zondag 9 september 2018

Failed state


Gezellig! Het zomerreces is achter de rug en de Tweede Kamer kwam deze week weer in vergadering bijeen. Gezellig? Nou niet echt.
Woensdag was daar dan het langverwachte debat over de uitlatingen die Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, gedaan heeft op 10 juli jl. tijdens een besloten bijeenkomst.
Het werd een farce, een aanfluiting, een toneelstukje, want de hele zaak was dusdanig voorgekookt, dat de uitkomst van het debat op voorhand al vast stond. Flauw van ome Geert om het verloop en het einde van het debat in zijn eerste inbreng al te verklappen.
Zoals te verwachten werd Stef ruimhartig uitgenodigd door de PVV om bij deze partij aan te schuiven (zie: Verkeerde woorden) en Forum voor Democratie had zelfs al een ledenpas voor Stef laten drukken.

Onlangs vertelde mijn broertje mij dat hij de politiek niet meer volgt. Hij wordt er niet vrolijk van.
Nou, ik moet toegeven dat alles wat ik deze week langs zag komen ontegenzeggelijk tot een diepe depressie zou kunnen leiden......

Minister Blok werd onder andere zwaar aangevallen omdat hij Suriname een "failed state" durfde noemen en dat dat een gevolg zou zijn van de verschillende etniciteiten die dat land bevolken. Dat je als Minister van Buitenlandse Zaken zo'n uitspraak niet kunt doen, is evident, maar dat Suriname een "failed state " is mag duidelijk zijn. De oorzaak ligt echter niet in de bevolkingsopbouw, maar in het feit dat het land gerund wordt door een stelletje corrupte, veroordeelde drugscriminelen en moordenaars.
Maar wie ben jij, Stef Blok, om Suriname een "failed state" te noemen? Kijk eens om je heen!

Nederland pretendeert een democratie te zijn.
Democratie (van het Griekse "demos", volk en "kratein", heersen), letterlijk volksheerschappij, is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
Hoe valt dit te rijmen met het volgende?
Al direct na het bekend maken van de plannen van Rutte III om de dividendbelasting af te schaffen, vond drie-kwart van de Nederlandse bevolking dat geen goed idee. Peilingen wijzen uit dat het draagvlak voor deze maatregel inmiddels is geslonken tot 15 %. Kortom, een overgrote meerderheid van het volk wil dit niet!
Geen wonder dat Rutte haast maakte met het afschaffen van het referendum, want hij wist wel, dat deze maatregel via een referendum rigoureus van tafel geveegd zou worden.
Over het uitzetten van de Armeense kinderen Lili en Howick zijn de meningen verdeeld.
D66 burgemeester Jos Heijmans uit Weert spreekt er schande van. Uitgeprocedeerde, criminele asielzoekers in zijn gemeente krijgt hij het land niet uit, terwijl twee onschuldige kinderen, volkomen geassimileerd in onze samenleving, wèl uitgezet worden?
Hun moeder is een jaar geleden al uitgezet. Door de politiek. Dezelfde politiek, die verbolgen reageerde op de berichten dat Trump bij uitzettingsprocedures kinderen van hun ouders scheidde......
Tel daar bij op het bericht van deze week dat de ING, de grootste bank van Nederland (de huisbank van onze overheid notabene!), zich heeft bezig gehouden met het witwassen van crimineel verworven geld en het plaatje is compleet: een "failed state"......
"De pot verwijt de ketel", meneer Blok, en dat het momenteel zo'n zooitje is heeft nìets te maken met onze multiculturele samenleving, met genen of welke etniciteit dan ook, maar is een gevolg van het feit dat ons land geleid wordt door een stelletje marionetten van het grootkapitaal, plucheplakkers en leugenaars, die zich geen ruk aantrekken van de wil van het volk.


Het volgen van het VVDieet lijkt een garantie om flink af te vallen. Het CDA mocht na een samenwerking met de VVD in Rutte I 8 zetels inleveren, terwijl de PVV, als gedoogpartner, van 24 naar 15 zetels terugviel. De PvdA kukelde na een samenwerkingsverband met de VVD in Rutte II bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zelfs van 38 naar 9 zetels en werd zo, van een partij met aanleg voor obesitas zowaar een anorexia patiënt. Het heeft er alle schijn van, dat het de huidige coalitiepartners van de VVD in Rutte III niet veel beter zal vergaan.
De Christen Unie zou de dans nog kunnen ontspringen, deels omdat zij kan bogen op een stabiele, trouwe achterban, maar ook omdat hun voorman Gert-Jan Segers zich onomwonden uitspreekt tegen de afschaffing van de dividendbelasting, waar Sybrand en Alexander voor het oog van de camera (tegen beter weten in en tègen de wens van hun achterban) hun uiterste best doen om overtuigend te klinken als ze de maatregel verdedigen. Zo graven zij hun eigen graf en het zou mij niet verbazen als ze bij de volgende verkiezingen onder de historische 9 zetels van de PvdA gaan eindigen.
Voor D66 ziet het er helemaal somber uit. Op het moment dat Alexander zijn rol als moraalridder speelt in het toneelstukje van 4 september en Stef Blok uitgebreid de maat neemt, komen weinig verheffende berichten naar buiten over zijn privé-leven. Natuurlijk, dat heeft niets te maken met zijn functioneren als politicus, maar zulke geluiden tasten wel je geloofwaardigheid aan. Opgeteld bij het akkevietje van het geschonken penthouse zijn dit natuurlijk geen zaken die je partij in de peilingen doen stijgen.
De uiterste houdbaarheidsdatum van Alexander lijkt verstreken.....

Nee, aan de afschaffing van de dividendbelasting durven de coalitiepartners van de VVD niet te tornen. Dat staat nou eenmaal in het regeerakkoord en afspraak is afspraak.
Eric Wiebes (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat, besluit in maart van dit jaar de Groningse gaskraan volledig dicht te draaien en zet daarmee het voltallige kabinet voor het blok. In mijn ogen een prima actie van Wiebes hoor, maar.... dit was niet afgesproken in het regeerakkoord.
Tamara van Ark (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schrapt deze week doodleuk de in het regeerakkoord afgesproken maatregel om werkende gehandicapten onder het minimumloon te gaan betalen. Het lijkt een barmhartige geste van Tamara, maar helaas, ik moet u uit de droom helpen. Zij deed dit niet onder druk van de protesten uit de samenleving, maar omdat de maatregel de geplande bezuiniging niet ging halen....
Het regeerakkoord heilig? Nou, in ieder geval niet voor VVD bewindslieden....

Markje nog niet gezien of gehoord deze week.
Zit waarschijnlijk (tussen de buien door) vergenoegzaam achter een cappuccino op een Haags terrasje te genieten in een waterig nazomerzonnetje.
"Het gaat toch goed?", zal hij zeggen. "De economie draait als een tierelier en de banen liggen voor het opscheppen!"
Klopt Mark, maar dat is nog geen garantie voor een gezonde samenleving. Want jouw zo goed draaiende economie zorgt er voor dat werknemers in de publieke sector, het onderwijs, de zorg, de politie, op zoek gaan naar een beter betaalde baan in het bedrijfsleven, waardoor de toch al hoge werkdruk in deze sectoren nog eens verder oploopt. En nieuwe, jonge werknemers die op de arbeidsmarkt verschijnen gaan echt niet kiezen voor een baantje in een van deze beroepen zolang jij het vertikt om deze mensen een fatsoenlijk salaris te betalen en niets doet aan de torenhoge werkdruk in deze sectoren.
Dààr heb jij geen geld voor over. Je geeft het liever weg aan buitenlandse beleggers.......

Vanavond (donderdag) liep ik met deze gedachten naar buiten, mijn achtertuintje in. Het was zowaar droog en nog redelijk van temperatuur.
Vanachter de struiken verscheen mijn kleine vriend. Hij keek mij met een schuin kopje aan en zag blijkbaar dat ik wel enige opmontering gebruiken kon. Hij begon te neuriën, een wijsje dat ik van vroeger kende. Toen begon hij te zingen:

          zij was verpleegster, jong van jaren,
          deed haar werk met hart en ziel
          maar van haar loon, kon ze niet sparen
          dat was wat haar zo tegenviel

               mensen, noem elkaar geen mietje
               eenmaal zing je allemaal,
               allemaal het ouwe liedje:
               't is de schuld van 't kapitaal
               
          het werk was leuk, ze wilde leren
          voor mensen zorgen was haar ding
          maar daarnaast ‘t administreren 
          ze had gauw door, dat dat niet ging
          en men bleef de druk opvoeren
          er moest steeds meer, in minder tijd
          zo raakte zij over haar toeren
          ze zei haar baan op, met veel spijt

               mensen, noem elkaar geen mietje
               eenmaal zing je allemaal,
               allemaal het ouwe liedje:
               't liedje van 't kapitaal

Ik keek hem glimlachend aan.
"Je mag 'verpleegster' ook vervangen door 'een juffrouw' of 'agente'", zei hij met een knipoog......


- - - - -

Zaterdagmiddag kwam het bericht, dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven. Ze namen in de nacht van vrijdag op zaterdag de vlucht, om aan de uitzetting op zaterdagmorgen te ontkomen. Vooral de oproep van de politie aan burgers, om te helpen de kinderen te vinden, heeft bij de bevolking terecht veel kwaad bloed gezet en mondde uit in emotionele woedeuitbarstingen op social media.
Het is inderdaad meer dan schandalig om je bevolking te vragen om onschuldige kinderen te verraden. Dat zijn praktijken uit de tijd van de Duitse overheersing tijdens WOII.
Deze volkswoede heeft uiteindelijk de politiek op de knieën gekregen en Mark Harbers (VVD, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid) gedwongen om alsnog gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en zo de kinderen alsnog toe te staan om in Nederland te blijven.
Het is beschamend dat het zo ver heeft moeten komen.
Voor Rutte en consorten zou dit wel eens het einde van de reis kunnen betekenen.......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten