zondag 21 mei 2017

Binnen de lijntjes kleuren


Het valt niet altijd mee om binnen de lijntjes te kleuren.
De mens heeft nou eenmaal die onbedwingbare behoefte om te zoeken naar de grenzen, en, als het even kan, er net overheen.
Ten goede aangewend heet dat: creativiteit.
Basaal gezien niet eens zo'n slechte eigenschap.
Het heeft de mensheid tenslotte gebracht waar zij nu is. Een zoektocht naar nieuwe dingen en ontdekkingen, het najagen van dromen, het onmogelijke mogelijk maken.
Zo vonden we Amerika, leerden we vliegen en zetten voet op de maan.
Soms lopen we in die zoektocht tegen grenzen aan die we (nog?) niet willen overschrijden.
In de medische wetenschap bijvoorbeeld zijn de mogelijkheden door de ontwikkelingen intussen zò groot dat we tegen ethische grenzen aanlopen. Moeten we, wat we kùnnen, ook wìllen.....
Maar ook bij het dwangmatig verzamelen van bezit (in de volksmond ook wel graaien genoemd) stelt de maatschappij haar grenzen, wordt het kleuren buiten de lijntjes niet getolereerd.
Voor velen een vanzelfsprekendheid, al zijn er mensen die daar toch wat moeite mee hebben.
Ongetwijfeld gevoed door hebzucht en de drang tot het opzoeken van de grenzen.
Zelf noemen ze het graag "creatief omgaan met de regels", en sussen zo hun geweten.

Ik geef het toe. Het is toch wel met een beetje leedvermaak wat ik hier schrijf.
Het had een leuk feestje moeten worden, het congres van de VVD.
Ze waren immers bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen weer als grootste partij uit de strijd gekomen (wel met wat zetelverlies, maar een zeurpiet die daar om maalt), en het kabinet Rutte III lag in het verschiet.
De formatiepoging van Edith Schippers is echter gestrand en niemand weet hoe het nu verder moet, dus ook dat kabinet Rutte is nog geen zekerheidje.
Dan was daar nog de in opspraak geraakte voorzitter Henry Keizer die deze week geconfronteerd werd met een aangifte bij justitie wegens oplichting, door Pieter Lakeman.
En da's geen klein bier.
We herinneren ons allemaal nog hoe Pieter de DSB Bank een knock out toebracht. Dan mag je veronderstellen dat hij Keizer, weliswaar letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht, toch ook in de touwen zal weten te slaan.
Henry heeft zijn functie als voorzitter van de VVD neergelegd, maar ontkent met klem dat hij iets verkeerd heeft gedaan. En inderdaad, zijn schuld moet nog bewezen worden.
Maar ja, waar rook is, is vuur. Zeker in een crematorium.
En wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.
Al is dat niet van toepassing op de clientèle van Henry.....

In een vraaggesprek gaat Bert Homan, ooit kandidaat voorzitter voor de VVD, in op de vraag waarom integriteitskwesties toch vooral de VVD raken. Dat komt, volgens Homan, doordat de VVD toch vooral een partij is van en voor ondernemers, mensen die hun brood verdienen in de handel, een wereldje waarin je al snel tegen de grenzen van het toegestane aanloopt.
Daar zou hij wel eens een puntje kunnen hebben.
Zolang je, binnen de afgesproken regels, je fortuin weet te vergaren door slim te dealen en kansen te benutten als zij zich voordoen, is daar natuurlijk niets mis mee. Maar het overschrijden van de grenzen van het toelaatbare ligt constant op de loer en de verleiding kan soms groot zijn.
En als je dan een keer een lucratief dealtje weet te sluiten waar misschien een luchtje aan zit, en je komt er mee weg, dan durf je een volgende keer misschien nog wel een stapje verder te gaan.

Nu hoort u mij niet zeggen dat VVD'ers per definitie niet deugen. Zeker niet!
Ik ben er van overtuigd dat de meesten zich ook kapot ergeren aan de individuen die door hun "creatieve" handelen de partij in diskrediet brengen.
Ondernemers vormen immers de motor van de economie en een maatschappij dankt haar welvaart voor een groot deel aan een florerend bedrijfsleven.
Gelukkig zijn er ook partijen die remmend werken op de expansiedrift van die ondernemers door ze er op te wijzen dat er meer is dan alleen economie. Het milieu, de zorg voor ouderen en sociaal zwakkeren, het onderwijs en een eerlijk rechtssysteem zijn zeker zo belangrijk.

Het zijn de enkelingen die hun hebzucht niet kunnen bedwingen en daarom de grenzen van het betamelijke ruimschoots overschrijden en zo soms een gevaar vormen voor diezelfde economie.
Nee, niet Henry Keizer. Die heeft misschien een aantal goedgelovige ouderen een poot uitgedraaid, maar daar lijdt de economie niet echt onder.
Maar wie veroorzaakten de bankencrisis?
Wie azen op Unilever en AkzoNobel?
Het zijn de gewetenloze graaiers die slechts denken aan eigen gewin en geen oog hebben voor de eventuele economische en maatschappelijke gevolgen van hun handelen.
En dat zijn echt niet allemaal VVD'ers........ toch?


Komt op de valreep Fred Teeven het toch al niet zo leuke feestje van de VVD óók nog volledig versjteren.
De Nederlandse Orde van Advocaten staat op de achterste benen omdat Fredje in De Groene Amsterdammer heeft laten weten dat, toen hij bij de PvdA zijn zin niet kreeg om de straffen verder te verzwaren, dan maar heeft bezuinigd op de rechtsbijstand. Dat zou immers hetzelfde effect bewerkstelligen.
Fredje beweert dat zijn woorden uit het verband zijn gerukt. Het was een grap. 
Stel je voor. Fred Teeven die grappen gaat maken. Heeft hij daar wel een bonnetje van? Het moet toch niet gekker worden.
Teeven voelt zich door de publicatie in zijn "goede naam" aangetast en overweegt gerechtelijke stappen.
Ben benieuwd of hij een advocaat kan vinden......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten