zondag 26 mei 2019

The end of May


Het is eind mei.
Het lijkt een beetje de tijd van afscheid nemen.
Afscheid nemen van de Big Bang Theorie. Zaterdagavond verscheen de aller-allerlaatste aflevering bij Veronica op de buis, aangevuld met wat specials. Twaalf jaar lang verscheen deze sitcom op TV. En in die twaalf jaar groeide zij uit tot een van de best bekeken comedy's wereldwijd en werd ze met prijzen overladen. Ik ga ze zeker missen: de nerds Sheldon, Leonard, Howard, Raj en de lieftallige Penny.
We moesten deze week ook afscheid nemen van Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en belast met vreemdelingen- en vluchtelingenzaken. De zoveelste VVD'er die op dit ministerie zijn Waterloo vond.
Markje had wat gefoezeld met de misdaadcijfers van asielzoekers, althans had toegelaten dat de Kamer onvolledig werd geïnformeerd over de ernstige gevallen zoals moord, doodslag en verkrachtingen. Hij kondigde zijn vertrek zelf aan in de Tweede Kamer. Manmoedig, fier en trots, met een glimlach op het gelaat. Ik had sterk de indruk dat hij blij was, verlost te zijn van deze k* baan.
En dan was daar natuurlijk het aangekondigde, onvermijdelijke aftreden van de Engelse PM Theresa May.....

Albert Einstein omschreef krankzinnigheid als volgt: Keer op keer hetzelfde doen en verschillende resultaten verwachten. Tot vier maal toe legde May hetzelfde Brexit voorstel voor aan het Britse Parlement en tot vier maal toe werd het weggestemd. Respect voor haar doorzettingsvermogen, maar aan de andere kant.... hoe groot kan een plaat voor je kop zijn? Ik heb de indruk dat die bij Britten best groot kan zijn.
De verholen snik aan het einde van de toespraak waarin zij haar vertrek aankondigde was gemeend, dat geloof ik. Zij had er beter aan gedaan na de eerste afwijzing de pijp aan Maarten te geven en het kibbelende Parlement toe te voegen: "Jongens, als jullie het allemaal zoveel beter weten, zoek het dan lekker zelf uit." Dat was een krachtdadige opstelling geweest. Nu zal zij de geschiedenis ingaan als een mislukte premier, een beetje sneue mevrouw....

De "Never Ending Story" aan de overkant van de plas heeft echter het Nederlandse volk wel aan het denken gezet, zo bleek uit de (voorlopige) uitslag van de deze week gehouden verkiezingen voor het Europees Parlement. Was vijf jaar geleden nog 24 % van de Nederlandse bevolking vóór een Nexit, het uittreden van Nederland uit de EU, nu is nog slechts 15 % deze mening toegedaan. Nee, we staan niet met z'n allen te juichen over hoe het in Brussel allemaal marcheert, er is veel voor verbetering vatbaar, maar eruit stappen? Nee, dat ziet een overgrote meerderheid van het volk niet zitten.
Bij de totstandkoming en de uitbreiding van de Europese Unie zijn in het verleden, waarschijnlijk uit opportunistische overwegingen, dubieuze besluiten genomen, die heroverwogen dienen te worden. Maar de EU heeft ook veel goeds voortgebracht en de hele zaak maar opblazen, zou toch zoiets zijn als het kind met het badwater weggooien.

De uitslag heeft mij eerlijk gezegd niet verbaasd.
Dat Frans Timmermans hoge ogen zou gooien was te verwachten, zeker na het afzeiken van de man door VVD en SP. Daar houden de meeste Nederlanders niet van. Daarbij was hij een van de weinige kandidaten die enigszins bekend is bij het grote publiek. Ja, Sophie in 't Veld van D66 was ook een bekende naam, maar haar bekendheid was gekoppeld aan het verhaal dat ze gesjoemeld had met haar verblijfskosten vergoedingen. En daar houden wij ook niet zo van. D66 werd gehalveerd.
De enige kandidaat die zich naar mijn menig enigszins wist te profileren in de aanloop naar de verkiezingen was Bas Eickhout van Groen Links.
Dat Forum voor Democratie de PVV verder zou leegeten was ook te verwachten. Het geluid dat de partij van Ome Geert laat horen begint een beetje te lijken op een grijs gedraaide langspeelplaat en zijn kiezers beginnen langzaam in de gaten te krijgen dat hij door zijn opstelling nooit werkelijke invloed zal krijgen. Forum pikt drie van de vier zetels in van de PVV en samen komen ze, als anti Europa partijen, op vier zetels. Vier van de zesentwintig zetels, 15 %...... Klopt.

Thierry had hoogstwaarschijnlijk wel wat meer verwacht na de overweldigende uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen. De "overwinningsspeech", die hij ongetwijfeld al had klaar liggen, bleef achterwege......
Interne problemen bij FvD hebben daar zeker aan toe bijgedragen. Ook daar houden Nederlanders niet zo van.....

Hebt u ook gekeken naar het debat tussen Baudet en Rutte bij Jeroen Pauw op de vooravond van de verkiezingen? Een debat tussen rechts en "knetter"rechts. Laat rechts Nederland nu zijn mond eens houden dat ze geen podium krijgen bij de publieke omroep.
Het werd een debat vol halve waarheden en hele leugens tussen een gelouterd politicus die echter tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzit en vastgeroest lijkt in zijn ideeën en een arrogante, zelfingenomen narcist die denkt de waarheid in pacht te hebben.
Wat ik er van vond? Eerlijk gezegd, ik vond het twee keer niks.
Letterlijk en figuurlijk.

"Het enige dat hetzelfde blijft is dat alles constant verandert."
Wijze woorden van Penny aan het adres van Sheldon in de voorlaatste aflevering van The Big Bang Theory, als hij helemaal doordraait door alle veranderingen die het winnen van de Nobel prijs teweeg brengt. Onze supernerd en autist overweegt deze woorden en herschikt ze tot de volgende natuurkundige formule:


Het is waar: niets blijft hetzelfde en alles verandert en zolang de tijdmachine niet is uitgevonden is terug keren naar het verleden onmogelijk, een illusie.
We moeten door, verder. Veranderingen hou je niet tegen.
En weet je wat? Je mag daar best een beetje bang voor zijn......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten