zondag 17 maart 2019

We mogen weer!


Met de verkiezingen op a.s. woensdag 20 maart in het vooruitzicht, kan het haast geen toeval zijn dat het de afgelopen twee weken echt bokkenweer is en de regen uit de hemel plenst.
Is dit georganiseerd door de waterschappen om het belang van hun organisaties bij de kiezers onder de aandacht te brengen?

Dat is misschien wel nodig, want alle aandacht dreigt te worden opgeslokt door de verkiezing voor de Provinciale Staten. Niet eens zozeer om wat die Provinciale Staten zoal doen in een provincie, maar vooral omdat zij verantwoordelijk zullen zijn voor de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer. Daarom ook, dat alle landelijke politieke leiders, die eigenlijk geen ruk met die Provinciale Staten van doen hebben, zich verdringen voor de camera's om hun politieke idealen en standpunten uit te venten.
Op de late avond worden we momenteel getrakteerd op "Pauw en Jinek, De Verkiezingen", belegd op verschillende locaties in den lande, zo onderstrepend dat het om "Provinciale" verkiezingen gaat.
Goed, er zijn wat lokalen als publiek uitgenodigd die kond mogen doen van de problemen in hun regio en er worden wat tenenkrommende verkiezingsfilmpjes vertoond die op lokale zenders worden uitgezonden, maar de discussie wordt vooral gekaapt door de kopstukken van de landelijke politiek die avond aan avond aan tafel zijn uitgenodigd. En dan gaat het al snel over de problemen waarover kabinet en oppositie dagelijks de degens kruisen: grote, landelijke thema's waarop Provinciale Staten nauwelijks invloed hebben.
Laat staan de Waterschappen.....

Thierry Baudet verliet zelfs voortijdig het klimaatdebat in de Tweede kamer om op tijd bij Pauw en Jinek aan te kunnen schuiven om voor de zoveelste keer zijn bedenkingen tegen het klimaatakkoord uit te spreken. Volgens Thierry gaat de hele energietransitie ons 1000 miljard kosten, terwijl dat slechts een vermindering van temperatuurstijging oplevert van 0,00007 graden, zoals hij ook in het reclamefilmpje van FvD, wat regelmatig op de buis langskomt, laat weten.
Ach, misschien heeft hij wel gelijk. Maar zijn bewering, in datzelfde filmpje, dat de rest van de wereld helemaal niets doet, is natuurlijk lulkoek.
Zijn uitspraak over die 0,00007 graden doet me een beetje denken aan de uitspraak van Alberto Contador na betrapt te zijn op het gebruik van Clenbuterol: "Zero coma zero, zero, zero cinqo..."
Als je iets maar blijf herhalen, ga je het vanzelf geloven......

Dat de klimaatdiscussie keer op keer de kop opsteekt aan de tafel is niet zo verwonderlijk. Deze week kwamen de cijfers vrij van het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving van de doorrekening van het klimaatakkoord. Zoals verwacht zijn de maatregelen onvoldoende en dienen bijstelling. De oppositie wil meteen een debat, maar dat wordt door de coalitie tegengehouden. Ze willen eerst de cijfers "bestuderen"......... zeggen ze.......
Maar prompt verschijnt Rutte, met Wiebes in zijn kielzog, op een persconferentie en kondigt allerlei aanpassingen aan: de energiebelasting voor burgers gaat omlaag en voor bedrijven omhoog, er komt een CO2 heffing voor grote bedrijven en de subsidiëring van elektrische auto's wordt verschoven naar de tweedehands markt, zo, op slinkse wijze, de oppositie alle wind uit de zeilen nemend.
Mooie beloftes, zo vlak voor de verkiezingen.
Maar ja, Mark èn beloftes, da's wel een dingetje.......


En.... al deze plannen moeten weer doorgerekend worden op effect en haalbaarheid en die cijfers verschijnen...... Precies! Na de verkiezingen....
Dat de verhoogde energiebelasting gedeeltelijk terug gedraaid gaat worden? Ik geloof er geen zak van. Wiebes laat al weten dat dat dit jaar niet meer gaat lukken. En u weet, van uitstel.....
Het zijn net krokodillen: wat ze eenmaal in hun bek hebben, laten ze nooit meer los.
Wanneer krijgen we dat kwartje van Kok nou eindelijk eens terug?

Vrijdagavond zitten Rutte, Buma en Klaver aan tafel.
Jesse zit er monter bij, terwijl Sybrand wat sikkeneurig kijkt. Mark volgt de discussie tussen die twee glimlachend en flirt openlijk met de Groen Links leider omdat hij weet dat hij hem straks nodig zal hebben.
Sybrand lijkt nog altijd boos omdat Jesse de onderhandelingstafel verlaten heeft en nu "staat te schreeuwen aan de zijlijn". Hij gaat voorbij aan het feit dat zaken, waaròm Jesse wegliep, intussen in zijn voordeel zijn beslecht: de dividendbelasting wordt niet afgeschaft en het kinderpardon is er gekomen......
En nu lijkt die door hem bepleitte CO2 belasting voor grote bedrijven ook nog ingevoerd te gaan worden!
Sybrand heeft aanmerkelijk minder voor elkaar gebokst toen hij tijdens de vorige kabinetsperiode "aan de zijlijn stond te schreeuwen".....

Het ware beter geweest als Pauw en Jinek hun uitzendingen hadden gedaan vanuit de verschillende Provinciehuizen, met de lijsttrekkers van de diverse partijen in diezelfde provincies. De kijker had dan een mooi inkijkje kunnen krijgen in de problemen die in de afzonderlijke provincies spelen en ook een idee kunnen krijgen van wat die Provinciale Staten eigenlijk doén.
Een gemiste kans.......

Waterschappen dateren al uit de 13e eeuw en behoren tot de oudste instituties van ons land. De strijd tegen het water is onlosmakelijk verbonden met ons kleine kikkerlandje.
Er zal hoogstwaarschijnlijk de komende dagen een ware zondvloed nodig zijn om de aandacht weer bij de waterschappen te krijgen. Terwijl ze zo onnoemelijk belangrijk zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor onze dijken, zodat we droge voeten houden. Voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de rioolwaterzuivering en de verdeling van het beschikbare water voor landbouw en natuur en tal van andere zaken, het water betreffend.
Met een dreigende zeespiegel stijging zal hun belang alleen maar groeien.
Dus, ga 20 maart stemmen! In ieder geval op de waterschappen. Maakt niet uit op wie, want ik heb de indruk dat daar allemaal kundige en betrokken mensen zitten. Ga stemmen, al is het alleen maar om op die manier je waardering uit te spreken voor het belangrijke werk wat ze doen!

En laten we vooral blij zijn met al die politici in Den Haag!
Dat ze dààr zitten en niet in de Waterschappen.
We zouden het waarschijnlijk niet droog houden.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten