zondag 9 september 2012

Vallende sterren


Liefhebbers van vallende sterren hebben in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen genieten van een prachtig schouwspel, veroorzaakt door de meteoren van de zogeheten Perseïdenzwerm.
Vallende sterren, het blijft een magisch fenomeen.
De wetenschap dat je, bij het zien van een vallende ster een wens mag doen....

Nog geen twee weken later kon heel Nederland opnieuw genieten van vallende sterren. En daar hoefde men zijn nachtrust niet voor op te offeren. Nee, ze waren te zien vanaf de comfortabele zitbank in de huiskamer met een glaasje aan de lippen en de borrelnootjes onder handbereik.
Na "Dancing with the Stars", "Sterren dansen op het ijs" en "Kinderen van Sterren dansen op het ijs" (het wachten is nog op "Buren van Sterren dansen op het ijs"), is het sterrenformat verder uitgemolken, wat heeft geleid tot het nieuwe SBS6 programma "Sterren springen op zaterdag".
De titel is wat verwarrend en had misschien beter bewaard kunnen worden voor een programma waarin Sterren op een paard gezet worden om daarna een aantal hindernissen, oxers en een waterbak te nemen.
Kan leuke televisie opleveren.

Nu is het niet zo dat ik bij dit soort programma's verwachtingsvol aan de buis gekluisterd zit.
Verre van dat.
Maar aangezien dit soort pulp steeds maar weer een opvolger kent, zal er zeker een kijkerspubliek voor zijn.
Dat is mooi. Wij leven immers in een vrij en democratisch land.
En dank zij de huidige technologie kan ik dan een opgenomen filmpje bekijken en de storende reclameblokken snel doorspoelen.
Maar dat het "meeste stemmen gelden" niet altijd leidt tot de beste producten is een gegeven, dat ook op 12 september eens te meer bevestigd zal worden.
Niettemin was ik door een aantal nieuwsflitsen (Kimberly breekt neus (who the fuck is Kimberly?)) toch wel nieuwsgierig geworden en via Uitzending Gemist heb ik toch even gekeken wat ik zoal "gemist" had.

"Vallende Sterren" had als titel de lading beter gedekt.
Zeker als je de prestaties van verschillende deelnemers in ogenschouw neemt.
Zelden zag ik iemand zo'n geweldige doodsmak op het water maken als Patty Brard en de waterverplaatsing welke de corpulente "Terror Jaap" bewerkstelligde bij zijn duik deed me denken aan de tewaterlating van een gemiddelde oorlogsbodem. Krimpend van de pijn hijst hij zijn kilo's uit het water, waarbij Gerard "Jolig" hem toevoegt dat hij in ieder geval plek zat heeft om pijn te hebben.
Wat een gênante vertoning......

En wat te denken van de benaming "Sterren"......
Het wemelt van de OBN'ers. Alles wat ooit een keer met zijn facie op TV is geweest, krijgt het predikaat ster opgeprikt en grijpt de kans, om in badpak of zwembroek zijn/haar tatoes of opgepimpte borsten aan den volke te tonen, natuurlijk met beide handen aan.
De BN'ers die deelnemen zijn meestal BN'ers uit het grijze verleden, op hun retour, die hier de kans schoon zien om alsnog een keer in het middelpunt van de belangstelling te staan: Emile Ratelband, Patty Brard, Adje.....
Vallende sterren. Niet alleen in de letterlijke betekenis des woords.
Hoe wanhopig of mediageil moet je zijn om je te lenen voor zulk soort programma's.

Ik begrijp nu ook veel beter het bestaansrecht van programma's als "Idols", "Popstars", "The X-factor", "Op zoek naar Jozef, Zorro, Mary Poppins", Holland's Got Talent en "The Voice of Holland".
Om het "Sterrenformat" in stand te houden is het onontbeerlijk dat er een gestage stroom van nieuwe "sterren" voor handen is.
En met het gegeven dat ieder mens zich graag aan de grijze middenmoot ontworstelt, zullen deze programma's elkaar, naar ik vrees, tot in lengte van dagen in stand houden.
Bij het zien van al die vallende sterren heb ik gewenst, dat dit doemscenario geen realiteit zal worden.

Bij al deze programma's mag u, als toeschouwer, uw stem uitbrengen op uw favoriet.
Via telefoon of internet.
Op woensdag 12 september mogen we ook weer een stem uitbrengen op onze favoriet.
Met een rood potloodje.
De peperdure stemcomputers blijven in de opslag.
's Avonds komen de "sterren" bijeen om te beweren, dat ze allemaal gewonnen hebben, en de dagen daarop volgend zullen ze tijdens de onderhandelingen, hun gedurende de campagnes te vuur en te zwaard verdedigde standpunten afvlakken of inleveren.
We moeten daar dan niet zo verbolgen op reageren. We weten immers op voorhand dat dat gebeuren gaat.
Het kan niet anders.
Nederland is een land van compromissen.
En ook dat is goed.
Blijft wel de vraag hangen of je je stembiljet niet beter meteen maar in de vuilnisbak had kunnen gooien.
Ach, wat zeg ik, dat doen we eigenlijk al.......
Ik wens u een prettige stoel- en stembusgang.


Eenieder die het sterrendom ambieert, wil ik het volgende meegeven:
Blood, Sweat & Tears zong het al in 1969: "What goes up, must come down".

Voor hen die afgelopen week Koefnoen gemist hebben.....
Geweldig!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten