zondag 2 september 2012

Sjoemelen


Denk je dat de sportzomer voorbij is, hoor je maandag dat Nederland er weer een heleboel kampioenen bij heeft!
En dan maar beweren dat Nederland geen topsport klimaat zou hebben!
Want vergis u niet. Ook politiek bedrijven is topsport.
Inclusief onsportief gedrag, gesjoemel en frauduleuze handelingen.

Het Centraal planbureau heeft de verschillende partijprogramma's doorgerekend en maakte maandag de uitkomsten bekend. En zie! Alle partijen dik tevreden! De een is banenkampioen geworden, de ander onderwijskampioen, milieukampioen, koopkrachtkampioen en ga zo maar door.
Daar waar de uitkomsten van het CPB op bepaalde terreinen iets minder rooskleurig zijn, komt dat doordat de jongens van het CPB foutjes hebben gemaakt of het niet zo goed hebben begrepen.
's Avonds in Nieuwsuur hoorde ik dat de PVV de kostenberekening voor de terugkeer naar de gulden (een prominent programmapunt!) buiten de berekeningen heeft gehouden. Waren er soms nog meer partijen die bepaalde zaken niet doorgerekend wilden zien? Ja, die waren er.
Ja, zo lusten we er nog wel een!
Op de vraag of deze ramingen ook uit zullen komen, kwam als antwoord dat ramingen per definitie nooit uitkomen.
??????
Ik vraag mij dan voorzichtig af, wat in godsnaam het nut is van dit soort onderzoeken....

Niettemin slaan de HH Politici tijdens het lijsttrekkers debat op donderdagavond elkaar met de cijfers van het CPB om de oren, elkaar van leugens en stemmingmakerij beschuldigend, klaarblijkelijk niet bekend met het spreekwoord: "De pot verwijt de ketel", om over "Boter op je hoofd hebben", maar niet te spreken.
Er wordt gedraaid, gelogen, gekonkeld en belazerd, met modder en ouwe koeien gegooid, alleen om u over te halen toch vooral op hùn partij te stemmen, zodat zij de komende vier jaar (of zo lang als het duurt) weer verzekerd zijn van een riant inkomen.
Even dacht ik, na de val van het kabinet Rutte, dat een aantal politici het Licht had gezien. 
Wel een beetje naïef misschien van mij.
Maar toch weer niet zo naïef als Keesje.
Beweerde deze week dat je bijna niet zwanger kunt worden als je verkracht bent. 
Had hij uit betrouwbare bron.
Zou Mark hem dat verteld hebben op de achterbank van die auto?

Maar...... ze spraken wel de waarheid!
..... op de momenten dat ze elkaar betichtten van leugens en het verdraaien van de waarheid.....

Het gesjoemel met cijfertjes deed mij, als oud-onderwijzer, denken aan de Cito-eindtoets, een instrument, in de zestiger jaren ontstaan als de Amsterdamse Schooltoets.
Het doel van de toets was het meten van de vaardigheden van leerlingen om vast te stellen waartoe ze werkelijk in staat waren en er zo voor te zorgen, dat ze op de juiste vorm van vervolgonderwijs terecht zouden komen.
Hoewel zo'n toets te allen tijde een momentopname blijft, bleek het een toegevoegde waarde en gaf de score toch een bepaalde richting aan, die, samen met het oordeel van de leraar, leidde tot een verwijzing met een hoger slagingspercentage in de gekozen vorm van voortgezet onderwijs.

En toen ging het mis. (volgens mij)
Het ministerie van Onderwijs zag in de toetsresultaten een "prachtig instrument" om de scholen te gaan beoordelen. Heb je een jaar een gemiddeld slechte score met je groep 8 (om wat voor, vaak gegronde, reden dan ook), dan word je tot slechte school bestempeld en als zodanig genadeloos aan het internetkruis genageld.
En dat wil natuurlijk niemand.....
Het gevolg is dat leerlingen, die verwacht worden slecht te scoren (buitenlandse kinderen met een taalachterstand, kinderen die in aanmerking komen voor leerwegondersteunend onderwijs), uitgesloten worden van de toets.
Op vele scholen wordt wekenlang "geoefend" voor de Cito-toets, op het internet zijn zelfs meerdere Cito-trainers te vinden! Er wordt geen middel geschuwd om de gemiddelde score op te schroeven.
En hoewel ik er geen keiharde bewijzen voor heb, durf ik beweren dat er tijdens de afname hier en daar echt wel eens een beetje hulp geboden wordt door de begeleidend onderwijzer, om er toch vooral voor te zorgen dat de gemiddelde score niet te laag uit valt.
Als je er naar vraagt, antwoordt iedereen ontkennend en wijst naar de ander.
Alsof je een wielrenner vraagt naar zijn dopinggebruik.
Het misbruiken van de toetsresultaten door de overheid heeft geleid tot dit gesjoemel met als gevolg onzuivere uitkomsten, en zo schiet de Cito-eindtoets zijn oorspronkelijke doel volledig voorbij.
Professor Adriaan de Groot, grondlegger van het Cito, ligt waarschijnlijk op zijn buik in zijn kist.....

Alles moet getoetst, onderzocht, gemonitord, beschreven, met als gevolg een geldverslindende bureaucratische papierberg waar niemand meer zijn weg in kan vinden.
En iedereen moet in de gaten gehouden worden, persoonlijke ontwikkelingsplannen opstellen waar hij of zij dan later op afgerekend kan worden.
Niet alleen in het onderwijs, ook in de zorg, bij de politie en andere overheidsinstellingen.
Het grote Wantrouwen viert hoogtij.
Nee, controle is niet verkeerd en blijft helaas nodig. 
Maar we zijn volledig doorgeslagen.
Het is juist dit Gestapo-gedrag van de overheid dat leidt tot het ontduiken van regels en het masseren van de waarheid.
En maandag heb ik het met eigen oren gehoord, en donderdag met eigen ogen gezien: Ze doen er zelf net zo hard aan mee.


Dan denk ik: Hoeveel man heeft er aan die berekeningen van het CPB gewerkt en tegen welk salaris?
Als we dan toch moeten bezuinigen, zouden we dan niet kunnen beginnen met het wegsnijden van dit soort bureaucratische luchtfietserij? 
En als we dan toch aan het snijden zijn, wat te denken van alle managementlagen in zorg, onderwijs en politie.
Ja, de werkeloosheid zou tijdelijk flink oplopen, maar we zouden wel van een begrotingstekort naar een begrotingsoverschot schieten en de mensen die het èchte werk moeten doen, zouden opgelucht adem halen, weer lol in hun werk krijgen en daardoor veel productiever worden. 
En dan laten we al die werkeloze managers een mooi bos aanleggen..........
Kort door de bocht misschien, maar als men van overheidswege met kulverhalen komt, mag ik het ook.

Voor wie hem nog niet kent, de fabel van de mier......






1 opmerking:

  1. Geweldig. Dat filmpje. "Grootschalig verspreiden", zou ik zeggen. Te beginnen in het plaatselijke "Gesticht": Westeinde 1 in de Veen. Zou verplichte kost moeten zijn voor alle 210 'bewoners' aldaar om dit filmpje - als 'n soort waarschuwing- te moeten aanschouwen.

    Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen