zondag 26 januari 2020

"Het"


Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark hebben "het" gedaan.

Zo kopt het AD van 20 januari 2020.
Iedereen begreep waar het over ging. Niemand vroeg zich af: "Wàt hebben ze gedaan? Iedereen wist (naar ik vermoed): Wu Wen en Xing Ya hebben "het" gedaan!
Terwijl deze daad zo enorm veel bloemrijke omschrijvingen kent in onze mooie taal wordt ze in dit krantenartikel aangeduid met misschien wel het meest prozaïsche, platgeslagen, on-erotische woordje dat onze Nederlandse taal kent: "het".
Een woordje dat niets met mannelijkheid of vrouwelijkheid heeft en zich alleen thuis voelt bij onzijdigheid en daarom misschien wel het minst geschikt om deze activiteit te omschrijven. Tenzij natuurlijk gedacht wordt aan ongeslachtelijke voortplanting zoals deze bij verschillende planten en lagere diersoorten plaats vindt.
Maar daarvan was hier geen sprake.

Dat de krantenmeneren niettemin toch voor het nietszeggende en wazige "het" hebben gekozen ligt waarschijnlijk in het feit dat men geen keuze wist te maken uit het palet van mogelijke omschrijvingen. Wat de een als doeltreffend zou beschouwen, zou voor de ander zweverig, zoetsappig of slap, dan wel schokkend, schunnig, schurend of schandalig worden ervaren. Kortom, er zou altijd commentaar zijn, wat met het woordje "het" werd voorkomen.
Hoe zou het toch komen dat er zo verschillend gedacht en gepraat wordt over de geslachtsdaad?
Bij mensen dan, hè. Dieren gaan daar ogenschijnlijk toch veel relaxter mee om.
Om over de planten maar te zwijgen. Ik moet de eerste seksueel gefrustreerde krop sla nog tegenkomen.
Voor de één een lust, voor de ander een last. Door de één romantisch omschreven als "de liefde consumeren", door de ander platvloers gedefinieerd als "rampetampen".
Hoe dan ook, het is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp waar velen zich ongemakkelijk bij voelen. Juist daarom is het ook een dankbaar onderwerp voor cabaretiers en humoristen want niets werkt zo bevrijdend als een besmuikt lachen bij een gevoel van ongemak.

Hoe dat komt? Misschien doordat ons bewustzijn op een hoger niveau functioneert dan bij dieren? Omdat wij kunnen nadenken? In ieder geval denk ik dat de eeuwenlange indoctrinatie van de mensheid door verschillende religies van grote invloed is geweest op de manier waarop wij als mensen met deze materie omgaan. Het wegzetten van de vrouw als minderwaardig in de diverse Heilige Boeken heeft geleid tot een onevenwichtig mensbeeld. Het misplaatste superioriteitsgevoel dat sommige mannen daaraan denken te mogen ontlenen heeft al veel pijn en verdriet veroorzaakt, ook, en misschien wel vooral, op seksueel gebied.
Daardoor is de seksuele daad, die in feite in het rijtje: eten, drinken en ademhalen thuishoort als het gaat om doodnormale activiteiten om de soort in stand te houden, verworden tot een beladen handeling.

In 2017 werden Wu Wen en Xing Ya met veel tamtam verwelkomd in Nederland en betrokken zij het speciaal voor hen gebouwde paviljoen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het binnenhalen van de Pandaberen was het resultaat van jarenlang intensief onderhandelen met de Chinese overheid en kost het park jaarlijks 1 miljoen euro.
Met de China Wildlife Conservation Association (CWCA), de instantie die zich inzet voor het behoud van de habitat van de panda in het wild, is afgesproken dat bij de geboorte van een pandababy nog eens 500.000 euro wordt overgemaakt.
Aangezien de krant wist te melden dat Xing Ya tot twee maal toe gepaard heeft met Wu Wen en dat beide paringen zo'n twee en een halve minuut duurden, betekent dit dat de kosten van deze "wip" 100.000 euro per minuut bedragen, mocht deze amoureuze clash uitmonden in de geboorte van een pandababy. Een prijs die op de Amsterdamse Wallen voor soortgelijke dienstverlening niet vaak, waarschijnlijk nooit betaald zal zijn.

Dat die foto van de parende panda's de voorpagina haalde heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de panda een bedreigde diersoort is. De mensheid verheugt zich en kijkt uit naar de komst van pandababy'tjes, in de hoop het uiteindelijk uitsterven van deze diersoort te voorkomen.
Maar misschien zitten die panda's helemaal niet te wachten op die ziekelijke bemoeizucht van de mensheid.
Uit onderzoek is gebleken dat panda vrouwtjes maar één periode in het jaar zo'n 24 tot 72 uur zin hebben in seks. De mannetjes kennen zo'n drie tot 5 maanden vóór deze periode een verhoogde voortplantingsdrang, maar deze is al aan het wegebben als de vrouwtjes zin krijgen. Tja, dan vrààg je er ook een beetje om om uit te sterven.
Misschien willen ze dat ook wel.
Misschien hebben ze het hier wel gezien.
Of misschien heeft de Schepper wel besloten dat het tijd is dat de panda uitsterft en zitten wij Hem door onze bemoeienis gewoon dwars......

Als mensen zich met de natuur gaan bemoeien, maken ze er meestal een zooitje van.
Ook al is het nog zo goed bedoeld.....


Ik begrijp dat kinderliedje nu ook veel beter........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten