zondag 19 maart 2017

Vle(u)gel in een bezemkast


Dat is het mooie van jonge mensen: dat ze dromen hebben.
En als die dromen dan uitkomen!
Deze week werd de goed ogende, flamboyante en keurig in het pak gestoken Thierry Baudet gekozen in het Nederlands parlement. Een man, die in een informeel gesprek in "House of Politics" laat weten dat hij zijn vleugel een plaatsje wil geven in zijn werkkamer op het Binnenhof (een verkiezingsbelofte!) èn het Nederlandse volk volledig in vertrouwen lijkt te nemen door de ontboezeming dat hij het heerlijk vindt om aan zijn zak te ruiken.....
Deze week werd het Forum voor Democratie met twee zetels in ons parlement gekozen.....

Terwijl hij in de aanloop naar de verkiezingen steevast arrogant en zelfverzekerd zo'n 6 tot 8 zetels voor het FvD voorspelde, ging hij bij het bekend worden dat het twee zetels waren geworden van vreugde volledig uit zijn dak en zei dat er "een bres geslagen was in het bestaande partijkartel".
Heerlijk, die jeugdige overmoed!

Nou gebied de eerlijkheid te zeggen dat hij niet de enige was die fakete in een overwinningsroes te verkeren. Sybrand, Alexander, wel gewonnen maar toch mijlenver van het beoogde premierschap deden hun uiterste best om op overwinnaars te lijken. Zelfs Emile was om zeer onduidelijke redenen in een soort van feeststemming. (Misschien omdat hij bijna van die hondenbaan af is?). En dan Henkie. Die danste zelfs een soort van horlepiep om de verdubbeling naar 4 zetels te vieren, terwijl hij kortgeleden nog met 8 zetels in de peilingen stond.
Alleen de PvdA vertelde het eerlijke verhaal....
Maar ja, die konden ook moeilijk anders.
Ze zijn genadeloos door het Nederlandse volk afgestraft omdat zij in een crisissituatie bereid waren om het land uit het moeras te trekken en enig tegenwicht te bieden aan het niets ontziende rechtse beleid van Rutte. Helaas, het  was niet genoeg. Maar ja, dat was voorspelbaar. Een Samson zonder haar is immers krachteloos.....

In de Tweede Kamer zal Thierry geflankeerd worden door Theo Hiddema, een verveeld kijkende advocaat, die waarschijnlijk heeft toegestemd om op de tweede plaats van de kieslijst plaats te nemen, omdat hij verwachtte na de verkiezingsdag weer gewoon in zijn advocatenpraktijk aan de slag te kunnen en dit hele verkiezingscircus gewoon zag als een leuk verzetje. Zit-ie potverdorie ineens in het parlement! Ben benieuwd hoe lang hij het uithoudt.
Thierry heeft Theo heel hoog staan, want in een interview beweerde hij dat zij samen een hoger IQ hebben dan de rest van de Kamer bij elkaar opgeteld.
Nou, dan moet Theo wel een héél, héél hoog IQ hebben, want Thierry schat ik toch niet hoger in als iets boven middelmatig. Ik heb hem tenminste nog niet op erg intellectuele uitspraken kunnen betrappen.
Bij Pauw en Jinek vertelde Thierry vol vuur hoe het allemaal moet in Nederland. Geen maandenlange formatie, maar meteen gaan voor een zakenkabinet. Gewoon heel kundige personen uit wetenschap en bedrijfsleven benoemen als minister met Pieter Omtzigt (CDA) als premier.
Kijk, Pieter Omtzigt als premier, daar kan ik me wel in vinden. Maar.... al die knappe koppen, Thierry, waarom zouden deze mensen hun succesvolle maatschappelijke carrière in de waagschaal stellen om zich te begeven in die Haagse politieke slangenkuil? Alleen omdat jìj dat wil?
Verder wil Thierry elk probleem waar na een week debatteren geen oplossing voor gevonden is, per referendum voorleggen aan het volk.
In dat geval is het misschien verstandig om in het land overal permanente stemlokalen te bouwen.
Het zal in ieder geval een enorme boost betekenen voor de industrie; de enorme toename van de productie van rode kleurpotloden, en ook voor de werkgelegenheid biedt het perspectief. Er zal waarschijnlijk een geheel nieuwe beroepsgroep ontstaan: de professionele stemmenteller. Bij een dusdanige intensivering van verkiezingen zal dit niet langer kunnen gebeuren door vrijwilligers.

Aan tafel zat ook Wouter Bos, oud PvdA politicus en grondlegger van het nu demissionaire kabinet.
Hij gaf een heldere en zuivere analyse van de geschiedenis van Rutte II en aanvaardde gelaten de gevolgen voor zijn partij.
Hij luisterde glimlachend naar het hartstochtelijke verhaal van Thierry en hij moet gedacht hebben:
"Heerlijk, die jeugdige overmoed....", terwijl hij wreef over de pijnlijke littekens die hij in zijn politieke loopbaan heeft opgelopen.

Intussen wordt Thierry op twitter en internet fora hartstochtelijk ondersteund door de Alt-right beweging, een uit de VS afkomstige subcultuur van extreem rechts en aanhanger van president Trump. Ze tonen hem zelfs met Pepe the Frog, symbool van deze beweging die openlijk heult met nazisme en ku-klux-klan.
En dan te bedenken dat Thierry heeft aangegeven niet achter de PVV te willen zitten in de Kamer omdat hijzelf het FvD beschouwt als een middenpartij.
Misschien schrik je daar van Thierry, en wil je helemaal niet geassocieerd worden met deze lieden. Hoe zou het toch komen dat zo'n Alt-right cluppie zoveel in jou ziet?
Misschien door je uitlatingen? De dingen die je zegt? Misschien omdat je een man als Milo Yiannoppoulos, gekend racist en feministenhater, als "zeer inspirerend" omschrijft?
Misschien moet je, voor je op zoek gaat naar oplossingen voor Nederland eerst maar eens op zoek gaan naar jezelf.....
Enne... dat snuffelen aan je zakkie...... niet meer doen.


Trouwens, die vleugel in je werkkamer, dat gaat echt niet lukken, hoor.
Als twee-leden fractie mag je hoogstwaarschijnlijk je intrek nemen in een omgebouwde bezemkast.
Misschien een speelgoedvleugeltje?

- - - - - - 

Op 28 september 2016 verscheen in NRC een portret van Thierry Baudet onder de titel: Wie is deze 'belangrijkste intellectueel van Nederland'?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten