zondag 5 april 2020

"Niets zo veranderlijk als de mens"


Kan zo op een tegeltje.
De ultieme lopende bevestiging van deze zegswijze is misschien wel onze rode wijn nippende deskundige viroloog Ab Osterhaus, die tijdens zijn eerste Tv-optreden bij Op1 op 25 februari nog een beetje lacherig deed over het nieuwe virus dat in China de kop had opgestoken en waarover wij ons absoluut geen zorgen hoefden te maken.
Niettemin wordt de volgende dag de eerste corona dode in Nederland gemeld en de daarop volgende dagen stijgt, eerst voorzichtig, maar dan in een steeds rapper tempo het aantal personen dat overlijdt door het Covid-19 virus. Een goede maand later, als Osterhaus voor de zoveelste keer als deskundige aanschuift, is er niets meer over van zijn zelfverzekerdheid en pleit hij voor een volledige lock down.

Appie wordt nu door veel van zijn collega wetenschappers weggezet als een paniekzaaier. Een draaikont wiens deskundigheid daardoor in twijfel wordt getrokken.
Maar, wat is er verkeerd aan om je zienswijze bij te stellen als de informatie die tot jou komt dat rechtvaardigt? Ik vind dat eerder getuigen van wijsheid. Zeker in een situatie als deze waarbij niemand kan bogen op ervaring, omdat alles nieuw is.
Zelfs Mark Rutte is afgestapt van zijn halsstarrig blijven hangen in het eigen gelijk zoals hij tijdens die geplande afschaffing van de dividendbelasting etaleerde. Daar heeft hij duidelijk van geleerd. Hij laat zich nu adviseren door en luistert naar de deskundigen. En hij begrijpt en accepteert dat ook die deskundigen nog dagelijks bijleren en daarom hun adviezen regelmatig moeten bijstellen.
Dat begrip is nog niet bij alle politici ingedaald.
Wilders en Baudet bepleitten al eerder een totale lock down en veroordeelden het kabinet, als dit niet zou gebeuren, op voorhand schuldig aan de doden die zouden vallen. Ze temperden hun toon echter toen uit opiniepeilingen bleek, dat de overgrote meerderheid van Nederland de maatregelen van de regering volledig steunde.
Waarschijnlijk uit electorale overwegingen. Niets zo veranderlijk als de mens.....

Wekelijks wordt de politiek bijgepraat door de deskundigen Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging.
Vragen van de politici worden rustig beantwoord en als de heren iets (nog) niet weten, zeggen ze dat ook eerlijk.
Vooral Gommers maakt indruk op mij. Op één moment is zijn fanatisme en gedrevenheid, om alles in het werk te stellen om zijn opdracht zo goed mogelijk te vervullen, goed te zien. Op het moment dat hem gevraagd wordt of het klopt dat de 100 ic-apparaten die deze week vanuit de VS zijn aangekomen niet deugen en onbruikbaar zijn, zoals in de Telegraaf was te lezen. Gommers vertelde dat de apparaten inderdaad niet direct aangesloten konden worden omdat in Nederland een ander systeem gebruikt wordt, maar dat dit met een simpel koppelstuk verholpen kon worden en dat daarom alle 100 apparaten gewoon konden worden ingezet. Hij sprak rustig en beschaafd, iets afgebeten misschien, maar zijn ogen schoten vuur en zeiden meer. Zoiets als: "Ja, en zo'n sensatiebeluste Jan Lul van een journalist gooit zo'n bericht in de krant en zorgt daardoor voor onnodig veel onrust. Als die zak gewoon even had doorgevraagd, had hij geweten dat er helemaal niets aan de hand was en dat die apparaten gewoon konden functioneren."
Dit weekend wordt een capaciteit bereikt van 2400 ic-bedden. Gommers zegt eerlijk dat daarmee wel de grens is bereikt omdat er gewoon geen personeel voorhanden is om meer plekken te bemannen.
En dan blijven er toch nog een paar politici (Ascher, Klaver) roepen dat er opgeschaald moet worden naar 3000 ic-bedden.
Onbegrijpelijk......


Laten we eerlijk zijn. Ab Osterhaus is niet de enige die zijn mening heeft bijgesteld. De meesten van ons kijken nu toch ook wel iets anders aan tegen dat hele corona gebeuren als een maand geleden? Of niet soms.
Ik in ieder geval wel. Ook ik grapte een paar weken terug nog met een foto van Geert Wilders met niqaab, bij gebrek aan mondkapjes, maar besef nu best dat de zaak ernstig is. Niets zo veranderlijk als de mens.
Momenteel vindt er een discussie plaats tussen de deskundigen of het niet verstandiger zou zijn om iedereen, die zich op straat vertoont, een mondkapje te laten dragen. Als dat doorgaat en ook de kappers voorlopig werkeloos aan de kant moeten blijven staan, zou een niqaab wel eens dè oplossing kunnen zijn! Burkaverbod of niet.......

Niettemin vind ik persoonlijk de ommezwaai die Osterhaus gemaakt heeft wel wat aan de ferme kant.
Natuurlijk, we hebben te maken met een zeer serieuze ziekte die de getroffen maatregelen rechtvaardigt en waarbij zelfs doden vallen, maar ik denk toch dat het vooral de berichtgeving is die deze crisis groter maakt dan ze in werkelijkheid is en aanzet tot soms hysterische reacties.
De berichtgeving rond deze pandemie is zò overdadig, dat je er niet omheen kunt en er constant mee geconfronteerd wordt. Elke dode en elk ondeugdelijk mondkapje wordt gemeld en breed uitgemeten in de media. Voeg daarbij de soms ongenuanceerde berichtgeving (omtrent ic-apparatuur bijvoorbeeld) en de, naar achteraf blijkt, soms in elkaar gestoken emo-tv en je hebt hèt recept om daarvoor gevoelige types de gordijnen in te jagen.
Want wat zijn de feiten?
Momenteel (zaterdag 4 april, 17.15 uur) zitten we in Nederland op 1651 corona doden. Volgens de berichten deze week zijn het er echter veel meer. Goed, laten we het ruim nemen: 4000 corona doden!
En het eind is nog niet in zicht. Laten we dit aantal verdubbelen: 8000 corona doden!
Dat is nog altijd minder dan de 9400 doden die te betreuren waren tijdens de griepepidemie van 2017-2018. De meesten van ons wisten dit niet, hebben daar toen niets van meegekregen. Waarom niet? Er werd niet dagelijks over gesproken in de media.....

Misschien zit ik er naast (wat ik niet hoop) en worden het er, ondanks alle getroffen maatregelen uiteindelijk zelfs meer dan 9400. Maar dan nog.....
Het merendeel van de sterfgevallen zijn ouderen, vaak met onderliggende kwalen. Mensen die één of twee jaar eerder komen te overlijden dan was gepland. Verdrietig, ja......
Veel erger is dat er ook een aantal jonge mensen zal sterven aan dit virus. Zo maar, zonder aanwijsbare reden. Dat doet veel meer pijn.
That's life, zeggen we dan.....

We zijn veel, heel veel dank verschuldigd aan al die mensen in de medische sector die zich dag en nacht inzetten om dit virus eronder te krijgen. Respect.
En eerlijk, ik gun iedereen een lang, gelukkig en gezond leven toe.
Maar..... eerlijk. Héél eerlijk......
Als ik dan het verplegend personeel een breekbaar, 100-jarig vrouwtje zie toeklappen dat dank zij hun goede zorgen het corona virus heeft overleefd, dan denk ik toch.....
Waar zijn we in godsnaam mee bezig......






Geen opmerkingen:

Een reactie posten