zondag 10 september 2017

Tegen beter weten in


"U draait en u bent niet eerlijk".
Met deze woorden trok Jan Peter Balkenende in de campagne van 2006 ten strijde tegen Wouter Bos, de leider van de PvdA.
Wouter reageerde licht geagiteerd op deze uitspraak, terwijl hij eigenlijk een brede grijns op het gezicht had moeten toveren en Balkenende met de woorden: "Maar natuurlijk, beste Jan Peter! Ik ben immers politicus!", van repliek had moeten dienen.

Slechts een paar weken geleden leek het demissionaire kabinet nog te vallen over de verhoging van de onderwijssalarissen in het primair onderwijs. Terwijl nagenoeg alle partijen in hun verkiezingsprogramma in de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart zich uitspraken vóór zo'n verhoging, weigerde Mark Rutte harde afspraken te maken met coalitiegenoot PvdA voor de begroting 2017, dit, om naar zijn zeggen, de coalitieonderhandelingen niet te frustreren.
Lodewijk werd het bos ingestuurd met slechts de belofte van Mark, dat hij zich hard zou maken voor een substantiële verhoging.
Mark die wat belooft, Ascher zou beter moeten weten.....

De SP kwam voor de verkiezingen met haar Nationaal Zorgplan, wat op veel sympathie kon rekenen binnen de samenleving. Behalve 50+ vonden de andere partijen dit plan te ambitieus en onbetaalbaar. Niettemin haastten zij zich, waarschijnlijk vanwege de adhesiebetuigingen voor dit plan vanuit de maatschappij, om te beloven de zorgkosten aan te pakken. Velen (waaronder CU en CDA die nu aan de onderhandelingstafel zitten) wilden het eigen risico terug brengen met €100.
Deze week lekte het voornemen uit om voor komend jaar de eigen bijdrage te laten stijgen tot €400 en voorziet men een stijging van de ziektekostenpremie met zo'n €15.
Als Sybrand hier inderdaad mee akkoord gaat, zou ik hem de woorden van zijn illustere voorganger willen voorhouden. Hij zal mij waarschijnlijk met een grote glimlach antwoorden: "Maar natuurlijk, beste Piet, ik ben immers politicus!"

Nou blijkt het allemaal niet zo simpel te liggen.
Het schijnt bij wet geregeld te zijn dat de stijging van het eigen risico gekoppeld is aan de stijging van de zorgkosten. Een meerderheid van de Kamer vond na de verkiezingen aanpassing van deze wet niet nodig, omdat de verlaging van het eigen risico tijdens de formatieonderhandelingen wel geregeld zou worden. Maar.... die onderhandelingen duren en duren maar, en intussen is Prinsjesdag nabij en moèt er een begroting op tafel komen.
Terwijl 2/3 van de Kamer het eigen risico wil verlagen, zal het door die wetmatigheid toch gaan stijgen naar €400! Nou, leg dàt maar eens uit.

Misschien loopt het zo'n vaart niet.
Het zijn immers nog maar geruchten.
Toch heb ik de indruk dat er een ongelofelijk smerig politiek spelletje gespeeld wordt.
Mark belooft Ascher "misschien" 100 miljoen voor de verhoging van de onderwijssalarissen, een bedrag dat voor het onderwijsveld absoluut onaanvaardbaar is.
Intussen is Mark misschien wel van plan (niet uit ideologische, maar uit politiek strategische overwegingen) om veel méér uit te trekken voor het onderwijs om zo de credits voor dit "ruimhartige beleid" binnen te halen voor zijn nieuwe kabinet Rutte III en op die manier de PvdA nog eens een flinke trap na te geven, als dank voor 4 jaar trouwe samenwerking.
En wat die stijgende bijdrage eigen risico betreft? Tja, dat is nou eenmaal de wet en die kun je niet zo maar naast je neer leggen hè? Daarbij is de komende begroting nog de verantwoordelijkheid van het demissionaire kabinet en daar hebben de coalitieonderhandelaars geen invloed op.
Maar, het nieuwe kabinet zal die wet veranderen zodat volgend jaar een verdere stijging niet automatisch plaats vindt! Nou, is dat niet mooi?
Sterker nog! Ze maken de laatste verhoging ongedaan en houden het eigen risico voor het komende jaar op €385! Tja, dat de zorgpremies met €20 gaan stijgen daar kunnen zij als kabinet helaas niets aan doen, dat ligt in handen van de zorgverzekeraars. Marktwerking hè?

Waar het vorige kabinet zich nog kon verschuilen achter de wereldwijde crisis die noopte tot het aanhalen van de broekriem, is dit nu niet meer aan de orde. De economie groeit boven verwachting en de werkeloosheid daalt gestaag. Economen en maatschappelijke organisaties roepen dat er nu ruimte is en dat het ook tijd wordt voor een fikse loonstijging.
Maar het gebeurt niet.....
Het zijn Mark's eigen woorden. "Iedereen heeft zijn steentje bij moeten dragen in de moeilijke tijden die achter ons liggen en, nu het beter gaat, moet iedereen daar ook van profiteren."
Mark die wat belooft.
We zouden beter moeten weten.......

Draaien, liegen en bedriegen, zijn vaardigheden die je als politicus tot in de finesses moet beheersen, terwijl je wèl het tegenovergestelde moet uitstralen.
Mark Rutte is een hele, héle goeie politicus!


Het eiland Sint Maarten, deel van het Koninkrijk der Nederlanden, is deze week totaal verwoest door de orkaan Irma. Onze premier heeft toegezegd dat Nederland alle mogelijke steun zal geven om het eiland er weer bovenop te helpen.
Mark die wat belooft.
Arme inwoners van Sint Maarten.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten