zondag 22 augustus 2021

Hokjesgeest

 
In wat voor rare wereld leven wij toch! Terwijl Nederland de kistkalveren, de legbatterijkippen en fokzeugen onder druk van de Partij voor de Dieren langzamerhand allemaal uit hun hokjes heeft bevrijd, lijken de mensen zelf
 er voor te kiezen om juist ìn hokjes te kruipen!

Kijk, vroeger had je mensen. 
En ja, voor het gemak werd die groep in twee soorten verdeeld: mannetjes en vrouwtjes. 
Niet zo gek natuurlijk, want in de natuur zijn (bijna) alle levende wezens in die twee groepen in te delen. Slim ook, want voor het voortbestaan van de soort is het een goed idee om een nieuw individu op te bouwen met de eigenschappen (genen) van twee anderen van diezelfde soort. En liefst geen, of heel verre familie, want daardoor wordt de soort alleen maar sterker. De beste exemplaren zullen overleven en hun eigenschappen doorgeven, terwijl de zwakkeren zullen afhaken.
Alleen een kwestie van de zaadcel bij de eicel brengen en klaar is Kees!
De wind en de insecten regelen dat in het plantenrijk, maar in het dierenrijk kom je met de wind niet zo ver. Daar is iets anders op verzonnen. Bij de meeste dieren zijn man en vrouw met een verschillend "instrument" uitgerust die op elkaar aansluiten als een sleutel op een schatkist, waardoor het bijeenbrengen van zaadcel en eicel "een fluitje van een cent" is!
Het wijst zich vanzelf. Tenminste, ik geloof niet dat er in het dierenrijk seksuele voorlichting gegeven wordt. Of het zou moeten zijn dat de jongeren het gewoon afkijken van de ouderen.
En, om er voor te zorgen dat de voortplanting niet vergeten wordt, is deze bezigheid, aangestuurd en opgewekt door feromonen, gemaakt tot een meestentijds aangename ervaring, wat ertoe leidt, dat deze handelingen regelmatig worden herhaald vanwege het genot verschaffende karakter en niet zozeer met het oog op de voortplanting.
Inderdaad, er zijn ook schepselen die zich vermenigvuldigen door deling of zich op een andere manier seksloos voortplanten, maar geloof me, dat zijn hele saaie schepselen. Prijs de Heer dat de mens niet in die categorie verzeild is geraakt.....

Omdat mannetjes vaak op vrouwtjes vallen en omgekeerd, behoeven we voor het voortbestaan van de soort niet te vrezen. Maar.... dit is zeker geen wet van Meden en Perzen. Soms voelen mensen van gelijk geslacht zich tot elkaar aangetrokken. Ja, soms ook seksueel. Waarom ook niet? Liefde is immers grenzenloos. En wie kan er tegen liefde zijn!
Dat dit onnatuurlijk gedrag zou zijn is een fabeltje. Deze gedachte is volgens mij ontstaan tijdens de 19e eeuw, toen Groot Brittannië nog een wereldrijk was en het puriteinse Victorianisme hoogtij vierde. De westerse wereld is gedurende 150 jaar met deze preutse ideeën geïndoctrineerd en gehersenspoeld, waardoor alles wat met seks te maken had uit het openbare leven werd verbannen. En de Kerken wakkerden deze zienswijze met graagte aan en predikten kuisheid als de hoogste deugd! 
Let wel, in het openbare leven hè. Achter de schermen rotzooide men er gewoon lustig op los.....

Eigenlijk was die hele preutse Victoriaanse tijd een trendbreuk. Voor die tijd deed men helemaal niet zo moeilijk over seks. Ook niet over seksuele relaties tussen mannen of vrouwen onderling. Het is al zo oud als de mensheid zelve. In geschriften van de oude Grieken en Romeinen worden deze liefdeshandelingen al uitvoerig beschreven.
Dat wij er soms nog wat krampachtig over doen, heeft misschien te maken met de naweeën van die Victoriaanse periode, waarin misschien onze ouders, maar toch zeker onze grootouders opgroeiden en die deze ideeën doorgaven aan hun kinderen. De seksuele revolutie tijdens de 60-er jaren van de vorige eeuw maakte aan dit preutse denken een einde. Maar voordat zoiets is doorgesijpeld bij iedereen in de samenleving, daar gaat een generatie overheen.

