zondag 24 november 2019

Sine fine gesticulatoria


Dinsdagmorgen werd ik blij verrast met een prachtig uitzicht toen ik de gordijnen open schoof: de witberijpte weilanden. Zo is de herfst grotendeels ongemerkt aan ons voorbij gegaan en staat ineens Koning Winter al aan de deur. Goed, het heeft de laatste maanden behoorlijk geregend en ik heb het idee dat de in de afgelopen zomers ontstane watertekorten weer aardig zijn aangevuld, maar we zijn tot nu toe gevrijwaard gebleven van echte slagregens en herfststormen. Het is een rustige herfst.
In de natuur dan. In de politiek zal deze herfst de boeken in gaan als de meest stormachtige sinds jaren.....

Het heeft de laatste tijd nogal geknetterd in politiek Den Haag. De inkt van de troonrede was amper droog of de pleuris brak uit. Van alle mooie plannen en vergezichten lijkt geen hol terecht te komen door alle tegenslagen waarvoor de regering zich gesteld ziet. Zowat alle beroepsgroepen hebben het Haagse Malieveld bezocht om daar hun onvrede te uiten over de kabinetsplannen.
En onze regering? Die lijkt vleugellam, besluiteloos en volkomen incapabel om de problemen het hoofd te bieden.
Je zou denken, zoveel reuring, de politiek zal maar weinig tijd en ruimte vinden voor triviale zaken.
Nou, nee hoor, er is ook nog plaats voor "oeverloos geneuzel".....

Toen ik deze week de TV aanzette, welke bij mij vaak aanstaat alleen om de stilte te verdrijven, en afstemde op NPO politiek, viel ik in een debatje tussen Martin Bosma van de PVV en Thierry Baudet aan de interruptiemicrofoon. Er werden door de heren zwaar filosofische gedachten over de rechtstaat in het algemeen en de democratie in het bijzonder gewisseld en het duurde dan ook even voordat mij duidelijk werd waar het helemaal over ging. Het was in ieder geval duidelijk dat de heren het zeer met elkaar eens waren en slechts op kleine onderdelen licht van mening verschilden, iets wat volgens mij killing is voor een stevig debat. Maar goed, Khadija Arib liet hen als Kamervoorzitter gelaten begaan.
Het bleek een debat in de reeks begrotingsdebatten en wel over de begroting van de Staten-Generaal. Gewoonlijk een debat dat pas in mei gevoerd wordt, maar nu even aandacht behoefde omdat tijdens de Algemene Beschouwingen een motie was ingediend om 10 miljoen extra uit te trekken voor de ondersteuning van Kamerleden. De meeste politieke partijen hadden een lid afgevaardigd om het partijstandpunt in deze te bepleiten en de meesten vonden dit inderdaad een goede zaak.

Uiteraard was Martin Bosma tegen. Al was het alleen maar omdat de motie afkomstig was van D66-er Rob Jetten. Zijn motivering om dit voorstel af te wijzen was dan ook niet veel meer dan een treiterig afzeiken van D66. Hij deed dit trouwens wel op een vermakelijke wijze, iets wat je aan Bosma wel over kunt laten. Zijn betoog werd op een later tijdstip echter vakkundig onderuit gehaald door de heer Sneller van D66 tijdens diens bijdrage.

Ronald van Raak van de SP was tegen omdat de dekking voor die 10 miljoen gevonden moest worden vanuit het budget van de huurtoeslag. Hij vroeg zich af of dit geld niet weggehaald kon worden bij de communicatiemedewerkers op de ministeries, kortom, bij de politiek zelf. Mijns inziens een zeer goed te verdedigen standpunt.

Zoals gezegd, Thierry was het helemaal met Martin Bosma eens en vond ook een injectie van 10 miljoen voor ondersteuning van kamerleden totaal overbodig. Uitvoerig en hartstochtelijk betoogde hij dat de debatten, gevoerd in de Kamer immers niet meer waren dan oeverloos geneuzel. Met extra medewerkers voor de kamerleden zou de stortvloed aan moties en amendementen alleen maar toenemen, wat tot nog meer oeverloos geneuzel zou leiden. Ik denk dat Thierry er even niet op kon komen, want anders had hij vanaf het katheder vast geroepen: "Sine fine gesticulatoria! Minus, minus!"
Nu bleef hij een beetje steken in het woordgebruik van de grote witte roerganger op uiterst rechts en pleitte juist voor minder, minder geld voor de beleidsmedewerkers van de kamerleden.
Thierry had zijn bijdrage af kunnen doen met: "Ik ben tegen", maar verkoos met zijn quasi wetenschappelijke, filosofische en pseudo-intellectuele beschouwingen voor...... oeverloos geneuzel......

Voor wie het "oeverloos geneuzel" dat tijdens dit debat gebezigd werd nog eens na wil lezen, verwijs ik naar het verslag wat te vinden is op de site van de Tweede Kamer (verslag debat) onder het kopje: "het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2020 (35300-IIA)". Ik kan het van harte afraden.......
Ja, inderdaad, al dit geneuzel wordt ook nog eens opgeschreven, bewerkt en zowel op papier als digitaal op het internet verspreid. Het kost wat, maar dan heb je ook niks......


Trouwens, 10 miljoen voor het ondersteunen van 150 kamerleden. Het klinkt in de Tweede Kamer waar regelmatig met miljarden wordt gesmeten misschien als "peanuts", maar da's wel €66.666 per kamerlid! Alleen voor ondersteuning!
Kun je als vrouwelijk kamerlid wel een hèle dure BH voor kopen......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten