zondag 17 juni 2018

Dikke maatjes met uien


Het was een echte uienweek. Zeker voor de Hollandse Nieuwe die deze week werd binnen gebracht. Jaīr Ferwerda, de razende reporter van Jinek, bezocht donderdag de Hilton Haringparty, waar ondernemend Nederland bijeen was om een harinkje te happen. En zoals elk jaar beweren de "kenners" dat hij wéér lekkerder is dan vorig jaar. We zagen hoe een aantal Hollandse schonen het zeebanket in de bevallige keel liet glijden.
Mèt uitjes, al beweerde een echte kenner dat de Hollandse Nieuwe zònder uitjes genuttigd dient te worden, omdat pas dàn de ware smaak van de haring te ervaren is. De uitjes zijn voor later in het jaar, als de dikke maatjes al wat ouder zijn. De uitjes maskeren dan de wat ranzige bijsmaak die haring op leeftijd nou eenmaal heeft.
Niet alleen voor de haring, ook voor vele mensen was het deze week "echt uien".
Een uitdrukking uit de Nederlandse taal, waarmee we zoveel willen zeggen als: waardeloos, het valt bijzonder tegen. Kortom: om te janken.
Het zou heel goed kunnen dat dit gezegde daarin haar oorsprong vindt, immers, bij het snijden van uien willen de tranen nog wel eens in onze ogen springen. Dit zijn reflextranen, want bij het snijden van uien komt een stofje vrij dat met ons oogvocht een verbinding aangaat en zwavelzuur vormt. Onze traanklieren produceren vocht om deze irriterende stof weg te spoelen en ja, dat vocht gaat ook weer die verbinding aan, zodat binnen de kortste keren de tranen over onze wangen biggelen.

Het is echt uien als je deze week gebeld bent met de mededeling dat je niet geslaagd bent voor je diploma middelbare school. Er zullen best wat traantjes gevloeid hebben. Geen reflex tranen maar emotionele tranen die naar boven wellen bij het gevoel van woede, onmacht, verdriet. 
Donderdag werden we keihard geconfronteerd met het feit dat het WK Voetbal 2018 gespeeld gaat worden zonder Oranje. Goed, dat wisten we al een tijdje en er zullen geen tranen gestort zijn, maar toch gaf het donderdag een beetje dat "uien" gevoel bij vele Nedelanders. U weet wel, dat gevoel dat Ruud Gullit zo mooi uitstraalt in die Lidl reclame.
Niet bij onze Marokkaanse medelanders, Marokko mag wèl mee doen. Maar na de eerste wedstrijd zullen ze hetzelfde ervaren hebben als wij. Na 20 jaar mochten ze eindelijk weer eens meedoen en nog wel beginnen tegen voetbaldwerg Iran! En dan ga je in de allerlaatste minuut door een eigen doelpunt nog de bietenbrug op. Dà's pas uien......
Ik denk dat Vladimir Poetin ook dat gevoel had. Oké, zijn ploegje won dan wel met 5-0, maar als ze niet beter gaan voetballen, komen ze niet ver. Maar dan mag jouw land een WK organiseren, en dan wil er niemand op je feestje komen! Ja de voetballers en de fans waren er wel, maar als regeringsleider wil je je bij zo'n gelegenheid toch graag laten zien met de "groten der aarde". Ze bleven allemaal weg. De kroonprins van Saoedi-Arabië was de enige die men in beeld kon brengen. Vladimir heeft niet zoveel vriendjes meer. Vandaar misschien dat hij deze week Kim Jong Un uitnodigde om een keertje het Kremlin te komen bezoeken en wil hij het nieuwe vriendje van Donald inpikken.
Want het was natuurlijk niet allemààl uien deze week!
Kim Jong Un en Donald Trump ontmoetten elkaar dinsdag 12 juni in Singapore en maakten een einde aan de dreiging van een nucleaire wereldoorlog! Da's toch een moment om een traantje te plengen, nietwaar? Een vreugdetraantje!
Hoewel.......

Het klinkt natuurlijk geweldig en àls dit werkelijk de aanzet is tot een vreedzamer wereld, dan zou het wel een godswonder zijn.
Maar hoe geloofwaardig is dit alles. Gelooft u het? 
Na een uurtje praten met Kim Jong Un beweert Trump dat zij "a good relationship" hebben. 
Sorry, maar dan schiet ik toch in de lach. 
Twee totaal onberekenbare (of is het ontoerekeningsvatbare?) mannen die elkaar het laatste halfjaar alleen maar voor rotte vis hebben uitgemaakt en geen gelegenheid voorbij lieten gaan om de ander te kleineren, zijn nu ineens "vrienden voor het leven"? 
Ik wil Kim Jong Un nog het voordeel van de twijfel geven. Hij is immers van jongsaf opgevoed en geïndoctrineerd in een regeringssysteem waar hij nu leiding aan moet geven. Het zou toch kunnen dat hij inziet dat het volharden in dit systeem catastrofaal is voor zijn eigen bevolking (en daarom op termijn voor zichzelf)? Maar bewijzen van deze inkeer laten nog op zich wachten.

Op zijn eigenwijze, arrogante manier wil Trump als "De Grote Regisseur" de wereld doen geloven dat in een uurtje praten alle problemen zijn opgelost en dat de wereld nu rustig kan gaan slapen. Wel een èrg goedkope manier om te proberen de Nobelprijs voor de Vrede in de wacht te slepen....
Hij noemt de dictator van het land waar de mensenrechten met voeten worden getreden, waar tegenstanders van het bewind in concentratiekampen worden afgeslacht, "a good friend", terwijl hij de bondgenoten van Amerika waarmee al eeuwenlang goede betrekkingen bestaan, keer op keer schoffeert. Hij trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs, hij haalt een streep door de Iran-deal en begint doodleuk een handelsoorlog met de beste vrienden van Amerika!


Er wordt met veel bombarie een document getekend......
Maar..... Kim Jong Un zal toch wel weten wat afspraken met Trump voorstellen? Donald had zijn hielen nog niet gelicht op de G7-top in Canada of hij trok zijn handtekening onder het slotdocument al weer in.
Het Noord-Koreaanse staatspersbureau laat triomfantelijk weten dat de sancties tegen Noord-Korea zullen worden opgeheven. Sorry, dat staat niet in het gesloten akkoord en Trump heeft al laten weten dat het opheffen van de sancties pas zal plaats vinden als Noord-Korea volledig gedenucleariseerd is.
Zie je wel, de eerste barstjes ontstaan al....

Twee dikke maatjes.
Ik neem er toch wat uitjes bij want als ik die twee zo amicaal en vriendelijk zie doen, krijg ik toch een beetje een ranzige bijsmaak.....

-+
+1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten