zondag 23 september 2018

Trollendans


Na afloop van de troonrede klonk afgelopen dinsdag een deel uit de Peer Gynt suite van de Noorse componist Edvard Grieg door de Ridderzaal.
Ik herkende de klanken meteen en vroeg mij af of Joris Koek, als hij ook deze uitzending volgde, meteen was opgesprongen en vol geestdrift het stuk stond mee te dirigeren. Joris was immers een van de deelnemers tijdens het Maestro spektakel, dat Liefde voor Harmonie dit voorjaar over het voetlicht bracht (zie: Een cultureel weekendje) en "In de hal van de Bergkoning", het deel, dat dinsdag gespeeld werd, was het muziekstuk waar Joris zich toen in mocht vastbijten.
Waarom speelde het orkest juist dìt stuk?
Een teken aan de wand? Een profetie?
Wikipedia vertelde mij, dat in het verhaal achter deze muziek, ook wel "de Trollendans" genoemd, de hoofdpersoon Peer Gynt terecht komt in het land van de trollen. Hij weet op mysterieuze wijze aan hen te ontsnappen, terwijl de hal van de bergkoning instort.
Dit gelezen hebbend, zag ik enige parallellen met de zojuist afgesloten plechtigheid.
Willem Alexander, die als (toffe) Peer in de Ridderzaal verzeild geraakt, waar Mark Rutte al vele jaren als trollenkoning zijn scepter zwaait en waar hij de woorden van Rutte moet uitspreken, hele en halve waarheden èn drammerige standpunten, onder andere dat de dividendbelasting zal worden afgeschaft.
Tijdens het verlaten van de zaal klinkt de muziek.
Een vooraankondiging van het ineen storten van het rijk van trollenkoning Mark?

Nou schijnt het dat, hoewel de troonrede door de premier geschreven wordt, dit wel in samenspraak gaat met de koning, die hem uiteindelijk moet uitspreken. Het had Willem Alexander gesierd als hij, toen hij stuitte op de passage over de dividendbelasting, tegen Rutte had gezegd: "Nee, sorry Markie, maar dàt ga ik niet zegge!" Hij leest natuurlijk ook de krant en weet daardoor hoe zijn volk over deze maatregel denkt.
Aan de andere kant, als grootverdiener houdt hij ongetwijfeld een paar losse centen over en misschien heeft hij die wel belegd in aandelen, zodat een afschaffing van de dividendbelasting hem niet onwelgevallig zou zijn.....

Uit oude sagen kennen we de trol: een vriendelijk ogende, maar boosaardige dwerg. Nou, dit soort figuren is in de Tweede Kamer ruim voorhanden.
Dat bleek al bij de aftrap van de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdag begonnen. De twee meest boosaardige trollen van het hele stel, Kuzu en Wilders, vlogen elkaar al meteen in de haren en beten elkaar toe om "op te rotten". Ik weet, het is ijdele hoop, maar ik zou wensen dat ze deze ene keer nou eens naar elkaar zouden luisteren en deze goede en wederzijds welgemeende raad ter harte zouden nemen.
Het werd de zoveelste gênante vertoning in de hal van de bergkoning, waar laaghartige, gemene vuilspuiterij en ordinaire straattaal steeds meer gemeengoed lijken te worden.

Dat deze Algemene Politieke Beschouwingen doordrenkt zouden zijn van de afschaffing van de dividendbelasting, liet zich op voorhand raden. Maar hoe de verschillende partijen ook hun best deden om het kabinet dit onzalige plan uit het hoofd te praten en deze gelden in te zetten voor de noodlijdende publieke sector, ze vonden geen gehoor bij Mark Rutte, die in de beantwoording op vrijdag steevast terug viel op zijn mantra: het moet om een goed vestigingsklimaat te behouden.
Daar, waar hij bij aanvang van Rutte III de oppositie nog welwillend had toegesproken en hen een wijd open deur toezegde om gezamenlijk de problemen van het land aan te pakken, vonden dezen helemaal geen open deur. De deur was verwijderd en het deurgat was volledig dichtgemetseld met blokken graniet.
De zoveelste leugen van Rutte.
Zelfs Ceesje van der Staaij, toch het vriendje van Mark besloot uiteindelijk om de motie, die opriep om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen, te steunen.
Het had er alle schijn van dat er in de Tweede Kamer nog maar één man was die werkelijk gelooft in deze maatregel. Of.... twijfelt hij zelf ook, maar beseft hij dat het "point of no return" reeds lang gepasseerd is en dat bakzeil halen ook meteen het einde van zijn politieke loopbaan zal betekenen.....


Trouwens, ik denk dat Mark Rutte die troonrede helemààl niet zelf geschreven heeft!
Ik denk dat hij hem heeft gedicteerd aan zijn secretaresse.
Een dictaat. Een woord met een tweeledige betekenis......
Als je de samenleving een maatregel door de strot duwt die slechts door 11% van het volk gesteund wordt, dan komt die andere betekenis wel in beeld. En mensen, die tègen de wens van het volk hun eigen zin doordrukken, daar is een naam voor.....
In zijn film "The Great Dictator" (1940) gebruikte Charlie Chaplin als filmmuziek o.a. de "Hongaarse Dans no 5" van Johan Brahms. Het muziekstuk dat op het eerder gememoreerde "Maestro" spektakel van LvH gedirigeerd werd door Sander van Egmond.
Misschien mag ik de suggestie doen om volgend jaar, na afloop van de festiviteiten rond het voorlezen van de troonrede, deze af te sluiten met dit muziekstuk?
Àls trollenkoning Mark er dan tenminste nog zit.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten