zondag 20 oktober 2013

Weinig liefs uit Moskou


Russen zijn mooi.
Russen zijn lief en heel zacht.
Hebben een hoge aaibaarheids factor.
Mijn broertje heeft ze in het verleden zelfs gefokt!
Die mooie zwarte oortjes, het parmantige neusje.
Het zwarte staartje.
En die zwarte sokjes aan zijn voeten......

diplomaat
(diplomatiek recht) 'persoon die de buitenlandse betrekkingen van zijn land behartigt; tacticus. Persoon die zich met grote omzichtigheid pleegt te uiten.'
Gevonden op http://jw.juridischwoordenboek.com/contentDefinition.asp?termRechtsgebiedld

In 1964 ondertekende Nederland, samen met 178 andere landen, het Verdrag van Wenen waarin onder andere de immuniteit van diplomaten werd geregeld.
De organisatoren van toen voelden waarschijnlijk de bui al hangen, toen zij besloten om de ondertekening plaats te laten vinden in de hoofdstad van Oostenrijk.
Dat wordt een keer huilen......

Dat diplomaten in het buitenland hun werk goed moeten kunnen doen staat buiten kijf.
Zij moeten daar de belangen behartigen van hun land, het land promoten, de handel stimuleren, opvang bieden voor gestrande medelanders en eventuele irritaties tussen beide naties subtiel wegmasseren.
Hierbij mogen ze niet gefrustreerd worden door plaatselijke regelgeving en ik kan me voorstellen dat het gastland hen zelfs enige privileges biedt.
Maar volledige immuniteit.....?

Het moge duidelijk zijn dat een ambassadeur, consul of andere diplomaat een integer en intelligent persoon moet zijn, wil hij zijn taken naar behoren kunnen uitvoeren.
Helaas blijkt in de praktijk dat bij het uitdelen van dit soort baantjes in vele landen vriendjespolitiek niet vreemd is, waardoor incapabele personen op deze posten terecht komen.
Van het gastland mag verwacht worden dat het rekening houdt met eventuele cultuurverschillen en de diplomaten de ruimte geeft om hun werk goed te doen.
Maar van diplomaten mag men dan toch verwachten dat zij zich enigszins aanpassen aan de wetten en gebruiken van het gastland.

Niet de familie Borodin.
Hoewel ik mij bewust ben van het feit dat ik niet over alle informatie beschik over hetgeen zich rond dit diplomatenechtpaar heeft afgespeeld, heeft het er toch alle schijn van, pers en media volgend, dat zij op zo'n post niet thuis horen.
Het is in ieder geval duidelijk dat de heer Borodin niet aan de bovenomschreven definitie voldoet.
Oké, de opvoedende tik, uitgedeeld aan een kind, is in Rusland misschien nog gemeengoed en zou kunnen worden weggeschreven als een cultuurverschil. Maar in hoeverre kan dit verantwoord gebeuren met een flink stuk in de kraag?
Mevrouw blijkt onlangs, dronken achter het stuur, een aantal auto's te hebben geramd.....
Zij is daarvoor niet vervolgd.
Diplomatieke onschendbaarheid.
Moeten wij eens proberen......

Vladimir is boos!
En terecht.
Het optreden van de Nederlandse politie inzake de vermeende kindermishandeling was in strijd met het Verdrag van Wenen.
En verdragen zijn er om nageleefd te worden. Punt.
Maar het zou hem gesierd hebben als hij in zijn persconferentie ook het handelen van zijn eigen diplomaten aan de kaak had gesteld.
En dat hij, indien na grondig onderzoek mocht blijken dat alles op waarheid berust, het Nederlandse volk excuses had gemaakt voor het feit dat hij zo'n nitwit op deze belangrijke post heeft geplaatst.
Maar nee, hij eist excuses van Nederland en eist dat de "schuldigen" (de agenten, - in het Bargoens ook wel "Russen" genoemd - die trachtten kinderen tegen mishandeling te beschermen) gestraft zullen worden.
In de Russische media wordt gesuggereerd dat dit alles een wraakactie is vanwege het vasthouden van de Greenpeace bemanning.
Het is toch bij de konijnen af!


Hoog tijd om het Verdrag van Wenen te herzien.
Het was zeker niet de intentie van dit verdrag dat lieden met een diplomatieke status maar schijt konden hebben aan alle wet- en regelgeving van het gastland.
De Engelse ambassadeur behoort hier gewoon rechts te rijden!
Dat doet ie gelukkig ook.
En zo hoort het ook.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten