zondag 26 juli 2020

't Is moeilijk......


Dat het Amerikaanse volk in november een keuze moet maken tussen twee hoogbejaarde en uiterst zwakke kandidaten is een zorgwekkende situatie. Vooral gezien het feit dat Amerika lang een belangrijke, leidende rol speelde in de wereld, maar dat deze positie langzamerhand wordt overgenomen door andere mogendheden wier bedoelingen toch minimaal dubieus geacht mogen worden. De huidige leiders van China, Rusland en Turkije staan niet bepaald te boek als voorvechters van de democratische vrijheden. In woord misschien, maar zeker niet in daad. Maar ook de leiders van kleinere landen, zoals o.a. Polen en Hongarije gaan zich steeds meer als dictatortjes gedragen en zijn veel drukker met het verzamelen van macht dan met het welbevinden van hun landgenoten. Al deze "leiders" hebben één ding gemeen: het volkomen ontbreken van ook maar enige vorm van bescheidenheid......

In 1981 had Peter Blanker een onverwachte hit met het nummer: "'t Is moeilijk bescheiden te blijven", een vertaling van het nummer "It's hard to be humble" van de Amerikaanse countryzanger Mac Davis. Het liedje schoot door mijn hoofd toen ik deze week op Tv een interview zag met Donald Trump, de huidige president van de VS, die er graag nog een termijn van vier jaar aan vast wil knopen.
In het interview trachtte de 74-jarige Trump zijn toehoorders te overtuigen van zijn ongekende geestelijke fitheid, dit in tegenstelling tot de geestelijke vermogens van zijn tegenstander in de presidentiële race, de 77-jarige Joe Biden. Biden wordt door Trump bij herhaling afgeschilderd als een seniele ouwe zak en heel eerlijk gezegd, ik heb òòk niet zo'n hoge pet van hem op.
Nou moet je in deze tijd, waarin "discriminatie" zeer gevoelig ligt, uiterst voorzichtig zijn in je uitlatingen en ik hoed mij dus om uit te spreken dat zulke ouwe zakken zich niet meer moeten bemoeien met de toekomst van de wereld. Dit kan zomaar uitgelegd worden als leeftijdsdiscriminatie en voor je het weet heb je Henk Krol in je nek.
Maar het is zò gênant, zò zielig, lachwekkend en tenenkrommend, dat je overvallen wordt door plaatsvervangende schaamte als je ziet hoe een volwassen, oudere man (iemand uit jouw leeftijdscategorie dus) tegenover een journalist staat op te scheppen over zijn prestaties op een geheugentestje.
En niet het even zijdelings benoemen, nee, het uitgebreid en beeldend beschrijven als ware het een wereldwonder!

Donald vertelde dat hij de laatste keer dat hij in het ziekenhuis was, ongeveer een jaar geleden, de dokter gevraagd had of er een test bestond om zijn geestelijke fitheid te meten. Ja, die was er wel volgens Dr. Ronny Jackson die vervolgens een cognitieve test bij Donald afnam.
"Het waren 30 tot 35 vragen.", vertelde de president. De eerste vragen waren heel eenvoudig, de laatste vragen veel moeilijker. Een van de eerste vragen ging zo: Persoon. Vrouw. Man. Camera. TV., met de vraag of hij de woorden kon herhalen. Nou, dat kon meneer de president wel en hij herhaalde: persoon, vrouw, man, camera, TV..... Trump wist ook nog te vertellen dat hij extra punten kreeg omdat hij ze ook nog in de goede volgorde had genoemd!
Daarna kwamen andere vragen en toen, 10 minuten, 15 tot 20 minuten later werd hem gevraagd of hij de vijf woorden nog wist. Donald lepelde op: persoon, vrouw, man, camera, TV!
Als we Trump mogen geloven vielen de HH dokteren van verbazing haast van hun stoelen terwijl zij zich stamelend afvroegen hoe meneer de president dàt in Godsnaam voor elkaar had gekregen.
Volgens eigen zeggen heeft Donald toen de historische woorden uitgesproken: "Omdat ik een heel goed geheugen heb. Voor mij was het gemakkelijk."

Vooral omdat hij dit verhaal in meerdere interviews vertelde, werd het steeds meer een sneue vertoning. Dit werd nog eens onderstreept door de commentaren die ik later las.
De test welke bij Donald Trump werd afgenomen was de MoCA (Montreal Cognitive Assessment), welke gebruikt wordt om bij oudere mensen dementie aan te tonen.
Nou, fijn voor Donald. Hoewel zijn handelen soms anders doet vermoeden is het door de test in ieder geval (nog?) niet aangetoond.
Hoewel......
Trump noemt de naam van Dr. Ronny Jackson die de test zou hebben afgenomen.
Jackson was de Witte Huis arts, die moest waken over de gezondheid van de president. Ik bedoel natuurlijk dat hij als arts vast verbonden was aan het Witte Huis, en niet.....
Nou ja, Trump kennende en door Biden genoemd als de eerste racistische president van de VS (wat trouwens niet klopt, want hij is de zoveelste in een lange rij), zal Jackson hoogstwaarschijnlijk óók een wìtte huisarts geweest zijn. (Een klein uitstapje naar internet bevestigt dit vermoeden.)
Want...... Jackson is ruim twee jaar geleden (maart 2018) al vertrokken om op verzoek van Trump het Department of Veterans Affairs te gaan leiden.
Òf het is langer dan twee jaar geleden dat die test is afgenomen, òf het is door een andere dokter gedaan.
Ergo,....... het geheugen van Donald is misschien toch niet zo geweldig als hij ons wil doen geloven?
Voorts schrijft het protocol behorende bij de test voor, dat de herhaalvraag na vijf minuten gesteld moet worden en niet na 10 minuten, 15-20 minuten zoals Trump beweerde.
Geheugendipje?


Het begint zo langzamerhand toch een beetje gênant te worden en ook de Amerikanen beginnen het in de gaten te krijgen. Het filmpje van het interview waarin Donald Trump zijn verhaal deed over zijn "geweldige prestatie" ging viraal en leidde al snel tot een lawine van spottende reacties op social media. Commercieel ingestelde slimmeriken doken erop en brachten in no time T-shirts, petjes, bekers, mondkapjes, muismatten, etc. op de markt met de opdruk: "person, woman, man, camera, TV."

Als bescheidenheid een virale infectieziekte zou zijn, dan was Donald Trump beslist immuun.


Er zijn meer mensen die bij Trumps optreden moesten denken aan het lied "It's hard to be humble".....

Bron: YouTube
191 abonnees
ABONNEREN
If ever a song fitted a person to a T it is that classic "Hard to be humble" by Mac Davis. The ever Narcissistic Donald Trump really should re-record this song as his theme tune instead of 'Hail to the Chief'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten