zondag 10 november 2019

Chinese bordjes


U hebt het vast wel eens gezien. Zo'n circusartiest die bordjes op een stok laat draaien. Één voor één brengt hij de bordjes aan het draaien en geeft ze een zwiep als er een dreigt te vallen. Zo houdt hij een groot aantal bordjes aan de praat.
Voor de artiest zal altijd de uitdaging bestaan om er nog ééntje meer te laten draaien. Tot.... het misgaat. Op een gegeven moment is hij niet snel genoeg om alle bordjes draaiende te houden en zullen ze allemaal neerstorten.
Premier Rutte heeft veel weg van zo'n Chinese jongleur. In de loop der jaren is hij een meester geworden in het draaiende houden van vele bordjes. En als er al eens een bordje viel, wist hij iedereen er van te overtuigen dat dat in ieder geval niet zìjn schuld was.
Maar, als ik alle gebeurtenissen van de laatste weken op een rijtje zie, begin ik mij toch voorzichtig af te vragen: hoe lang nog? Het heeft er alle schijn van dat hij te veel bordjes aan de gang moet houden en dat het een kwestie van tijd is, voordat alles in elkaar dondert.
De boeren, de bouwers, de onderwijzers, klimaat, de CO2 uitstoot, het stikstofprobleem, de PFAS crisis, de energietransitie, Erdogan die IS -strijders dreigt terug te sturen, de gevolgen van Brexit, het wordt allemaal een beetje veel.....

Ook binnen de coalitie zijn steeds vaker tegenstrijdige geluiden te horen. Is dit alvast een profileren van de verschillende partijen met het oog op de Kamerverkiezingen van 2021? Of gebeurt dit omdat Rutte de regie een beetje kwijt raakt en niet langer bij machte is om alle kikkers in zijn kruiwagen te houden.
Minister De Jonge wil een deel van de Jeugdzorg terug halen van de gemeenten en overdragen aan regionale verbanden.
Het falend leenstelsel voor studenten wordt gerepareerd door de kinderbijslag komend jaar voor studerende kinderen tot 18 jaar op te trekken.
Beide eigenlijk een erkennen van totaal falend beleid van de afgelopen jaren.
Rob Jetten van D66 propageert het terug brengen van de maximumsnelheid tot 90 km/uur om de uitstoot van stikstof terug te brengen. Hij doet dit (volgens Klaas Dijkhof) om de VVD'ers te pesten.
Het CDA is intern verscheurd door de vraag hoe om te gaan met de boeren in de nabije toekomst.
Kortom: hommeles in de tent.

En dan komt deze week ook nog het bericht naar buiten dat tijdens de militaire missie in de strijd tegen IS in 2015 bij bombardementen, uitgevoerd door Nederlandse F16's, burgerslachtoffers zijn gevallen. Nou is dat helemaal niet verwonderlijk. Als je 3000 bombardementsvluchten uitvoert, kan er wel eens iets mis gaan, hoe betreurenswaardig ook. Enkele weken na het gebeuren is de toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis hiervan op de hoogte gesteld. Op Kamervragen hierover heeft zij daarna steeds ontkennend geantwoord.
En da's liegen tegen de Kamer. En dat mag niet.
Huidig Defensieminister Ank Bijleveld mocht daarom deze week spitsroeden lopen in de Tweede Kamer om te trachten recht te praten wat krom is. Een pijnlijk debat wat ook nog eens ontsierd werd door het optreden van Oztürk van Denk, die de F16-piloten wegzette als moordenaars. Wat die vent nog in de Kamer doet, ik weet het niet. Deze man wekt bij mij bijna net zoveel ergernis op als die (wegens succes geprolongeerde???) brillenreclame van René Froger.
Bijleveld vertelde tijdens dat debat dat ook andere ministeries kennis hadden van de burgerdoden. Kort na de aanval werden zij op de hoogte gebracht van het feit dat er hoogstwaarschijnlijk onschuldige slachtoffers waren gevallen.
Toen Mark Rutte gevraagd werd of hij er ook van wist, viel het bordje van het stokje.......

Mark kon niet snel iets nieuws verzinnen en viel daarom terug op een beproefde strategie die in het verleden zo goed gewerkt had. Hij kon het zich niet meer herinneren......
Tja, met zo'n smoesje kun je één keer aankomen, maar het is niet voor herhaling vatbaar. Dan ga je je toch afvragen of zo'n man nog wel geschikt is om een land te leiden en zou je voor willen stellen om alle Kamerleden de cursus "Omgaan met dementie" te laten volgen.
Zijn toehoorders vonden dit dan ook (terecht) volkomen ongeloofwaardig. Maar ja, Mark, dit eenmaal gezegd hebbend, kon weinig anders dan deze mededeling steeds maar weer herhalen, omdat hij niets anders kòn zeggen.
"Nee, ik was niet op de hoogte."
Onbestaanbaar dat je als premier dit bericht niet te horen krijgt, terwijl de meeste leden van het kabinet het wèl weten.
"Ja, ik was inderdaad op de hoogte."
En jij hebt aan de zijlijn gewoon staan toekijken hoe jou minister van Defensie de Tweede Kamer stond voor te liegen? Je hebt niet ingegrepen?
Door zich te verschuilen achter het zinnetje "Hier staat mij niets van bij", doet Mark Rutte precies hetzelfde: liegen dat hij barst.....

Het journaille rook bloed en bleef hem tijdens de wekelijkse persconferentie op vrijdag uitentreuren doorzagen over zijn wel of niet kennis hebben van de burgerslachtoffers. Het werd een gênante vertoning. Zelden heb ik Markje zo zien draaien en zweten.....
Wordt dit dan uiteindelijk zijn Waterloo?

Het gaat geweldig met Nederland. Het geld klotst tegen de plinten op en de economie draait als een goed geoliede machine.
En toch..... dreigt een diepe crisis. Door wanbeleid en foutieve keuzes in het verleden dreigt die hele machine tot stilstand te komen. En niemand lijkt bij machte het tij te keren......

Intussen moeten wij maar gewoon ons best blijven doen en in ieder geval ons steentje bijdragen aan het terug dringen van de uitstoot van broeikasgassen om de klimaatverandering tegen te gaan. Hoe? Gewoon. Door geen scheten meer te laten. De gemiddelde mens produceert 1 à 2 liter darmgas per dag. Da's voor Nederland toch zo'n 30 miljoen liter per dag! Natuurlijk is dat peanuts vergeleken bij de gasproductie van onze veestapel, maar toch. Als wij onze windjes weten te onderdrukken, scheelt dat in ieder geval.
Want.....


Mocht Erdogan er inderdaad toe overgaan om IS strijders vanuit Turkije terug te sturen naar Nederland, dan stel ik voor dat we per ommegaande Oztürk die kant op sturen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten