zondag 31 maart 2013

DNAtabank


De ontmaskering van Jasper S. als moordenaar van Marianne Vaatstra, door het inzetten van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, heeft gezorgd voor een euforische stemming in het land.
De DNA-match lijkt hèt middel om de criminaliteit te bestrijden.
Oude zaken worden opengebroken om te zien of met deze nieuwe technologie de daders alsnog gepakt kunnen worden.
En dat is een goede zaak.
Je zou bijna geneigd zijn om te zeggen, leg een DNA-databank aan van alle inwoners van Nederland, van Europa, van de wereld!
Iedereen die naast het potje piest wordt onverwijld in de kraag gevat.
Al die privacy wetgeving. Waar is dat goed voor?
Als je niets te verbergen hebt, waarom zou je daar dan tegen zijn?

Berichten deze week in de media hebben mij toch iets voorzichtiger gemaakt in mijn stellingname.
In de gemeente Wychen heeft een wethouder het idee geopperd of het in de toekomst misschien mogelijk zal zijn om een DNA-databank van de honden in de gemeente aan te leggen, zodat via DNA onderzoek de hondenbezitter te achterhalen is, die verzaakt heeft om de bolus van zijn lieveling, achtergelaten in de openbare ruimte, netjes te verwijderen.
Ziet u het al voor U?
Gemeenteambtenaren met plastic handschoentjes aan die op straat of in het struweel op de knietjes gaan om een monstertje te trekken uit een stevige hondendrol?
Maar, als ze dan toch bezig zijn, waarom dan ook niet een staaltje nemen van de kauwgomplak die er vlak bij ligt? Misschien is ook nog DNA materiaal te peuren uit de donkere vlek die een wildplasser heeft achtergelaten op een monumentaal pand.....
De databank zal onverwijld de boosdoener aanwijzen.
En zo zijn er misschien wel honderden "misdrijven" te verzinnen, begaan door niet zo brave burgers, die op deze wijze aan het licht gebracht kunnen worden.

Toch maar niet doen, zo'n nationale DNA databank.
Zoals Albert Camus al schreef in zijn boek De Rechtvaardigen: "Eerst streeft men gerechtigheid na en tenslotte organiseert men een politie-apparaat".
Natuurlijk moeten we onze uitgekauwde kauwgom niet op straat gooien en is wildplassen niet netjes.
Maar ja, als je moet, dan moet je.
Het lijkt me desalniettemin niet verstandig om de overheid dit instrument in handen te geven.
Stel je voor, dat werkelijk ieder klein vergrijp (dat u en ik toch dagelijks begaan) aan het licht zou komen en zou leiden tot vervolging.
Gevangenissen worden vanwege de bezuinigingen gesloten, dus onze overtredingen zullen ongetwijfeld afgedaan worden met een boete.
Aangezien deze onderzoekskosten-dekkend moet zijn en de overheid er ook graag nog wat aan wil overhouden om de gaten in de begroting te dichten, zullen de hoogtes van deze boetes niet mals zijn.
Ik vrees dat slechts mensen die verdienen rond de Balkenende-norm nog voldoende
overhouden om een broodje te kopen.

Ook het inzetten van dit instrument om asociale hondenbezitters aan de schandpaal te nagelen lijkt mij wat overdreven. Het is toch een beetje met een kanon schieten op een mug.
Het constant aanspreken van deze lieden op hun afkeurenswaardig gedrag lijkt mij meer gepast, want aan het ongebreideld rondpoepen van honden moet wel een halt worden toegeroepen.
Eenieder die schoenen draagt met profielzolen zal dit met mij eens zijn.....


En nog wat, HH hondenbezitters.
U steekt veel tijd in uw huisdier.
U leert hem mooi te zitten, pootjes geven, de krant halen.
Misschien kunt u ook eens investeren in het hieronder afgebeelde kunstje......









Geen opmerkingen:

Een reactie posten