zondag 1 juli 2018

Voorbarig


In het land der blinden is eenoog koning.
Of, zoals Constantijn Huygens in de 17e eeuw al dichtte:
     In 't Huys daar de blinde woont
     Werdt de slimste eerst gekroont
Het viel mij tegen dat Thierry Baudet zijn bijdrage niet begon met: inter caecos unoculus rex est.
Witte Willy begon met een scherpe analyse van de levenswandel van VVD'er Gerrit Salm (u weet wel, van dat liedje: Ik ben Gerrit en ik steel als de raven) die de constructie met Shell als minister van financiën mogelijk maakte. Na zijn ministerschap kreeg hij een (ongetwijfeld lucratief) bijbaantje bij Shell en tijdens zijn formateurschap verscheen plotseling het plan op tafel om de dividendbelasting maar af te schaffen, een door Shell reeds lang gekoesterde wens....
Geert heeft het helemaal gehad met Mark Rutte en zijn VVD en diende dan ook in eerste termijn maar weer eens een motie van wantrouwen in tegen de minister president.
Mark verblikte of verbloosde niet. Hij weet zijn kikkers in de kruiwagen en ach, het feit dat Geert te pas en te onpas met moties van wantrouwen strooit heeft dit parlementaire drukmiddel in de loop der jaren flink aan kracht en impact doen inboeten.
Mark is een slimme man, een sluwe man.
Ongetwijfeld de slimste en sluwste van het hele stel.....

In het land der blinden is eenoog koning.
Tussen dommeriken volstaat een klein beetje verstand om de baas te zijn......
Een meewarige constatering die bij mij opkwam deze week tijdens het (zoveelste) debat over de afschaffing van de dividendbelasting, nu toegespitst op het douceurtje van zo'n 7 miljard dat Engelse beleggers via een fiscale constructie in het verleden mochten opstrijken. U weet wel, waarvan Rutte vorige week nog beweerde niet op de hoogte te zijn.....
Hij kwam er deze week op terug en noemde zijn uitspraak voorbarig.
Voorbarig?
Nou weet ik dat het taalgevoel van onze minister president haar beperkingen kent, sinds zijn grammaticaal onjuiste uitspraak "pleurt zelf op", maar in dit verband spreken over "voorbarig"....?

Ik heb het woordenboek er maar eens bij opengeslagen en vond wel 18 omschrijvingen/synoniemen voor het woord voorbarig.

1) Haastig 2) Lichtvaardig 3) Onbedacht 4) Onbedacht handelend 5) Onbedachtzaam 6) Onbedachtzaam handelend 7) Onbesuisd 8) Onbezonnen 9) Ontijdig 10) Overhaast 11) Overijld 12) Prematuur 13) Roekeloos 14) Te gehaast 15) Te haastig 16) Te vroeg 17) Vermetel 18) Voortijdig

Wij mogen dan ook stellen dat een vrouw die haar kind na 7 maanden zwangerschap ter wereld brengt, voorbarig handelt, in dit voorbeeld eigenlijk een zeer passende omschrijving.
Toch gebruiken we in het geval van een vroegtijdige geboorte liever het woord prematuur.
Een voorbarig kind? Nee, dat klinkt raar.
Zo zie je, dat al die omschrijvingen niet altijd één op één inwisselbaar zijn.

Kijk, we kunnen de uitspraak van Rutte best onbezonnen noemen, maar niet in de betekenis van voorbarig, maar van oer-, oerstom! Een voorbarige uitspraak doe je gebaseerd op verwachtingen in de toekomst. Zaken kunnen anders lopen en daardoor anders uitpakken dan je had gedacht. Maar Rutte deed een uitspraak met kennis uit het verleden, namelijk, dat er een deal was gesloten met Shell. Dat wist hij!
En dan op de vraag of je wist van die deal ontkennend antwoorden is niet voorbarig, dat heet gewoon liegen!
Alleen al het feit, dat hij met deze pertinente leugen dacht weg te komen, getuigt van een diepe minachting voor het intellect van de Kamerleden. Maar niemand van de 150 wil of durft het als zodanig te benoemen. Hij komt er gewoon mee weg!
Misschien was Mark's inschatting van de intellectuele vermogens van zijn collega's toch juist....

Kijk, ik heb al meerdere malen geschreven over Mark Rutte en menigmaal kreeg ik de vraag of ik soms een hekel heb aan die man. Zeker niet. Al ben ik het vaak niet eens met zijn standpunten en ook al is hij een pathologische leugenaar, hij lijkt mij als mens een heel aangenaam persoon, waar best mee te lachen valt. Wat dat betreft scoort Geert bij mij beduidend lager: een chagrijnige, cynische narcist, die overigens soms wèl opmerkingen maakt die hout snijden. Nou ja, hout snijden, bij Geert is het vaak "van dik hout zaagt men planken", terwijl Mark doorgaans wat subtieler te werk gaat.
Ik heb een stille bewondering voor deze man, die telkens weer, als een meester in "List & Bedrog", de politieke klippen en voetangels als een ware Houdini weet te omzeilen, terwijl iedereen die met hem de politieke zeeën durft te bezeilen vroeg of laat verzuipt of schipbreuk lijdt (Verhagen, Weekers, Samson, Teeven, Van der Steur, Plasschaert, Zeilstra, enz. De lijst is eindeloos....)

Woordvoerdster Lodders zegt in haar betoog dat de VVD er veel aan gelegen is om Nederland tot een aantrekkelijk land te maken en te houden voor grote bedrijven. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben, dat het de taak was van een politieke partij om Nederland aantrekkelijk te maken en te houden voor haar ìnwoners......
Marianne Thieme vraagt de minister president of hij zich geen zorgen maakt over de maatschappelijke onrust die is ontstaan door die hele discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting, of hij dat niet ziet.
Mark duikt sluw weg en zegt dat hij daar geen antwoord op kan geven omdat hij dan zou handelen tegen de wet. En verdomd, hij komt er wéér mee weg.....
Hallo Mark! We hebben hier vrijheid van meningsuiting, bij wet geregeld! Er wordt niet gevraagd of je gevoelige informatie wil prijsgeven, er wordt gewoon naar je persoonlijke mening gevraagd!
Zeg "ja" of "nee"!
Maar Mark weet wel dat als hij "nee" zegt hem blindheid, struisvogelgedrag en wereldvreemdheid zal worden verweten, terwijl bij een "ja" onvermijdelijk de vervolgvraag gesteld zal worden waarom hij dan toch wil vasthouden aan dit onzinnige, onzalige plan.
Hij zal denken: Als ik nu toegeef, kan ik straks die mooie baan bij Shell ook wel vergeten.....
Ik denk dat hij blij was, dat hij aan het einde van de week weg kon vluchten naar Brussel.

Elke waarheid gaat op tot het tegendeel bewezen wordt.
Zo sprak Gary Lineker, voormalig Engels voetbalicoon, ooit: "Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen rennen 90 minuten achter een bal aan en aan het eind hebben de Duitsers gewonnen".
Een waarheid die deze week sneuvelde.
Politiek Den Haag heeft veel weg van het zwalkende Nederlands Elftal; er is geen echte, sterke leider.
Nederland heeft behoefte aan een pragmatische idealist.
Helaas, ik kan hem of haar in de huidige selectie niet vinden.
We zullen het voorlopig nog een poosje moeten stellen met Mark Eenoog.....


Ook deze waarheid gaat een keer sneuvelen, Mark.
En geloof me, dit is géén voorbarige uitspraak.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten