zondag 24 september 2017

Genderneutraal


Deze week groot in het nieuws: "Hema gaat alleen nog genderneutrale kinderkleding verkopen".
Terwijl de aarde wordt geteisterd door natuurrampen en de "groten" der aarde tijdens de Algemene Vergadering van de VN een wedstrijdje verbaal verplassen uitvoeren en daarmee de spanningen in de wereld verder op scherp zetten, wordt in de verschillende talk shows serieus gesproken over het besluit van de Hema.
Dan denk ik: Mensen, waar gààt dit over!
Laat ze lekker doen bij de Hema, en als anderen dit voorbeeld willen volgen, prima.
En als anderen het onderscheid laten bestaan, óók prima!
Het zal de meeste kinderen trouwens worst wezen waar ze in worden gehesen. Dat wordt meestal toch door mamma bepaald.
Dat kinderen zich bewust zijn van het bestaan van jongens en meisjes is hen aangeleerd maar voor hen verder volkomen oninteressant. Die interesse ontstaat pas als ze de puberale fase ingaan.
En als jij je dochtertje in stoere kleding wil steken, dan trek je gewoon op de jongensafdeling wat uit het rek. Geen probleem. Mag in Nederland.
Wordt bij de Hema nu wèl wat meer zoeken.....
Jongen, meisje, wat maakt het uit. Als het maar gezond is. Toch?


De Spaanse modeketen Zara lanceert in 2016 met veel tamtam een "Ungendered-lijn", een kledingwalhalla voor mannen en vrouwen in dezelfde hoek, op dezelfde afdeling, binnen dezelfde collectie. Uniseks kleding zoals T-shirts, hoodies en sweatshirts in neutrale prints en kleuren.
Alsof ze iets nieuws bedacht hebben.
In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontstond al kleding die werd aangeduid met de term uniseks: zowel te dragen door vrouwen als door mannen.
Soms is dat prima hoor, zoals op de foto hierboven. Onze twee kanjers, Annemiek en Tom, die deze week de regenboogtrui veroverden bij het WK tijdrijden in Noorwegen. Chapeau!
Maar, laten we wel zijn. Zeker voor volwassenen moet er toch vaak rekening gehouden worden of het kledingstuk door een man of een vrouw gedragen gaat worden. Nee, dat geldt niet voor die slobbertrui of dat joggingpak. Maar broek of overhemd vragen toch enige aanpassing naar aanleiding van het nu eenmaal bestaande verschil in lichaamsbouw tussen man en vrouw.....

Genderneutraal.
Zou best wel eens het "woord van 2017" kunnen worden.
De NS gaat mensen genderneutraal aanspreken met "Beste reizigers".
Er moeten genderneutrale toiletten komen.
Ik begrijp dat mensen, die zichzelf niet herkennen in de omschrijving man of vrouw moeite hebben om aangesproken te worden met "Beste dames en heren". Maar slaan we niet een beetje door?
Als ik op het station sta te wachten om mijn tante van de trein te halen en uit de luidsprekers galmt: "Beste reizigers, de trein van 14.32 uur uit Den Haag heeft 15 minuten vertraging...."
Mag ik daar niet naar luisteren? Ik voel me niet aangesproken, want ik ben geen reiziger.
Als "klantenophaler" van de NS word ik volkomen genegeerd, geminacht!
Moet ik hierover stennis gaan schoppen bij de NS?
Gaan we elkaar straks groeten met: "Dag, mens."? Word ik binnenkort vanachter elk loket zo aangesproken?
En al die mensen die het juist wèl prettig vinden om met "mijnheer" of "mevrouw" te worden aangesproken? Worden hun gevoelens gewoon ter zijde geschoven?
genderneutraal toilet
En wat die genderneutrale toiletten betreft, ik weet niet of de dames daar wel zo blij mee gaan zijn, gezien het onzorgvuldige plasgedrag van vele mannen.
Trouwens, ze bestaan al lang, zijn al zo oud als de wereld.
Zelfs Adam en Eva hadden er al een......

Nog zoiets, dat wildplassen.
Geerte Piening werd deze week alsnog veroordeeld tot het betalen van €90 wegens wildplassen.
Kijk, zolang steden het vertikken om fatsoenlijke faciliteiten te plaatsen, dan kun je toch niet anders verwachten? We moeten er geen gewoonte van maken, en laten we vooral monumentale panden ontzien, maar als je moét, dan moét je......
We hebben het toch allemaal wel eens gedaan?
Wat denkt u, zal die rechter die haar veroordeelde nooit......?
Laten we afspreken, dat alleen politieagenten, die zichzelf daaraan nooit schuldig hebben gemaakt, mensen mogen beboeten wegens wildplassen. Is dat ook weer opgelost.


De grens tussen mannen en vrouwen begint te vervagen in modeland.
We zien zelfs mannen met een decolleté!
Al is dat nog vooral voorbehouden aan bouwvakkers.......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten