zondag 28 mei 2017

The Trump Disaster


Terwijl thuis gestaag gezaagd wordt aan zijn stoelpoten maakte de wereld deze week nader kennis met de nieuwe president van Amerika.
Trump maakte een rondreis in de, in zijn ogen, vijandige wereld die er alleen maar op uit schijnt te zijn om de VS onderuit te halen.
Steun vond hij in Saoedi-Arabië, die bereid bleken om voor 110 miljard (!) aan wapensystemen te bestellen en verder wist hij lucratieve contracten af te sluiten voor de olie-industrie in Amerika.
Kijk, dan ben je meteen vriendjes met Donald.
Hij bracht een bezoek aan de klaagmuur in Oost Jeruzalem, waar hij ongetwijfeld zijn misnoegen uitte over de media, die allemaal leugens over hem vertellen.
Ik zag hem de hand leggen op de muur, alsof hij de kwaliteit bewonderde, en hoorde hem denken: "Zo'n muur wil ik ook...."
Ik weet niet of hij contracten heeft afgesloten met Israëlische bouwmaatschappijen die hij aan het werk wil zetten aan de zuidgrens van de VS.....
Verder bezocht hij Paus Franciscus, het Navo hoofdkwartier in Brussel en de G7 top op Sicilië.
Het had veel weg van de olifant in de porseleinkast.
In Brussel zette hij de Navo partners verder onder druk om meer te investeren in hun defensie.
Investeren in technologie die gericht is op vernietiging en destructie. Een heilloze weg die volgens mij nooit zal leiden tot een betere en mooiere wereld.
Hij haalde in Brussel ook uit naar de Duitse auto-industrie en noemde de Duitsers "slecht, erg slecht".
Waarom? Omdat er in Amerika miljoenen Duitse auto's rijden en in Duitsland maar heel weinig automobielen, made in USA. Hoe zou dat toch komen meneer Trump? Misschien omdat die Duitse auto's veel beter zijn dan die slurpende Amerikanen? Is het gewoon kinnesinne omdat de Duitsers het wèl waarmaken, waar de Amerikaanse economie het af laat weten?

110 Miljard aan wapens om een grote zandbak te verdedigen. Hoe verzin je het. En we moeten vrezen dat al die wapens ook gebruikt gaan worden, wat zal leiden tot een verdere destabilisering van de regio, met als gevolg een verder toenemen van de vluchtelingenstromen naar veiliger gebieden.
Trump roemt bij de aankondiging van de gesloten wapen deal de kwaliteit van de Amerikaanse wapens, die zoveel preciezer en daardoor humaner zouden zijn, omdat er minder burgerslachtoffers zullen vallen.
Later in de week komt het bericht dat bij een aanval op een IS bolwerk door de VS-coalitie 42 kinderen de dood vinden.....
Hoezo humaner?
Die precisie valt dus nogal tegen.....
Door zijn optreden in Saoedie-Arabie heeft hij de tegenstellingen tussen Soennieten en Sjiieten in de regio verder op scherp gesteld.
Zo maakt hij Amerika "great again". Door, ver van huis, groeperingen tegen elkaar op te zetten om elkaar met Amerikaanse wapens (goed voor de export!) af te slachten.
Het is maar wat je "great" noemt.....

Op Sicilië tijdens de G7 top trekt hij net niet de stekker uit het milieu accoord van Parijs, maar lijkt verder ongevoelig voor de argumenten van de andere deelnemers om de klimaatveranderingen serieus te nemen.
Logisch. Hij heeft net in Saoedi-Arabië deals gesloten voor het verder ontwikkelen van de olie industrie in eigen land. Hij heeft onlangs besloten dat de aanleg van een oliepijpleiding door voor de Indianen heilig gebied moet worden hervat en hij heeft ook al aangekondigd om de steenkoolmijnen in de VS te heropenen. Niet bepaald milieu-vriendelijke besluiten.
Trouwens, al die verhalen over broeikasgassen en opwarming van de aarde, daar gelooft Donald niet in. Hij weet het beter dan al die wetenschappers die al jaren roepen dat het de verkeerde kant uit gaat.
Maar, hij heeft belooft om er nog eens over na te denken.
Over de manier waarop Trump over zaken denkt, daar heb ik geen hoge pet van op.


"I will make America great again", beloofde hij de Amerikaanse bevolking.
Bedoelde hij dat hij Amerika wil maken tot de grootste bedreiging van de mensheid en de aarde?

Donald lijkt te denken: "Na mij de zondvloed...."
Letterlijk èn figuurlijk.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten