zondag 17 november 2019

Snel


Snel wordt iets minder snel.
Het is dan toch gebeurd. De VVP (Vroem Vroem Partij) is door de knieën. Om de stikstofcrisis het hoofd te bieden en op korte termijn ruimte te creëren om de woningbouw weer op gang te brengen, is dan toch besloten om de maximumsnelheid op de snelwegen terug te brengen naar 100 km per uur.
De kranten staan er vol van, het wordt in praatprogramma's breed uitgemeten en op social media worden naar hartenlust grappen gemaakt over het onderwerp. Dat Mark Rutte c.s. veelal het lijdend voorwerp is in deze grappendiarree laat zich raden.
Dat hier ook het nodige nepnieuws wordt verspreid hoort een beetje bij deze tijd.
Velen doen het in hun berichtgeving voorkomen alsof Mark het terugdraaien van de maximumsnelheid als de grootste crisis ziet tijdens zijn 9-jarig premierschap. Volgens mij vindt hij de problemen rond stikstof en PFAS, die de gehele Nederlandse economie dreigen lam te leggen, de grootste crisis. Die teruggang naar 100 kilometer vindt hij alleen maar een k*maatregel, welke hij liever niet genomen had.
Kijk, je kunt je afvragen of het terecht is dat hij dit de grootste crisis noemt tijdens zijn regeerperiode, al was het alleen maar omdat hij, samen met zijn opeenvolgende kabinetten, deze crisis zelf veroorzaakt heeft door laks optreden of een achterbaks trachten om regels te omzeilen.
Daarnaast schat ik de bankencrisis, de problemen in de zorgsector en het onderwijs en niet te vergeten het MH17 drama van een iets hogere orde dan de huidige problemen met stikstofemissie en PFAS, die louter een gevolg zijn van papieren afspraken. Het is natuurlijk van de zotte om je een economische crisis op de hals te halen, louter en alleen om te voldoen aan die papieren werkelijkheid. Ook ik ben vóór een beter milieu- en klimaatbeleid, maar rek die afspraken tijdelijk wat op zodat werkend Nederland weer aan de slag kan, maar maak wel werk van het in gang zetten van maatregelen die deze problemen in de nabije toekomst oplossen en voorkomen. Toon daadkracht en schei uit met dat oeverloze geneuzel over hoe vervelend het toch wel is dat we geen 130 km meer mogen rijden!

Ik verbaas mij over de woede die ik lees in de reacties op deze maatregel.
Natuurlijk, het zet nauwelijks zoden aan de dijk, maar het is wel het enige wat direct een uitstoot vermindering bewerkstelligt.
Maar is het nou zo vreselijk dat je niet langer 130 op de snelweg mag rijden?
Ten eerste kùn je vaak niet eens 130 rijden waar het mag vanwege de drukte op de weg. De veiligheid op de snelweg neemt aanmerkelijk toe bij een maximumsnelheid van 100 km, omdat het verschil in snelheid tussen het langzaamste verkeer (vracht) en snelste verkeer een stuk kleiner wordt. Daardoor wordt ook een betere doorstroming bevorderd en vermindert de kans op filevorming, wat weer resulteert in een eerder bereiken van je eindbestemming! En dan, bij 100 km/uur rijdt je auto aanzienlijk goedkoper omdat hij minder brandstof verbruikt en daardoor ook nog eens minder schadelijke uitlaatgassen produceert.
Echt, ik snap al die ophef niet......

Eerlijk gezegd denk ik dat de VVD zo verschrikkelijk "huilie huilie" doet om in de vervolgprocedure van het hele stikstofbeleid te kunnen zeggen dat ze al zo'n "enorme knieval" hebben gedaan en daarmee op andere punten hun zin kunnen doordrijven. Tenminste, ik heb zo langzamerhand het idee dat politiek zo werkt.......

Het werd deze week op meerdere fronten de "Week van Snel", want ook onze staatssecretaris Menno Snel van Financiën was in het nieuws. De commissie Donner kwam tot de conclusie dat de belastingdienst fout zat bij de beoordeling van de kinderopvangtoeslag welke was aangevraagd door een grote groep ouders. Vanwege vermeende fraude moesten zij deze uitkering terug betalen, wat velen in grote financiële moeilijkheden bracht.
Menno belooft alle gedupeerden ruimhartig en "snel" schadeloos te stellen, zoals voorgesteld door de commissie Donner.
Da's mooi, maar je begint je zo langzamerhand toch af te vragen hoe lang het nog gaat duren voordat men het bij de belastingdienst op orde heeft......
En je vraagt je ook af of het feit, dat het geld tegen de plinten klotst te danken is aan een florerende economie of door de geslaagde rooftochten van de belastingdienst.....


En terwijl er in eigen land volop rumoer is, is het opmerkelijk rustig aan de overkant van de plas.
Na de mislukte uittreding uit de EU op 31 oktober en de aangekondigde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 12 december aanstaande, is het daar opmerkelijk stil geworden.
Stilte voor de storm?

Het eens zo trotse Britse volk is verworden tot een deerniswekkend, zwalkend volkje.
Ach, hoe heeft dit toch zo kunnen gebeuren.
Is het een gevolg van het tegen beter weten in krampachtig vasthouden aan tradities?
Want daarvan staat Brittannië immers bol? Althans in mijn (onze?) belevingswereld. En hebben de Britten zelf niet bijgedragen tot het in stand houden van deze ideeën door bijvoorbeeld hun optreden in films en TV-series waarin zij hun onderkoeldheid, hun arrogantie met een zekere trots etaleerden?
John Steed en Emma Peel, The Saint, Agent 007.......
Daarna kwamen langzaam de series die de draak staken met diezelfde onderkoelheid en arrogantie: Monty Python, Keeping Up Appearances, Fawlty Towers.....
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Het Britse Rijk, ooit het grootste imperium aller tijden omvatte op zijn hoogtepunt, kort na WO I een kwart van de wereldbevolking en een kwart van het landoppervlak van de aarde. Door middel van handel, annexatie en kolonisatie omvatte het Rijk gebieden op alle continenten en in elke oceaan.
Na afloop van WO II ging het snel bergafwaarts. Amerika en Rusland hadden de leidende rol van wereldmachten overgenomen en koloniën bevochten in onafhankelijkheidsoorlogen hun zelfstandigheid. Iedereen zag het eens zo fiere Rijk uiteen vallen.... behalve de Britten zelf.

Maar nu, nu heeft hun eigen MP Boris hen de ogen geopend en beseffen ze: Het einde is nabij!
Ook de terugtredend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk sprak het deze week uit: De Brexit is het definitieve einde van het Britse Imperium......
Ik denk dat hij deze conclusie trok na het lezen van het volgende bericht dat in de kranten verscheen:


Theezakjesgate in Groot-Brittannië: ‘Onze premier kan niet eens een kopje thee zetten’

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur in zijn eigen land, omdat hij de thee-etiquette aan zijn laars heeft gelapt. Johnson deed in een campagnevideo een wolkje melk in zijn kop, terwijl het theezakje er nog in zat. Op social media gaan zijn theeminnende landgenoten los: ,,Onze minister-president weet niet hoe je een kop thee zet, hoe laag kun je zinken?”
(AD, 14 november)

Dan denk ik: daar in het Verenigd Koninkrijk, daar hebben ze pas ècht problemen.......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten