zondag 18 maart 2018

Zo ziek...


U kent ze wel, die filmpjes van een paar minuten van "Zendtijd voor Politieke Partijen", vaak gefrommeld tussen een reclameblok en een journaaluitzending.
In de vooravond, als iedereen thuis is en ook de kinderen de blik op het televisietoestel hebben.
Kan geen kwaad toch? Meestal zien en horen we een kopstuk van een willekeurige partij in een leuke setting gezellig kwetteren, dat zij de beste keuze zijn voor Nederland.
De laatste tijd toegespitst op de komende gemeenteraadsverkiezingen, waar de landelijke partijen al helemaal geen grote rol van betekenis spelen. Volkomen ongevaarlijk en door de kijkwijzer dan ook aangemerkt als: "Voor Alle Leeftijden".....

Afgelopen donderdag schrik ik me te pletter als ik de bijdrage van de PVV zie langs komen.
Geen gezellig keuvelende Geert, maar een diavoorstelling van alleen maar bloedrode letters op een witte achtergrond.
De PVV laat ons ten overvloede nogmaals weten hoe zij denkt over de Islam.
Volgens Geert en consorten is de Islam discriminatie, geweld, terreur, vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat, christenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijk, eerwraak, totalitair, doodstraf voor afvalligheid, sharia, dierenleed, onrecht, slavernij, dodelijk.
Op de laatste dia zien we uit de tekst "Islam is" bloed druipen.....

Verdoofd staar ik naar het scherm.
Hoe halen ze het in hun hoofd om zòiets op dìt tijdstip uit zenden.....
Ik zie de verschrikte blik van Mohammed van 8, die angstig de ogen van zijn moeder zoekt.
Hij kan al goed lezen en de boodschap is hem niet ontgaan.
Maar ik zie ook de verschrikte blik van Jochem, het vriendje van Mohammed. Ze zitten samen naast elkaar op school, spelen altijd met elkaar, maken veel lol en zitten samen op voetbal. Ook hij zoekt angstig de ogen van zijn moeder, niet begrijpend.
Ik voel de woede en onmacht van de ouders van Mohammed die samen met hun kinderen een liefdevol gezin vormen en hardwerkend hun steentje bijdragen aan onze samenleving.
Ik voel en begrijp de woede en onmacht, èn de diepe schaamte die de ouders van Jochem voelen. Mensen met een Christelijke achtergrond, zoals ik..... èn Geert Wilders.....
Hoe moeten zij dit hun kinderen uitleggen? Hoe moeten al die ouders van kinderen die in dezelfde positie verkeren dit uitleggen? Hoe moeten leerkrachten op scholen hierop anticiperen? Alsof ze nog niet voldoende op hun bordje hebben liggen.....
Maar ik besef tegelijkertijd dat ook veel pubers en jong volwassenen deze boodschap zien, onzeker op zoek naar hun identiteit. Hoe zal dit gif bij hen landen?

De wereldgeschiedenis is vergeven van oorlogen en conflicten waarbij religies een rol zouden spelen. Veelal is de godsdienst niet meer dan een excuus, aangevoerd door machtswellustelingen om hun macht, hun gebied of invloed uit te breiden. En het zijn echt niet alleen moslimfanatici die hun religie misbruiken om hun strijd te rechtvaardigen. De oude Grieken voerden al oorlogen rond het heiligdom van Delphi en de Bijbel staat vol verslagen over de (door hun God gelegitimeerde) strijd van het Joodse Volk om de bezetting van "Het Beloofde Land". De Middeleeuwse Kruistochten tegen de bezetters van datzelfde gebied werden gestreden om de macht van het Christendom te versterken. Filips II voerde tijdens de 80-jarige oorlog een "heilige" strijd om de Nederlanden te vrijwaren van de protestante ketters, maar wilde natuurlijk gewoon zijn macht over dit gebied niet verliezen.
Uit het recente verleden kennen we de vervolging en onderdrukking van de Joden tijdens WOII, de gevechten tussen Protestanten en Katholieken in Noord-Ierland en de bloedige strijd in voormalig Joegoslavië.
Vandaag de dag wordt de islamitische Rohingya minderheid in Birma genadeloos verdreven, notabene door Boeddhisten, toch de meest vredelievende religie die bestaat. In Israël woedt al decennialang een strijd tussen Joden en Palestijnen, in Jemen slaan sjiieten en soennieten elkaar de hersens in, om over de strijd in Syrië maar te zwijgen.
En ja, moslimterroristen trachten met hun aanslagen de Westerse wereld te ontwrichten.
En steeds werd en wordt de religie er met de haren bijgesleept om het gewone volk op te jutten en mee te krijgen, terwijl de werkelijke beweegredenen van de aanstichters van al deze ellende m.i. vaak heel andere zijn.
Het geeft dan ook geen pas om miljoenen goedwillende, vreedzame mensen te veroordelen op grond van de misdragingen van kleine groepen die hun godsdienst misbruiken om crimineel gedrag te legitimeren.

Nee, ik ben beslist geen fan van de Islam, want haar heilige boek, de Koran bevat (evenals de Bijbel trouwens) inderdaad passages waarbij wij in het huidige tijdsgewricht de wenkbrauwen fronsen.
Maar de omschrijving van de Islam zoals in het PVV filmpje is bot, kortzichtig, onnodig kwetsend en in de grond onwaar, zodat hier (naast haat zaaien) ook nog eens sprake is van "fakenews".
Want de essentie van de Koran en van alle andere Heilige Boeken, zoals de Bijbel, de Thora, de Veda's (Hindoeïsme), de Tripitaka (Boeddhisme) is slechts één simpele boodschap: God is Liefde, en doet een oproep tot naastenliefde, mededogen en zorg voor elkaar en de natuur.
Daar is niks mis mee, toch?
We moeten ons ook realiseren dat deze boeken geschreven zijn door mensenhanden, zo'n 2000 jaar geleden. Geïnspireerd door een God? Misschien. Maar ik ben er van overtuigd dat bepaalde delen ook zijn toegevoegd door lieden met minder altruïstische motieven.
Zo komt in veel van deze geschriften de vrouw er nogal bekaaid af en wordt zij toch min of meer als minderwaardig omschreven. Is dat, omdat het werkelijk zo is, of misschien omdat al die verhalen door mannen zijn opgeschreven?
Het is dan ook kortzichtig om de wetten en geboden die in deze geschriften zijn vastgelegd (of gelezen worden?) domweg en kritiekloos te volgen en de leefstijl van 2000 jaar geleden in onze huidige maatschappij te willen kopiëren. De wereld is veranderd en daarom verdient de interpretatie van deze Boeken ook aanpassing.
Dat dit van hogerhand (= kerkelijke leiders) heftig wordt tegengewerkt, is begrijpelijk omdat dit gepaard zal gaan met een afname van hun macht. De veranderingen in de katholieke kerk gedurende de afgelopen 60 jaar zijn daar een mooi voorbeeld van.
Modernisering van religies is onontkoombaar.
Het gaat langzaam, te langzaam misschien, maar het gebeurt.
Zelfs de SGP van Ceesje van der Staaij heeft uiteindelijk het Licht gezien en is, zij het morrend en schoorvoetend, overstag gegaan en staat nu toe dat vrouwen (die ze op Bijbelse gronden zo lang wisten te weren) een bestuurlijke functie binnen de partij mogen bekleden.
Uiteindelijk zal ook de Islam moderniseren, al zullen geestelijke en politieke leiders zich daar heftig tegen blijven verzetten. Het gezonde verstand zal tenslotte zegevieren en de bevolking zal niet langer de indoctrinatie door haar geestelijke leiders accepteren.
Slechts religies die bereid zijn terug te keren tot hun essentiële waarden zullen overleven en daarmee ook bestaansrecht verwerven.

Veranderingen ten goede kunnen slechts bereikt worden via de open dialoog, met respect voor elkaars standpunten.
Alle geweld, zowel met wapens als in woord (zoals het PVV filmpje) zetten tegenstellingen op scherp en verstoren dit proces.....


In Nieuwsuur op vrijdagavond het bericht dat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren haar wetsvoorstel tot het verbod op ritueel slachten opnieuw wil inbrengen.
Opmerkelijk is dat het ritueel slachten in de Heilige Boeken van Jodendom en Islam terecht is gekomen omdat het gezien werd als de meest fatsoenlijke manier om een dier te doden. Het dier zou op deze wijze het minst lijden. Dat was misschien 2000 jaar geleden zo, maar tegenwoordig kunnen we door voorafgaande verdoving het lijden van een dier nog verder beperken.
Kijk, ik respecteer de godsdienstige rituelen binnen een religie, maar zouden de leiders binnen de Joodse en Islamitische gemeenschap met dit gegeven hun stellingname niet in heroverweging kunnen en willen nemen?
Als volgens hùn eigen geschriften hùn God dierenleed zoveel mogelijk wil beperken, dan.....?
Welke God kan daar nou op tegen zijn?

In 2011 stemde Geert Wilders tègen het wetsvoorstel dat een einde zou maken aan het ritueel slachten. Blijkbaar is zijn haat jegens de Islam groter dan zijn vriendschap met het Jodendom.
Wie zich laat leiden door haat is een deerniswekkend mens.......




1 opmerking:

  1. Scherpe analyse en een geweldige blog deze week Piet!

    Een hartelijke zondagsgroet van Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen