zondag 15 augustus 2021

Positivo


Sinds augustus 2020 presenteert Jelle Cleymans een dagelijkse actualiteiten-quiz op de Vlaamse VTM, "De Positivo's". Waarschijnlijk in het leven geroepen om een tegenhanger te vormen tegen de almaar aanzwellende golf van treurnieuws, veroorzaakt door de voortdurende coronapandemie. Eerdaags gaat hij zijn tweede seizoen in.....
De naam van de quiz is ontleend aan het illustere parodiërende gospelduo "De Positivo's" die in 1982/'83 optraden. Daarachter gingen de heren Van Kooten en De Bie schuil, die voor wel meer prachtige taalvondsten verantwoordelijk zijn, die gemeengoed werden en uiteindelijk in Van Dale werden opgenomen. 
po·si·ti·vo (dem,vmeervoud: positivo's) 
1.  iem. met een (al te) optimistische kijk op het leven
                                                                                        (vandale.nl) 
 
Onder positivo wordt in de omgangstaal verstaan: iemand die eerder de mogelijkheden dan de gevaren, eerder de positieve, dan de negatieve kanten in mensen, zaken, of omstandigheden zal zien en benadrukken. Een omschrijving die natuurlijk op het lijf geschreven lijkt van Mark Rutte, onze rasoptimist die nooit de moed laat zakken. Die problemen ziet en benoemd als kansen en zich door niets of niemand uit het veld laat slaan. Die zijn blunders, leugens en miskleunen lachend wegwuift maar, als het ècht, ècht niet anders kan, ruiterlijk zijn fouten toegeeft en er dan vanuit gaat dat daarmee de kous af is en dat kan worden overgegaan tot de orde van de dag. 
Maar..... ik vond ook de omschrijving: altijd irritant positief denkend persoon.
Kijk, en da's een omschrijving die steeds meer bij Mark past.....

Nee, ik ben nooit een uitgesproken fan van Mark geweest, hoewel ik vele aantijgingen en verwijten aan zijn adres vaak unfair en niet proportioneel vond. Maar, hoe hij zich de laatste maanden, vooral na het aftreden van het kabinet Rutte III en de daarop volgende verkiezingen manifesteert, begint zelfs mij lichtelijk te irriteren.....
Zoals zijn uitspraken deze week na het uitkomen van het rapport van het IPCC-klimaatpanel. Hij noemt de uitkomsten 'zeer zorgelijk', maar spreekt ook van 'een enorme kans' voor Nederland. Nog euforisch dronken van de Olympische prestaties van Team NL vindt hij dat Nederland Olympisch Kampioen moet worden in de klimaattransitie en hierin voorop moet lopen in de wereld. Dat kan economische groei opleveren! Daar moet tijdens de komende formatie stevig over onderhandeld worden.....
Terwijl hij vlak na de verkiezingen door iedereen (terecht) werd uitgekotst omdat hij niet het enig juiste en meest voor de hand liggende deed na het keer-op-keer blunderen in de kinderopvang toeslagen affaire, namelijk: aftreden en verdwijnen van het politieke toneel, heeft hij de leidende rol in de formatie al weer naar zich toegetrokken. Zijn strategie: traineren, traineren, uitstellen en over de vakantie heen trekken, want hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer zijn sof langzaam in de mist van het verleden verdwijnt.

Dat hij spreekt over 'een enorme kans' baart mij zorgen.......
Mark ziet mogelijkheden voor industrie en bedrijfsleven en daardoor een verdere vergroting van welvaart en winsten. Maar..... ziet hij niet, of wìl hij misschien niet zien dat juist het najagen van economische groei ten koste gegaan is van het milieu en de hoofdveroorzaker is van de buitensporige CO2 uitstoot? Is hij vergeten dat hij in juni 2015 met zijn regering werd veroordeeld in de Urgenda Klimaatzaak en dat Urgenda opnieuw naar de rechter dreigt te gaan omdat de overheid nog steeds niet aan de gestelde eisen voldoet?
Zijn trouwens niet een heleboel zaken waar we vandaag mee worstelen een gevolg van die ongebreidelde expansiedrift op het gebied van economische groei? Heeft die onvoorwaardelijke steun aan het bedrijfsleven niet geleid tot gesjoemel met wet- en regelgeving met desastreuze gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid? De uitstoot van Tata Steel? De Pfas problematiek waardoor de bouw onherstelbare vertraging opliep? 
En heeft het niet geleid tot een zeer geringe werkeloosheid (waarvoor hulde), met echter het vervelende neveneffect dat er in de zorg, het onderwijs en bij de politie een schreeuwend gebrek is aan arbeidskrachten ?
Onvoorwaardelijke steun voor multinationals zoals Air France KLM, terwijl de slachtoffers van de toeslagen affaire en de Groninger aardbevingen blijkbaar tot Sint Juttemis moeten wachten op genoegdoening, ondanks alle toezeggingen? 
De Limburgers is ook een schadevergoeding toegezegd na de verwoestende wateroverlast van een maand geleden. Dat wordt achter aansluiten in de rij......

Terwijl het klootjesvolk keihard wordt aangepakt als het ook maar eventjes buiten de lijntjes kleurt, wordt het groot kapitaal gepamperd en zelf schuift Mark doodleuk de grondwet 'even' terzijde als er weer een minister en twee staatssecretarissen moeten worden benoemd om het in staat van ontbinding verkerende demissionaire kabinet nog even op de been te houden. Tegen alle wetten en regels in, mogen deze gepromoveerde Kamerleden ook nog hun Kamerzetel behouden! Het zou me niet verbazen als ze ook nog eens dubbel uitbetaald krijgen....
Maar wèl deze week een bezoek brengen aan Groningen om maar weer eens te spreken met slachtoffers van de verzakkingsramp. 
Mark, daar zitten die mensen toch niet meer op te wachten....
Het vertrouwen is weg. En wat er niet meer is, kun je ook niet herstellen.
Waar geloof verdwijnt, verdwijnt ook de hoop.
Dat ben jìj voor de Groningers (en langzamerhand voor heel veel Nederlanders): een hopeloos geval.


Begin dit jaar bekende Mark Rutte in een verkiezingsprogramma dat hij naast ADO aanhanger toch vooral Feyenoord-supporter is. Ik vraag me af of hij dat liedje wel kent: "Geen woorden maar....." Of brult hij het gewoon hersenloos mee met de meute zonder stil te staan bij de tekstuele inhoud van het lied.
In ieder geval is die tekst niet van toepassing op het handelen van Mark zelf. Dan kan hij beter zingen: "Veel woorden, geen daden".
Dat past ook beter bij het Feyenoord van de laatste jaren. Gelukkig ziet het er voor het komende seizoen onder leiding van trainer Arne Slot een stuk rooskleuriger uit....
Kijk, ik heb meer op met Ajax, maar ik gun niettemin ook de vele Feyenoordsupporters een mooi en gezellig voetbalseizoen '21-'22 met vele hoogtepunten.
Ja, voor de positivo's onder de Feyenoordsupporters zie ik nog wèl toekomst.........



1 opmerking:

  1. Vriend,

    Zojuist haalde Schildersverdriet de 100.000ste view.
    Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal.

    Het jubileumcomité stond vanmorgen klaar om je te huldigen.
    Helaas bleek het pand verlaten.
    Alleen Joris was bereikbaar. Hij dacht dat je “op vakantie” was. “Alweer”, zei hij er achteraan.Ik bespeurde wat jaloerse gedachten bij jouw kleine medebewoner.

    Maar wat in het vat zit wordt (in principe) niet zuur.
    Daarom stellen we de receptie uit tot je er wél bent. Geef dan even een seintje.

    Nogmaals mijn gelukwens en tot spoedig!

    Hartelijke groet van Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen