zondag 13 oktober 2013

Zwarte Piet


Terwijl we nog maar halverwege oktober zitten, zijn, naast het verschijnen van de kruidnootjes en chocoladeletters in de schappen, ook de eerste discussies over Zwarte Piet weer losgebarsten.
Maandagavond verscheen kunstenaar Quincy Gario bij P&W die wil bewerkstelligen dat Sint Nicolaas bij zijn intocht in Amsterdam niet langer vergezeld zal zijn van zijn zwarte hulpjes.
Quincy hult zich graag in een shirt met de opdruk "Zwarte Piet is racisme".

Nu heeft iedereen in onze maatschappij gelukkig recht op een eigen mening en mag hij deze ook ventileren.
Maar om mensen die liefdevol met hun kinderen het Sinterklaasfeest willen vieren en de Sint met zijn Pieten hartelijk verwelkomen nu maar uit te maken voor racisten, is wel wat bot en kort door de bocht.
Net zo bot als schreeuwen dat "ze" van "ons feest" af moeten blijven.

Ach, had Jan Schenkman in 1850 Sint Nicolaas maar opgezadeld met een wit konijn als hulpje in plaats van met een Zwarte Piet.
Het had veel discussie voorkomen.
Maar nee, het was de tijd dat de slavenhandel nog floreerde en maatschappelijk volledig aanvaard werd, ja zelfs met Bijbelteksten werd gerechtvaardigd.
Vooraanstaande personages namen exotische mensen in hun huishouding op om de buitenwereld te laten zien hoe belangrijk ze wel waren.
En, Sint Nicolaas was (en is!) een zeer belangrijk man.
Vandaar dat Jan hem een zwarte bediende gaf.
Of deze donker gekleurde knecht een slaaf was of een honorarium ontving, vertelt Jan niet in zijn leesboekje "Sint Nicolaas en zijn Knecht".

Verklaren dat de Pieten zwart zijn door hun gereis door schoorstenen is natuurlijk een zwak verhaal.
Een zwarte toet, alla, die kun je daar wel opdoen, maar een afropruik en lippenstift?
Nee, Zwarte Piet is een overblijfsel uit ons koloniale verleden, een donkere periode uit onze geschiedenis.
Daar kunnen we niet omheen. En dit historisch besef wakker houden, kan echt geen kwaad.
Het zou ons ertoe kunnen, nee, moèten brengen dat we onze medemens, ongeacht huidskleur, religie of geaardheid, met meer respect behandelen en rekening houden met gevoeligheden binnen een bepaalde groep.

Maar Zwarte Piet is al lang niet meer het domme slaafse knechtje van weleer.
Piet is geëvolueerd en de moderne Piet werkt met veel plezier als vrijwilliger of onder een goede CAO met riante pensioenvoorzieningen.
Er zijn slimme Pieten, en er zijn domme Pieten.
Net zo goed als dat er domme blanken zijn die het verschijnsel Zwarte Piet misbruiken om gekleurde medelanders daarvoor uit te maken.
Dàt is racisme.
En dat is jammer, teleurstellend en, om met Moskovich te spreken, infaam en abject.
Maar vanwege dommigheid van enkelingen dit kinderfeest dan maar op de schop te nemen?
Kom zeg!

Een experiment met gekleurde Pieten in 2006 was van korte duur.
Terecht.
Het zou niets oplossen.
Aziatische medelanders zouden ongetwijfeld moeite krijgen met de Gele Pieten, terwijl een manifestatie op het Malieveld van alle alcoholisten in het land tegen de Blauwe Pieten natuurlijk ook in het verschiet zou liggen.

Je kunt je overal wel druk om maken.
Bijvoorbeeld het misbruiken van de naam "Piet".
Het is toch haast niet te geloven dat een fantasiefiguur als Sinterklaas zo fantasieloos is, dat hij al zijn werknemers met dezelfde naam aanspreekt?
Is het een kwestie van gemakzucht, omdat het uitspreken van één naam hem meteen de aandacht geeft van zijn voltallig personeel?
Of is het een poging om ongetwijfeld opkomende dementie te verbloemen, daar hij niet meer in staat is om meerdere namen te onthouden.
Deze houding heeft echter wel geleid tot een behoorlijke devaluatie van de prachtige naam Piet.
Ik zou me er zo maar kwaad om kunnen maken.

Anno 2013 ziet de wereld er anders uit. Slavernij is verboden in geheel de wereld, al is ze nog lang niet uitgebannen.
Kinderarbeid, vrouwenhandel, uitbuiting van buitenlandse werknemers, geronselde arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden als slaven moeten werken aan de voetbalstadions in Qatar....
Er is nog een wereld te winnen.
We deden er beter aan onze energie te steken in het terugdringen van dèze misstanden dan ons druk te maken over Zwarte Piet.....


Het kabinet heeft een akkoord gesloten met de oppositiepartijen D'66, Christen Unie en SGP op sociaal-economisch terrein.
Fijn voor Rutte.
Bij een mislukking had hij ongetwijfeld de Zwarte Piet toegeschoven gekregen.
De meest opzienbarende uitspraak deze week uit politiek Den Haag was ongetwijfeld van Carola Schouten, financieel woordvoerder van de Christen Unie, die voor de camera verklaarde dat ze "eindelijk eens serieus genomen wilde worden".



Geen opmerkingen:

Een reactie posten