte meteen schaamtevol zullen aansluiten bij onze zienswijze? Nee, dit is een proces van de hele, hele lange adem....


Keiharde represailles zullen dit probleem nooit oplossen. Alleen een constante dialoog zal uiteindelijk het inzicht brengen dat wederzijds respect en aanvaarding van elkaars anders-zijn de enige weg is naar vredelievende co-existentie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten