zondag 19 juli 2020

Bijenbijeenkomst


Sta ik dinsdagmorgen lekker in mijn tuintje aan mijn werktafel te knutselen aan een paar broedkooien voor mijn broertje, hoor ik in de verte een heel zacht, zoemend geluid, wat snel in sterkte toeneemt. Als ik opkijk van mijn werk zie ik, dat ik in een wolk van vliegende insecten sta. Een wolk die snel groter wordt. Het gezoem mag niet oorverdovend genoemd worden, maar overheerst in ieder geval alle andere achtergrondgeluiden.
Ik doe een stapje terug tot in het gat van de schuurdeur......
Een bijenvolk op trektocht, op zoek naar een nieuwe woonplaats. Hoe bijzonder.....

Vroeger op de middelbare school ooit een excursie afgelegd bij een imker. Een hoogst interessant uitstapje dat mijn volle aandacht kreeg. De toen opgedane kennis borrelt omhoog. 
In het voorjaar, in mei, juni, kan de koningin van een bijenvolk dat te groot wordt voor de korf/kast uitvliegen, op zoek naar een nieuw onderkomen, om daar een nieuwe kolonie te stichten. Zij wordt op haar vlucht vergezeld door een deel van haar volk, dat haar zal helpen de nieuwe kolonie op te bouwen.
De achtergebleven bijen zullen een nieuwe koningin "maken", door een aantal larven te gaan voeden met koninginnegelei. Deze larven zullen uitgroeien tot nieuwe koninginnen en elkaar dan bevechten om uit te maken wie de nieuwe koningin mag zijn.

Het bijenvolk "op drift" blijft intussen boven mijn achtertuintje rondvliegen. Er ontstaat een lichte concentratie van insecten in de top van een struik welke is vergroeid met het hek dat in het verleden als tuinafscheiding is geplaatst. Meer en meer verzamelen de bijen zich bovenin de struik en vormen na verloop van tijd een eivormige bol van krioelende insecten.
Langzaam wordt het gezoem minder. Hier en daar nog een enkele "losvliegende" bij.
Gek eigenlijk, dat je nooit losbijende vliegen ziet......
Na verloop van tijd keert de rust in mijn tuintje terug. Ik keer terug naar mijn werkzaamheden, zonder ook maar enige hinder te ondervinden van die bijen in de nabijheid. Tegen de avond is er nagenoeg geen activiteit meer te zien in en rond de bol. Alles rustig.
Alle bijen bijeen.

Nou vertelde mijn broertje onlangs dat hij sinds kort een bijenkast op zijn volkstuin heeft staan, geplaatst door een hobby imker. Toen hij de volgende dag, toen hij toch in de buurt was voor een klusje even poolshoogte kwam nemen om te kijken hoever het project broedkooien gevorderd was, liet ik hem het opeen gepakte bijenvolk boven in de struik zien en vroeg hem of die imker misschien interesse zou hebben.
Nou, hij dacht van wel! Hij ging gelijk bellen, maar kreeg de goede man niet te pakken. Hij zou hem in ieder geval informeren! Later appte hij dat hij de volgende dag (donderdag) als het volk er nog hing, waarschijnlijk langs zou komen.
Donderdag was een sombere, best frisse dag. Het bijenvolk boven in de struik was in volkomen rust.
Broertje en meneer de imker lieten zich niet zien. Ik vroeg me af hoe lang de bijen dit vol konden houden. Ze zouden onderhand toch wel honger hebben? Maar het bijenvolk hing volkomen apathisch bijeen en ik kreeg stellig de indruk dat er gèèn boodschappen gedaan werden...... Misschien waren ze met z'n allen in quarantaine gegaan.......?

Vrijdagmorgen eerst even kijken.
Ja hoor, de bijenbol hing er nog steeds.
Op weg naar de Veen om wat boodschappen te doen even aangewipt bij broertje op de tuin. Hij was bezig in zijn volière, waarin een van de broedkooien reeds een plaatsje had gekregen. De keurig, hagelwit afgelakte bovenkant van de kooi was intussen door de rondvliegende parkieten al aardig ondergescheten. Daar doe je nou je best voor.....
Ik zei hem dat het bijenvolk nog steeds bovenin de struik hing en ik vroeg hem of hij al contact had gehad met zijn imker-vriend. Jazeker en hij had absoluut interesse! Hij ging meteen weer bellen en vertelde na het telefoontje dat ze rond de middag langs zouden komen om het volk te "oogsten".

Na de middag arriveerden ze, drie man sterk. De imker, zijn neef en mijn broer.
Nadat imker en neef zich in het pak hadden gehesen, werden wat takken boven uit de struik geknipt, zodat de cluster bijen min of meer vrij kwam te hangen.
Mandje eronder houden, een paar flinke stoten tegen de struik en het bijenvolk plofte naar beneden, in de mand. Natuurlijk gingen er wat bijen rondvliegen, maar dat waren er eigenlijk opmerkelijk weinig, in aanmerking genomen dat het toch een behoorlijke verstoring was voor het bijenvolk.
De mand werd met een stukje fijn gaas afgedekt en omgekeerd op de grond geplaatst, zodanig dat er genoeg kieren waren waar de bijen nog door naar binnen en naar buiten konden. Wat later op de avond, toen de schemering inviel en de bijen allemaal "thuis" waren, kwam de imker met neef en vriend om de mand met het bijenvolk op te halen. Voorzichtig werd de mand (met geschat zo'n 5000 bijen) achter in de auto geplaatst. Nu maar hopen dat ze tijdens de thuisreis geen noodstop hoefden te maken......

Ik werd uitgebreid bedankt, terwijl ik het alleen maar ontzettend leuk vond dat "mijn" bijenvolk gehuisvest ging worden in een mooie bijenkast en verzorgd ging worden door iemand met liefde en passie voor deze o zo belangrijke insecten.


"Honing is een bijproduct"

Op de volkstuin van mijn broertje heb ik ook nog even gekeken bij de bijenkast die daar stond. Een prachtig gezicht om die nijvere bijtjes af- en aan- te zien vliegen. Één ding was mij wel duidelijk: bijen hebben er totaal geen moeite mee om uit de kast te komen......



welk woord staat hier?



2 opmerkingen: