zondag 24 maart 2013

De dag van



Bij ons thuis hing vroeger de St. Gerardus Scheurkalender aan de muur. Dagelijks werd een blaadje afgescheurd, zodat wij allen weer op de hoogte waren van de juiste datum, en daarna ging het blaadje van hand tot hand om eenieder in de gelegenheid te stellen om het mopje op de achterzijde te lezen. Keurige mopjes overigens. De kalender is immers een uitgave van het klooster in Wittem.
Op de voorzijde stond, naast de zon- en maanstanden en een spreuk, meestentijds ook vermeld welke Heilige aan deze dag verbonden was: feestdag van de Heilige zus of zo....
Zo werd bijna elke dag een feestdag.

In deze tijd van secularisatie zijn de Heiligen van de St. Gerarduskalender (die overigens nog jaarlijks uitgegeven wordt, ja, zelfs als app voor de Iphone verkrijgbaar is!) toch wat in de vergetelheid geraakt en worden de dagen van het jaar meer en meer gekoppeld aan wereldlijke zaken.
Kenden we vroeger, naast de kerkelijke feestdagen, alleen moeder-, vader-, en dierendag, in de laatste decennia zijn er vele gedenkdagen bijgekomen.
Midden jaren 90 kwam Valentijnsdag al overwaaien over de grote plas (overigens nog wel een dag, genoemd naar de martelaar St. Valentinus!), waarbij wij door de commercie min of meer gedwongen worden om onze geliefde een tastbare blijk van onze liefde te offreren.
Al gauw volgde de secretaresse-dag en de dag van de leraar.
Het wachten is nog op de dag van de vuilnisman, absoluut ook een ondergewaardeerde beroepsgroep.
En zo kan iedere vakorganisatie wel een speciale dag uitroepen.
Zitten we daar op te wachten?

Er is een ware wildgroei ontstaan op het gebied van "De dag van.....".
Zo kennen we sinds kort een Dikke Truiendag (10 februari), een Pi-dag (niet opgedragen aan dat menneke in Brussel maar een feestdag voor de wiskundigen - 14 maart), een vroedvrouwendag (12 mei), een dag van het schaap (18 juni), en ga zo maar door.
Één opmerkelijke dag in het rijtje is wel de eerste zaterdag van mei: de wereld naakt tuinieren-dag!
Als het een beetje weer is, zal het zeker de moeite lonen om dan een wandelingetje door uw wijkje te maken.

Ook de Verenigde Naties roept van tijd tot tijd met veel tam-tam een speciale dag uit.
Waarschijnlijk omdat er in hun core business, het bevorderen van vrede en veiligheid op deze aardkloot, toch weinig eer te behalen valt.
Deze week zijn wij verrijkt met de Internationale Dag van het Geluk (20 maart).
Ik denk dat de inwoners van Syrië bedenkelijk de wenkbrauwen hebben opgetrokken, om van de Cyprioten maar niet te spreken.
Een Internationale Dag van het Geluk.
Wat moet ik daarmee?
Ben ik voortaan verplicht om mij op 20 maart gelukkig te voelen?
En dan, geluk is een relatief en abstract begrip.
Je kunt je alleen gelukkig voelen als je ook momenten van diepe misère hebt gekend.
En wat de een als een geluksmoment ervaart, is voor de ander een vanzelfsprekendheid.
Een Internationale Dag van het Geluk.
Als een organisatie als de VN zo'n dag uitroept, terwijl de wereld op vele plaatsen in brand staat, de milieuvervuiling niet te stoppen lijkt, het onbegrip tussen naties groeiende is en wij een wereldwijde economische crisis doormaken, dan voelt dit toch een beetje als struisvogelpolitiek.
De kop in het zand.
20 Maart.
De Dag van de Machteloosheid.


Als ik vroeger aan mijn vader of moeder vroeg waarom er wel een vader- en moederdag was, maar geen kinderdag, kreeg ik steevast als antwoord: Het is elke dag Kinderdag.
Zo is het ook met de Dag van het Geluk.
Het is elke dag Dag van het Geluk.
Maar geluksgevoel moet je wel zelf genereren.
En dat kan!
Gewoon.
Door tevreden te zijn......
Staar je niet dood op de kleine of grote tegenvallers die je meemaakt, maar haal je energie uit de kleine dingen die het leven waard maken om geleefd te worden.......
Een ieder is smid van zijn eigen geluk.


1 opmerking:

  1. Om aan al dat onoverzichtelijk feestdaggelazer een einde te maken was er bij ons thuis vroeger één feestweek per jaar.

    Palmzondag
    Blauwe maandag
    Dolle dinsdag
    Woensdag gehaktdag
    Witte donderdag
    Goede Vrijdag
    Stille zaterdag
    Paas zondag.

    BeantwoordenVerwijderen