Dat er nog veel moet gebeuren om tot een algehele acceptatie te komen van alle relatievormen staat buiten kijf, maar....... soms heb ik het idee dat men een beetje doorslaat.
Het lijkt af en toe alsof het onderscheid tussen mannen en vrouwen niet meer gemaakt mag worden. Nou, daar zit wel degelijk verschil tussen. Zowel lichamelijk als geestelijk. En als deze twee binnen één persoon niet met elkaar stroken, dan kan daar vandaag de dag zelfs iets aan gedaan worden. 
Maar dat een professor op een Amerikaanse Universiteit niet meer mag spreken van "zwangere vrouwen", maar het moet hebben over "zwangere mensen" gaat mij toch echt te ver. Wat kunnen we nog meer verwachten? Mensenkoek? Mensenmelk? "Mensje Aarde"? Mag straks "vader" en "moeder" ook niet meer en mag er slechts gesproken worden over "ouders"? Moeten we op termijn allemaal onze dames- of herenfiets inruilen voor een gender neutraal rijwiel? Verdwijnt het dames- en herentennis en wordt dat "mensentennis"? En hoe zit dat met het gemengd dubbel? Krijgen we straks "De Sportmens van het Jaar"? In (bijna) de hele sportwereld is juist het onderscheid tussen mannen en vrouwen heel essentieel! Hoe moet je daar dan mee omgaan? Alles op één hoop gooien? Dat gaat 'm echt niet worden.....
Intussen wordt er voortaan nog maar één genderneutraal Gouden Kalf uitgereikt aan de 'beste acteerprestatie' tijdens het jaarlijkse Nederlands Filmfestival. Totale waanzin......

Om groepen aan te spreken met "beste mensen" of "lieve personen" of "geachte reizigers", omdat sommigen zich bij "dames en heren" niet aangesproken voelen, vind ìk eigenlijk wel een beetje lachwekkend.
Vroeger hadden we alleen hetero's, homo's en lesbiennes. Die hadden er geen probleem mee om meneer of mevrouw genoemd te worden (geloof ik). En zo ja, ach, dan haalden ze hun schouders op.
Maar tegenwoordig wil iedereen die ìetsje anders is meteen een eigen persoonlijk voornaamwoord krijgen met de daarbij gepaard gaande vervoegingen.
De verschillen worden minutieus uitgeschreven en zo opvallend mogelijk wereldkundig gemaakt waardoor "het anders zijn" iets overdrevens en exhibitionistisch krijgt. Men maakt hierdoor zichzelf tot buitenbeentje, wat het geaccepteerd worden alleen maar moeilijker maakt. Ze komen uit de kast, plakken zichzelf een etiket op en etaleren zichzelf in een hokje....


En als er geen hokje is waarin hij/zij/het past, verzint hij/zij/het gewoon een nieuw hokje. We kennen al de hokjes L, H, B, T, I, Q, A, P, C en +, waarbij de + staat voor in de toekomst nog te verzinnen varianten. 
Een speciale vermelding voor de mensen die in het hokje Q kruipen. De Q staat voor "Queer". Dat zijn mensen die wat betreft hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje geplaatst worden!
Schiet mij maar lek.....

Dus......
er zijn mensen!
En of iemand nou van een mannetje of een vrouwtje houdt, of van allebei, of alleen van zichzelf (de egosueel, daar lopen er ook heel wat van rond), of het nog niet weet, wat maakt het uit? We zouden eigenlijk blij moeten zijn dat we (hopelijk) een periode tegemoet gaan waarin dit helemaal geen issue meer is.
En dan gewoon: "Lieve dames, beste heren!"
En als jij je daar dan niet helemaal senang bij voelt? Gewoon je schouders ophalen......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten