zondag 30 augustus 2020

Hullie wel en wij nie


Of het nu gaat om de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie, de overgang van de intensieve veehouderij en akkerbouw naar bioboeren en kringlooplandbouw, de omslag van diesel en benzine naar elektrisch rijden, het is altijd hetzelfde liedje. Voor de één gaat het te snel, voor de ander niet snel genoeg. En voor een derde hoeft er helemaal niks te veranderen.
En die vierde? Die vindt het allemààl niks. Die heeft het gevoel dat elke maatregel speciaal is bedacht om hèm (of haar) dwars te zitten.
Aangezien we in een steeds veranderende wereld leven betekent dit, dat er altijd meningen zullen botsen en mensen tegenover elkaar komen te staan.
De een en de ander gaan met elkaar in gesprek en proberen op argumenten al discussiërend nader tot elkaar te komen om zo de problemen op te lossen. De derde zal zich uiteindelijk mokkend aansluiten.
En de vierde? Die wenst geen positieve bijdrage te leveren aan de discussie. Die gelooft in complottheorieën en leeft zich uit door op social media vaak op de meest ongenuanceerde, onbeschofte en respectloze wijze los te gaan tegen alles en iedereen.
Kijk, het staat natuurlijk iedereen vrij om zijn of haar ongenoegen over bepaalde zaken naar buiten te brengen. Maar kritiek kan op vele manieren fatsoenlijk worden opgediend en is dan meestal goed te verteren. Pittige kritiek, hartige kritiek. En iemand ongezouten de waarheid vertellen hoeft niet perse zouteloze kritiek te zijn. Ook dàt is best te slikken. Maar ja, op het moment dat er met stront en modder gegooid wordt.....

Momenteel zitten we midden in zo'n transitie.
Vanuit de "intelligente" lockdown die ons vanuit Den Haag in maart werd opgelegd om de Covid19 pandemie in te dammen, moeten we nu langzaamaan weer toe naar een normale samenleving. En inderdaad, voor de een gaat het te snel en voor de ander niet snel genoeg
Er wordt aan de knoppen gedraaid, net zoals in de ons omringende landen. Regels worden versoepeld of geschrapt. Bij het oplopen van het aantal besmettingen worden de regels weer wat verscherpt of komt men met nieuwe maatregelen. En elk land vaart hierin haar eigen koers waardoor het effect van al die diverse maatregelen maar moeilijk meetbaar is. Wel of geen mondkapjes? Één meter? Anderhalve meter? Twee meter? En hoe zit dat met die aerosolen en die ventilatie? Waarom zij wel in een volgepakt vliegtuig en ik niet met een paar vrienden in de kroeg?
Het begint zo langzamerhand wel duidelijk te worden dat eigenlijk nìemand het weet......
Nederland kent vele deskundigen. Ik heb soms het idee dat het er wel 17 miljoen zijn.
En al die deskundigen hebben een mening en zijn druk met het elkaar overtuigen.
Weet u het? Ikke nie.....

Het helpt natuurlijk niet als degene die (mede) de regeltjes bepaalt zelf die regeltjes overtreedt. Ik achtte Ferd Grapperhaus een intelligente kerel, maar dit kon hij toch op zijn klompen aanvoelen? Wat een prachtige dag had moeten zijn, zal nooit een dierbare herinnering worden en dat zal op termijn misschien wel het meeste pijn doen. En dat heeft hij louter en alleen aan zichzelf te danken door zò dom en onnadenkend te handelen.
Volkomen terecht dat hij daarop wordt aangesproken en de vraag mag gesteld worden of hij nog wel als minister kan aanblijven. Maar ja, dat geldt ook voor zijn baas die al vele malen gewoon is blijven zitten na de zoveelste miskleun en dus het recht heeft verspeeld om hem vermanend te mogen toespreken.
Ondanks het feit dat onze minister-president een aantal zaken echt wel goed heeft aangepakt, 10 jaar Rutte heeft de geloofwaardigheid van de politiek bepaald geen goed gedaan.

Op je klompen aanvoelen, ja ja.....
Eindelijk gaat het dan toch beginnen!
"La Grande Boucle", "Le Grand Départ".
De Tour de France, toch de belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd op deze wereld!
Omdat het nu wèl veilig kan? Welnee, ik denk dat het vooral de druk van sponsoren, m.a.w. het grote geld is, die het verrijden van de Tour mogelijk maakt. Zij willen waar voor hun geld en dààrom moeten de renners de weg op.
Dat dènk ik, hè. Dat weet ik natuurlijk niet zeker.....
Maar..... drie weken met een peloton door Frankrijk fietsen zònder dat er renners besmet gaan raken? Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in Frankrijk nog dagelijks stijgende is? Ik heb er een hard hoofd in dat dàt goed gaat komen.
Het is bijna hetzelfde als een bruiloft organiseren en denken dat iedereen op anderhalve meter te houden is......


Na maandenlange drooglegging van de sportwereld vanwege de Covid19 pandemie, worden sinds een paar weken hier en daar de competities voorzichtig en mondjesmaat weer opgestart.
Er wordt weer gevoetbald, zij het in lege stadions met applaus uit blik. Soms zelfs al met hier en daar een fan op de tribune!
Het Formule I circus mocht als eerste. Begrijpelijk, want zelfs vóór de corona uitbraak was het "Houd afstand" in het verkeer al een gevleugelde uitspraak, die zelfs langs menig snelweg op grote borden te lezen is.
Nou schijnt dat voor de Formule I en al die andere autoraces toch iets anders te liggen...... Hier wordt slechts gekeken naar de afstand tussen de rijders onderling. Ja, en zelfs als die brede bolides elkaar in het heetst van de strijd soms raken, blijft er voldoende afstand tussen de coureurs.
Ik heb nummer vier nog niet langs zien komen op FaceBook.
"Hé, is dat niet meten met twee maten? Waarom magge hullie dat wel en wij nie?"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten