zondag 27 mei 2018

Vier jaar later...


Afgelopen donderdag kwam het JIT (Joint Investigation Team) naar buiten met het bericht dat ze konden bewijzen dat de BUK-raket die gebruikt werd bij het neerhalen van vlucht MH17 uit Rusland afkomstig was en wel van de 53e Luchtafweerbrigade, gelegerd in Koersk.
Vrijdag stelden Nederland en Australië, op grond van deze gegevens, Rusland aansprakelijk voor het drama, nu bijna vier jaar geleden.

Ik hoop dat de meeste nabestaanden van de rampvlucht in de afgelopen jaren kans hebben gezien om het verdriet te verwerken, de gebeurtenissen een plek te geven en hun leven weer op te pakken, al zal de pijn nooit verdwijnen.
Het is goed dat men naarstig blijft zoeken naar de ware toedracht van die fatale vergissing.
Maar of die steeds terugkerende aandacht in de media veel goed doet aan de gemoedstoestand van de nabestaanden, ik waag het te betwijfelen. Vooral als ze steeds weer geconfronteerd worden met het halsstarrig ontkennen van Rusland van enige betrokkenheid. Een betrokkenheid, die een aantal dagen na de ramp al glashelder was....
Poetin verwerpt de bevindingen van het JIT, omdat er volgens hem meerdere scenario's zijn van wat er precies gebeurd zou zijn. Hij vergeet er bij te vertellen dat die andere scenario's door de Russen zelf naar voren zijn geschoven, in een poging, via disinformatie, verwarring te zaaien. Voorts zegt hij alle bevindingen van de onderzoekscommissie aan de kant te schuiven, zolang Rusland niet volwaardig aan het onderzoek mag deelnemen.
Dan krijg ik een onaangenaam gevoel......
Hier wordt een vuil politiek spelletje gespeeld.
We hebben Mark Rutte meerdere malen horen beweren dat de Russen weigeren cruciale informatie te verstrekken. Dan denk ik: Waarom worden de Russen niet uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen? Vooral als je denkt hun betrokkenheid onomstotelijk te kunnen bewijzen. Juist door hen uit te sluiten geef je ze een werktuig in handen om alle onderzoeksresultaten te bagatelliseren en af te doen als propaganda.
Heeft iemand die vraag al eens aan Rutte gesteld?
Of wìl Poetin helemaal niet meewerken en is zijn aanbod slechts een praatje voor de bühne, om zijn eigen inwoners te doen geloven dat Rusland door de boze buitenwereld wederom als een minderwaardige partij wordt behandeld, zo de nationalistische gevoelens onder de Russische bevolking aanwakkerend en de haat tegenover het Westen vergrotend.

Uit alle uithoeken van de wereld is er bijval voor de bevindingen van het JIT en wordt Rusland opgeroepen om de uitkomsten te aanvaarden. Allemaal heel mooi hoor, maar wat schieten we er mee op? Zolang Rusland blijft ontkennen en weigert mee te werken komen we geen stap verder. Zeker niet, als we niet bereid zijn, samen met die landen die ons zeggen te steunen, alles uit de kast te halen om de Russen te dwingen de waarheid onder ogen te zien.
Wereldwijde sancties. Te beginnen met een boycot van het WK voetbal dat eerdaags in Rusland begint!
Ik weet het, ik ben naïef....
Dat gaan ze natuurlijk niet doen. Zou het Nederlands elftal thuisblijven als ze zich hadden gekwalificeerd? We kunnen nu natuurlijk wel met een grote bek "Ja" zeggen, maar denkt u werkelijk....? We zouden weer door die oeverloze discussie heen moeten van "sport heeft niets met politiek te maken" en waarschijnlijk in de poulefase worden uitgeschakeld.....
En dan tot de conclusie komen die we al eerder hadden moeten trekken: We hadden niet moeten gaan....

Mark heeft vier jaar geleden beloofd alles in het werk te stellen om de onderste steen boven te krijgen. Ik geloof echt dat zijn intenties goed zijn, maar Mark die iets belooft?
De verhoudingen tussen Nederland en Rusland zijn sindsdien behoorlijk bekoeld, maar men is nog steeds in gesprek met elkaar. (Ik heb zelfs gehoord dat een voormalig minister van Buitenlandse Zaken op bezoek was in de datsja van Poetin.) Mark zegt, dat je met de Russen in gesprek moet blijven om te proberen toch enige voortgang in het onderzoek te bewerkstelligen.
Is dat de werkelijke reden, Mark?
Kijk, Poetin is een leugenaar, maar Mark is ook niet van de eerste leugen gebarsten, zoals we onlangs konden constateren tijdens de memo-perikelen rond de afschaffing van de dividendbelasting.
Alles in het werk stellen, Mark? Àlles....?
En, als sancties tegen Rusland nou eens zouden leiden tot economische schade......?
Zeg maar niets.....
Ik weet het, de economie gaat bij de VVD vóór alles.
Nee, hou je mond maar. Ik probeer je te behoeden voor de zoveelste leugen......

De onderste steen zal nooit boven komen.
Misschien zal Rusland over een aantal jaren alsnog haar betrokkenheid erkennen, als zij een nieuwe leider heeft.
Misschien worden wat lagere officieren bij verstek veroordeeld, maar de werkelijke schuldigen zullen buiten schot blijven.
Het is niet anders.


In mijn vensterbank staat een foto van Truike en Erik.
Op 17 juli brand ik een kaarsje....  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten