zondag 31 mei 2020

Beetje boos


Donald Trump, de man die iedereen het verwijt maakt nepnieuws te verspreiden, dreigt social media aan banden te leggen nadat ze "de gore moed" hadden om hèm te betichten van het rondstrooien van desinformatie.
Twitter plaatste deze week een link onder Trumps bericht waarin hij beweerde dat het stemmen per post tijdens de naderende verkiezingen komend najaar tot grote onregelmatigheden zal leiden. De link verwees naar berichten van experts die het tegendeel beweren.
Terwijl Trump zich beroept op de vrijheid van meningsuiting en vindt dat hij alles mag roepen en beweren, wenst hij diezelfde vrijheid van meningsuiting van anderen (Twitter) te beperken, alleen omdat ze het niet met hem eens zijn.
Wat zijn dat toch voor rare gasten die de vrijheid van meningsuiting voor zichzelf opeisen en haar misbruiken om de vrijheid van anderen te beknotten? Ik denk echt dat het in dat rare haar zit......

Soms dacht ik, ze zijn op de goede weg.
Ze hebben er in het verleden zelfs een burgeroorlog over uitgevochten. Er waren demonstratieve marsen, lynchpartijen, openlijke geweldpleging en zelfs moorden nodig om stapje voor stapje vooruit te komen.
Een man die vertelde over een droom die hij had, (dat de waarheid, dat alle mensen gelijk geschapen zijn, vanzelfsprekend zou zijn) werd als een hond afgeschoten.....
Maar de noordelijke staten wonnen van het zuiden. De slavernij werd afgeschaft. Er werden wetten aangenomen die de zwarte man dezelfde rechten gaven als de blanke. De praktische realisatie liet nog lang (en laat nog steeds) op zich wachten.
Maar toen werd een man met Afrikaanse roots tot president verkozen. Dan denk je toch dat er voorgoed is afgerekend met het misplaatst achterstellen van de gekleurde bevolking door de blanken in de Amerikaanse maatschappij?

Donald begint steeds meer te lijken op een kat in het nauw en slaat als een dolle in het wilde weg om zich heen. Nog niet zo lang geleden klopte hij zichzelf overvloedig op de borst omdat het "dank zij hem" zo goed ging met Amerika, "America first"! Maar nu de cijfertjes niet meer zo rooskleurig zijn, doet hij zijn uiterste best om iedereen er van te overtuigen dat dat allemaal de schuld is van een ander. In ieder geval, hèm treft geen blaam! Zelfs geen zweem van zelfreflectie te bemerken.
Kijk, die coronacrisis is echt niet zijn schuld, maar om dan als reactie China maar de schuld te geven van de virusuitbraak en de daaruit voortvloeiende gevolgen, ook in de USA, is wel wat kort door de bocht. Misschien had China iets alerter kunnen reageren, maar dat zal onderzoek moeten uitwijzen. Het geeft geen pas om zonder bewijzen maar van alles te roepen. Over nepnieuws gesproken.....
Zijn met veel bombarie gevoerde kruistocht tegen China lijkt er dan ook op gericht om de aandacht af te leiden van de ruim 100.000 doden die in de VS vielen tengevolge van de Covid 19 uitbraak.
Het rookgordijn wordt verder opgetrokken door Donalds Twitter mededeling  dat de VS uit de WHO zal stappen.
Naarmate er dieper ingezoomd wordt op de corona problematiek, des te meer komen de tekortkomingen van de Amerikaanse maatschappij aan het licht.
Allereerst blijkt dat het corona virus vooral haar slachtoffers maakt onder de bevolkingsgroep die toch al aan de onderkant van de maatschappij bivakkeert. Niet alleen dat daar de doden vallen, maar het is ook de bevolkingsgroep waarbinnen de meeste ontslagen vallen.
En hoewel blank en zwart in de VS allemaal gelijk zijn aan elkaar, voor de wet althans, bestaat de onderklasse van de Amerikaanse samenleving hoofdzakelijk uit kansarme kleurlingen.

Na Obama kwam Trump, een man die zonder het hardop te zeggen, in zijn doen en laten laat merken dat hij zich ver verheven voelt boven alles wat niet tot "zijn soort" behoort. Tja, en als de leider dit uitstraalt moet je niet gek opkijken als witte mannen met een soortgelijk misplaatst superioriteitsgevoel zich gesterkt voelen in hun opvattingen en deze in praktijk gaan brengen.
Zo kan het gebeuren dat een blanke politieman voor het oog van de camera respectloos het leven neemt van een weerloze zwarte man......

Dan breekt de pleuris uit.
Wanhoop en frustratie vanwege het diepgewortelde racisme dat nog altijd aanwezig is bij een deel van de blanke Amerikaanse bevolking en het steeds terugkerende buitensporige politiegeweld jegens het zwarte bevolkingsdeel doet velen de straat opgaan om te protesteren tegen deze misstanden.
Het is verwerpelijk dat vandalen de onrust aangrijpen om te gaan plunderen en vernielingen aanrichten. Maar tegen de achtergrond van de sociale onrust die is ontstaan door de coronacrisis, de massawerkeloosheid en de uitzichtloosheid van de massa wel begrijpelijk.
Trump reageert via Twitter: "Als het plunderen begint, begint ook het schieten", wat gezien mag worden als een dreigement aan de plunderaars. Een levensgevaarlijke reactie natuurlijk in een land waar zowat iedereen een wapen kan en mag bezitten.
100.000 coronadoden is blijkbaar nog niet genoeg.......


Donald Trump.
De man die tegen alle adviezen in preventief chloroquine slikt tegen Covid-19.
Die denkt dat een injectie met een desinfecterend middel wel eens zou kunnen helpen.
Het zou me niks verbazen als hij ook iedere avond een paar minuten zijn hoofd in de magnetron steekt om eventuele virussen in zijn hersenen te doden.....
Dat zou trouwens wel heel veel verklaren.....

Wat betreft het versoepelen van de regels met betrekking tot de coronacrisis blijven de basisregels voor ons voorlopig gehandhaafd, dus:
- houdt anderhalve meter afstand,
- werk zoveel mogelijk thuis,
- èn (ook niet onbelangrijk!) vóór het zingen de kerk uit.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten