zondag 15 december 2019

Vrijdag de 13de


Als de 13de van de maand op een vrijdag valt, blijft u dan om onheil te voorkomen de hele dag in bed?
Lach niet, want in Amerika is becijferd dat een vrijdag de dertiende de economie miljarden dollars kost, omdat heel veel werknemers zich ziek melden. Ze durven op zo'n dag de deur niet uit.
Sommige hotels en ziekenhuizen hebben zelfs geen dertiende kamer of verdieping. 
Na 12 komt 14.
Van André Hazes is bekend dat hij nooit optrad op vrijdag de dertiende.
De angst voor vrijdag de 13de is bij velen diepgeworteld, daar steek je de draak niet mee. Er is zelfs een woord bedacht voor deze angst: paraskevidekatriafobie.
Misschien moet het daarom gezien worden als een schoolvoorbeeld van "Typical English humor" om
verkiezingen te houden op donderdag de 12de, zodat de uitslag bekend wordt op vrijdag de 13e......

Het is zo'n beetje de Goden verzoeken, het noodlot tarten.
Want hoewel de uitslag van de afgelopen donderdag in het UK gehouden parlementsverkiezingen anders doet vermoeden, de Conservatieven hebben onder leiding van Boris Johnson een klinkende overwinning behaald en niets staat een Brexit meer in de weg, zou het zomaar de opmaat kunnen zijn voor een hele hoop ellende en narigheid.
Hoezo?
Je zou denken, dat bij zo'n uitslag een duidelijke meerderheid van het Britse volk zich heeft uitgesproken vóór de Brexit, maar dat is niet wààr! Het is het Britse kiesstelsel dat deze rare uitkomst tevoorschijn tovert. Met een stempercentage van 43,6 % behalen de Conservatieven een meerderheid van 56,2 % in het parlement, terwijl de anti-Brexit partijen, goed voor 50,3 % van de stemmen, een minderheid gaan vormen!
Kortom, de meeste Britten willen helemaal geen Brexit, zoals ook al bleek bij de uitslag van de Europese Verkiezingen van mei dit jaar, maar deze wordt ze nu wel door de strot geduwd.

Ongeveer een jaar geleden vroeg ik mij al af of het niet beter was om te spreken van het Divided Kingdom, in plaats van het United Kingdom. Want hoe "verenigd" is dat koninkrijk nog?
De verkiezingsuitslag van afgelopen donderdag heeft in ieder geval aan het licht gebracht dat het vooral Engeland is dat de EU wil verlaten.

Allereerst is daar Wales, waar Plaid Cymru (Partij van Wales) streeft naar de onafhankelijke staat Wales, binnen de Europese Unie (en dus in de Unie wil blijven). Slechts 24 % van de Welshmen wil die onafhankelijkheid. Maar als onafhankelijkheid de enige mogelijkheid zou zijn om in de EU te blijven, dan stijgt het aantal voorstanders naar 30 %.

De Schotten vormden eeuwenlang een zelfstandig koninkrijk en werden na een lange geschiedenis van oorlogen en spanningen met de Engelsen in 1707 verenigd tot één koninkrijk. Maar er is altijd een sluimerende minderheid geweest die dat verlies van zelfstandigheid nooit goed heeft kunnen verkroppen.
Het is logisch dat de door de Engelsen gewenste, maar door de Schotten juist verguisde Brexit deze nationalistische gevoelens heeft doen opleven.
De overwinning van de SNP die onafhankelijkheid nastreeft en zich wil afscheiden van het UK was overweldigend.

Noord Ierland vormt de vierde schakel in het Verenigd Koninkrijk. De Unionisten, verenigd in de DUP willen graag binnen het UK blijven, maar zijn tègen de Brexit, omdat zij een terugkeer van de grens met Ierland vrezen. De macht van de DUP lijkt tanende ten koste van Sinn Féin die hereniging met Ierland nastreven en zo een einde willen maken aan het Anglo-Ierse verdrag van 1921 waarmee Noord-Ierland zijn aparte status kreeg.
Een hereniging van de beide Ierlanden zou in ieder geval het grensprobleem oplossen.

Ga er maar aan staan, Boris!
Kijk, je kunt gemakkelijk populistisch roepen: "Get Brexit done", maar hoe nu verder? 
Voorlopig zal je het komende jaar je handen vol hebben met het verder afwikkelen van de Brexit. Je hebt elf maanden de tijd om een handelsverdrag met de EU uit te onderhandelen. En dan? Gaat jullie economie werkelijk die hoge vlucht nemen die jullie hebben voorzien zodat je al je beloften kunt waarmaken?
In je overwinningstoespraak beloof je investeringen in onderwijs en de nationale gezondheidszorg, een immigratiesysteem naar Australisch model en grote investeringen in de infrastructuur.
Beloften van politici. We weten hier in Nederland wat die waard zijn........


Of Boris het gaat redden? Ik moet het nog zien. Vooral met die Schotten en Noord-Ieren die in zijn nek hijgen. Ze zullen aansturen op onafhankelijkheid en zich los willen maken van het dominante Engeland. 
Nee, de Brexit is (althans voorlopig) nog niet het einde van de Europese Unie, maar het zou zo maar eens het einde van het Verenigd Koninkrijk kunnen betekenen.......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten