zondag 25 februari 2018

Een geschenk van God


Deze week ging op FaceBook een filmpje viraal van Scott Pappalardo, een Amerikaan uit New York die zich richtte tot de wapenbezitters in de USA. Voor het oog van de camera zaagde hij met een slijptol zijn wapen door. Zijn voorbeeld werd gevolgd door velen, maar zorgde ook voor een stortvloed van hatemails aan zijn adres.
Een verscheurde maatschappij.
De aanleiding voor zijn statement was de schietpartij op een middelbare school in Florida op 14 februari jl., waarbij 17 slachtoffers vielen. Het was niet het eerste incident. In de eerste anderhalve maand van 2018 vonden al 18 schietpartijen plaats. In minder dan vier jaar waren er meer dan 200 schietincidenten op Amerikaanse scholen, waarbij 63 slachtoffers vielen en 156 mensen gewond raakten.
Een groot deel van het Amerikaanse volk is het zat en eist maatregelen. Vooral scholieren roeren zich en eisen een veilige schoolomgeving.
De leerlingen uit Florida die de schietpartij overleefden willen op 24 maart een protestmars houden in Washington en hopen dat vele steden zich hierbij aan willen sluiten.
Ik hoop voor hen dat dit uitgroeit tot een enorme manifestatie die miljoenen mensen op de been brengt en gedragen wordt tot in alle uithoeken van de V.S.
Dat zal nodig zijn om de macht van hun tegenstander te breken.....

Die tegenstander is een machtige en invloedrijke organisatie, de NRA (National Rifle Association).
Zij verdedigt het wapenbezit in de Verenigde Staten te vuur en te zwaard en werpt zich op als verdediger van het Tweede amendement van de grondwet, waarin burgers het recht wordt gegeven op het houden en dragen van wapens.
De NRA heeft zo'n 4 miljoen leden, maar het zijn niet de contributiegelden van de leden die de club overeind houden. Haar belangrijkste bron van inkomsten? Donaties vanuit de wapenindustrie.....
En met die gelden worden vooral politici gesteund die met hun stemgedrag blijk geven van een warm hart voor het wapenbezit.
Het antwoord van de politiek op de roep voor aanscherping van de wapenwetgeving is dan ook niet zo verwonderlijk. Wat stelde Donald Trump voor als oplossing? Laten we de leraren bewapenen.....
Donald kan ook moeilijk iets anders zeggen. De NRA schonk meer dan 30 miljoen dollar voor zijn verkiezingscampagne. Maar.... ze steunen net zo makkelijk democratische kandidaten die zich voor het vrije wapenbezit uitspreken.
Zo worden via de NRA politici gekocht met geld van de wapenindustrie.
Hebben we daar geen woord voor? Heet dat geen corruptie?
Toch lijken de Amerikanen dat heel gewoon te vinden. Je hoort ze er niet over, terwijl er wel een groot onderzoek loopt naar de vermeende inmenging van de Russen tijdens de laatste presidentsverkiezingen.
Het is wel duidelijk dat de invloed van de NRA op de verkiezingen in de VS, met de inzet van wapenindustrie gelden, groot is, heel groot. Waarschijnlijk groter dan de bemoeienis van de Russen.......

Op donderdagavond werd bij Eva Jinek een filmpje getoond van een toespraak van de vice-president van de NRA, Wayne Lapierre. Zijn speech was doorspekt met het woord "freedom". De vrijheid van elke Amerikaan. De vrijheid om een wapen te dragen, de vrijheid om zich te verdedigen. Dit recht, vastgelegd in de grondwet noemde hij het geboorterecht van elke Amerikaan, een geschenk van God.....
Dan denk ik, wat is het verschil tussen deze man en een moslimterrorist?
De overeenkomst is in ieder geval dat beide zich verschuilen achter "een god" en zijn naam misbruiken om hun daden te vergoelijken.
Het enige verschil is dat de een direct, en de ander indirect zijn slachtoffers maakt.
In het volkslied van de USA wordt gezongen over "the land of the free".
Het klinkt fantastisch, maar de realiteit is anders. Amerikanen zijn niet vrij.
Ze zijn gijzelaars van de wapenindustrie......


NRC checkte de beweringen welke Nicholas Kristof deed in een column in The New York Times. Daarin schreef hij dat er meer doden zijn gevallen door het gebruik van vuurwapens in de VS dan in alle oorlogen waarin de VS verwikkeld waren.
De uitkomst was: het is waar.
Volgens het Amerikaans ministerie van Defensie, aangevuld met historisch onderzoek, stierven vanaf de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) tot heden bijna 1,4 miljoen militairen tijdens oorlogen en militaire operaties.
Tussen 1968 en 2015 stierven ruim 1,54 miljoen Amerikaanse burgers door wapengeweld.....
Geen land ter wereld dat zulke cijfers behaalt.
Wat dit betreft klopt het.
America first.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten