zondag 24 juni 2018

Halverwege


Het WK Voetbal in Rusland kabbelt voort.....
Voor zover ik de wedstrijden gezien heb, een WK van de middelmatigheid, waarin het Nederlands elftal zeker niet zou hebben misstaan.
We zijn nog maar halverwege, dus het kan nog best allemaal goed komen, maar afgezien van Spanje - Portugal en Brazilië - Costa Rica was het nog niet van een geweldig niveau. Behalve Christiano Ronaldo laten de vedetten het afweten. Messi is niet bij machte het zwalkende Argentijnse elftal op sleeptouw te nemen en sjokt als een oude man over het veld. Neymar laat af en toe iets van zijn brille zien, maar loopt vooral als een gestresste kip in het rond en wil bij iedere aanraking een vrije trap. Misschien dat zijn late doelpunt tegen Costa Rica bevrijdend heeft gewerkt.
Zelfs het dappere IJsland, dat in de eerste wedstrijd Argentinië nog knap op een gelijk spel hield, moest in de tweede pot het hoofd buigen voor Nigeria. Kwam het doordat de IJslandse spelersvrouwen op bezoek waren geweest en de trainer sex niet verboden had? Had hij dat maar wel gedaan en zijn spelers sex in het vooruitzicht gesteld bij een klinkende overwinning. De bronstige IJslanders hadden het gras, de doelpalen èn de Nigerianen opgevreten. Nu liepen ze er lamlendig bij. Alsof ze hun kruit al hadden verschoten. Letterlijk èn figuurlijk.....
Nee, dan de Belgen. Daar werden verloofdes en vrouwen pas losgelaten nà de gewonnen partij tegen Tunesië. Een mooi aanvallend ingesteld elftal, die Belgen, maar verdedigend laat men nog wel wat steekjes vallen.
En Duitsland? Ach, Duitsland. Afgeschminkt door de Mexicanen en in de laatste minuut alsnog gewonnen van de Zweden.
Met mazzel, want hoewel die Mannschaft natuurlijk veel sterker was, is Zweden wel een zuivere strafschop onthouden. De video scheidsrechter greep niet in. Dus... de Duitsers zullen wel weer wereldkampioen worden.

Da's toch een dingetje, die VAR (Video Assistent Referee), want hoewel het zeker bijdraagt aan het eerlijker maken van het spel, het blijft uiteindelijk toch mensenwerk en afhankelijk van de interpretatie van de beelden. Het staat nog in de kinderschoenen en zal zich zeker doorontwikkelen.
Misschien dat de VAR op termijn in staat zal zijn om smerige overtredingen en theater uit het voetbalspel te bannen, wat een goede zaak zou zijn.
Maar.... het neemt wel wat van de spontaniteit weg.


Intussen was meneer Sepp Blatter, die een schorsing van zes jaar uitzit voor alle voetbalgerelateerde zaken vanwege malversaties tijdens zijn voorzitterschap bij de FIFA, deze week op uitnodiging van Vladimir Poetin op bezoek bij het WK. De afkeurende blikken vanwege het feit dat hij zich überhaupt durfde vertonen op het WK liet meneer langs zijn koude kleren afglijden. Sterker nog, hij genoot duidelijk van alle aandacht en liet de verzamelde pers weten dat hij genoot en dat het toch een beetje als "zijn wereldkampioenschap" voelde. Misschien was hij op dat moment onbewust wel een keertje heel eerlijk. Blatter en Poetin zijn al vele jaren dikke vrienden en, hoewel niet bewezen, is bijna de hele wereld ervan overtuigd dat Poetin het WK van 2018 gewoon gekocht heeft bij Blatter. Blatter is (in letterlijke zin) ook nog op de koffie geweest bij Poetin. Misschien ging Sepp bij Vladimir de laatste betaling wel incasseren.....
Alsof ze met deze ontmoeting wilden zeggen: "Natuurlijk hebben we de kluit belazerd. Nou.... en?"
Schaamteloosheid ten top.

Ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal op het WK was er deze week toch enige ruimte voor gepaste trots op Nederlands leiderschap. En dan heb ik het niet over Mark Rutte die dinsdag tevergeefs trachtte weg te vluchten voor moeilijke vragen tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het ging over een deal van de Belastingdienst met Shell betreffende ontdoken dividendbelasting, waardoor de schatkist zo'n 7 miljard mis liep ten tijde van de crisis. Toen hij uiteindelijk arriveerde weigerde hij antwoorden te geven en verschool hij zich met allerlei uitvluchten achter wetten die het hem onmogelijk zouden maken om opening van zaken te geven.
Nee, hij had niet geweten van deze deal.
Tenminste, voor zover hij zich dat kon herinneren. Ja, ja Mark, dat hebben we meer gehoord.
Moest daarom het referendum snel worden afgeschaft? Zodat je op dit punt niet terug gefloten kon worden?
Die hele afschaffing van de dividendbelasting gaat zijn Waterloo worden. Let maar op.
We zijn nog maar halverwege.....

Nee ik bedoel de Nederlandse leidsman tijdens de wedstrijd Brazilië - Costa Rica. Grootheden uit de hele voetbalwereld waren vol lof over de Nederlandse arbiter.
Ik hoop dat Vladimir Poetin ook gekeken heeft.
Bjorn Kuipers leverde, samen met zijn team, een geweldige prestatie. Zuiver en eerlijk fluitend leidde hij de lastige wedstrijd en liet zich niet intimideren door de irritante vedette Neymar. Even leek hij te zwichten, maar hij had de grootsheid om op een foute beslissing terug te komen.
Kijk mijnheer Poetin, daar kan jij nog een hoop van leren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten