zondag 17 mei 2020

Coronakater


Ik heb het wel een beetje gehad met die coronacrisis. U ook? Ongemerkt bepaalt het toch voor een groot deel je leven. Omdat je de TV niet kunt aanzetten of een krant openslaan of je wordt er mee geconfronteerd. Is het niet Rutte die zijn zoveelste praatje houdt, dan is het wel Hugo de Jonge. Of berichten over treurende middenstanders of boze landgenoten die op de bon geslingerd zijn omdat ze iets te dicht bij elkaar waren. En elke dag die RIVM cijfers die ons op de hoogte houden over het verloop van de crisis......
Ik hou me nog keurig aan de afspraken hoor, maar ik ben het een beetje beu. Ik wil weer gewoon terug naar hoe het wàs. Ik geloof trouwens niet dat er veel zal veranderen als die hele coronacrisis is overgewaaid. En ik geloof al helemaal nìet in een anderhalve-meter-samenleving......

Half maart waren daar plotseling de drastische maatregelen van regeringswege om het oprukkende virus een halt toe te roepen. Terecht natuurlijk, want het snel oplopend aantal besmette personen en het daarbij behorend groeiende aantal doden gaf geen ruimte om te dralen. Vooral het dreigend tekort aan IC capaciteit maakte snelle actie noodzakelijk.
Een enkele uitzondering daargelaten hebben al die Nederlanders zich keurig aan de afspraken gehouden, met als gevolg dat er een kentering optrad in de toename van het aantal besmettingsgevallen.
De RIVM cijfers gaan nu al een paar weken de goede kant op en deze week ging de deur dan ook voorzichtig op een kier....

De basisscholen gingen weer gedeeltelijk open, de door Mark Rutte zo belangrijk geachte nagelstudio mag haar clientèle weer ontvangen en de kapper zit weer met zijn handen in het haar.
Maar... het is allemaal nog zeer beperkt en erg voorzichtig en ook de in het vooruitzicht gestelde versoepelingen zijn nog niet zeker, maar afhankelijk van in hoeverre het virus onder controle gehouden kan worden.
Morrende sportschoolhouders, morrende horecaondernemers.....

Donald heeft het helemaal voor elkaar.
Zijn verkiezingsbelofte "America first", lost hij volledig in. Met anderhalf miljoen coronabesmettingen gaat hij fier aan kop en ook op het lijstje "coronadoden" (90.000) staan de USA van Trump bovenaan. Ik weet niet of de VS ook aan kop gaan in de werkeloosheidscijfers, maar de wedstrijd "stijging van de werkeloosheidscijfers in het eerste kwartaal" wordt in ieder geval glorieus gewonnen.
Strijdbaar alsof hij alles volledig onder controle heeft en zo af en toe een journaliste schofferend, belooft hij het Amerikaanse volk een vaccin vòòr het einde van het jaar.
Politici en beloften. Daar hebben wij hier in Nederland zo onze ervaringen mee.....
Toen Mark Rutte bij het begin van de crisis beloofde dat we allemaal besmet zouden raken met het virus, werd dat door de meeste Nederlanders dan ook als een geruststellende mededeling ervaren.
Maar, Donald speelt niet helemaal eerlijk. Met een bevolking van ruim 330 miljoen kunnen wij natuurlijk nooit van Amerika winnen. Maar als we de landen van West-Europa ("Verenigd Europa") bij elkaar optellen, dan winnen we dik van de Verenigde Staten.
Spanje, Italië, Frankrijk, ja zelfs Nederland en België hebben méér doden per miljoen inwoners dan de VS.
Een bepaald niet jaloersmakende zege overigens......

Trouwens, wat zijn al die cijfers waard? Helemaal niks. Elk land telt anders. Zo geeft het RIVM toe dat het aantal corona doden in Nederland hoger zal liggen dan het officiële cijfer aangeeft, omdat hier minder getest wordt. In België en het UK wordt alle oversterfte aan het coronavirus toegeschreven, wat leidt tot een veel hoger sterftecijfer.
Aan de andere kant, hoe betrouwbaar zijn de cijfers uit ontwikkelingslanden of uit landen met een totalitair regime? China, toch de bakermat van dit virus, slechts 3 doden per miljoen inwoners? En India, bijna net zo dicht bevolkt als Nederland zodat in de grote steden mensen onder erbarmelijke omstandigheden nagenoeg op elkaars lip leven, slechts 2 doden per miljoen inwoners? Dat gelooft toch niemand.
En wat te denken van Afrika met zijn armoede, zijn gebrekkige gezondheidszorg......

Hoewel.......
Misschien ligt dààr wel de verklaring. In het recente verleden hebben meerdere virussen de kop opgestoken in Azië: SARS, MERS en in de 50-er en 60-er jaren de Aziatische en de Hongkong griep.
Vanuit Afrika kennen we het HIV en Ebola virus.
Juist door gebrekkige voorzieningen werden vele mensen ziek. Velen stierven, vooral de zwakkeren. De sterken overleefden de ziekte en droegen antistoffen met zich mee die vaak gedeeltelijk bescherming boden tegen nieuwe zich ontwikkelende virussen. Daarnaast leerde men in Azië steeds beter, door snel handelen (quarantaine en andere maatregelen, bv het dragen van mondkapjes), de crises te beheersen.
Doordat in deze landen vele mensen reeds eerder geïnfecteerd zijn geweest met een soortgelijk virus, zijn ze minder bevattelijk en kwetsbaar voor het corona virus.
Vooral de laatste decennia is de rijke westerse wereld (lees: Amerika en West-Europa) er steeds beter in geslaagd om deze ziekten buiten de deur te houden. SARS, MERS, Ebola, ze zijn nauwelijks tot onze maatschappij doorgedrongen. Er zijn generaties opgegroeid die nauwelijks met deze nieuwe virussen in contact zijn gekomen. Niemand is er ziek van geworden, ook de zwakkeren niet. Niemand bouwde antistoffen op tegen dit soort virussen. Wij waanden ons zo langzamerhand onkwetsbaar!
Tot..... 2020. Toen glipte het corona virus door de mazen van het net!
Misschien dat het daardoor zo genadeloos kon toeslaan in Amerika en West-Europa....


We vinden onszelf zo verdomde slim. Maar misschien dat die slimmigheid ons uiteindelijk de das om doet......
Wij denken de natuur te misleiden maar hebben uit het oog verloren dat we zelf een onderdeel zijn van die natuur. We misleiden onszelf.....
Survival of the fittest, natuurlijke selectie. Darwin heeft het ons al verteld, dat hebben we allemaal op school geleerd.
Slecht geluisterd.
Geeft toch een beetje katterig gevoel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten