zondag 1 augustus 2021

Mispeer


Ik kan me zo voorstellen dat tijdens het fruitcorso dat jaarlijks in de maand september in het Betuwse Tiel plaatsvindt, een "Miss Peer" verkiezing gehouden wordt. De Fruitkoningin, die naast het vergaren van eeuwige roem ook nog een jaar lang mag opdraven als er ergens een lintje moet worden doorgeknipt. 
Achteraf mogen we concluderen dat de toenmalige verkiezing van Frank de Boer als bondscoach ook deze titel had mogen dragen.

Mispeer. Ondanks een diepgravend onderzoek heb ik niet kunnen achterhalen waar, hoe en om welke reden deze term is ontstaan. Wel heb ik de betekenis gevonden die in diverse woordenboeken min of meer gelijkwaardig wordt omschreven: een grote blunder.......
De stroeve start van Team NL tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020 leek veroorzaakt door een aaneenschakeling van misperen. Allereerst was daar de miscommunicatie tijdens de wielerwegwedstrijd van de dames die uitmondde in een juichende Annemiek van Vleuten die in de veronderstelling leefde dat ze gewonnen had. Daarnaast was er de uitschakeling van sporters en sportbegeleiders door Covid besmettingen, wat leidde tot ophokking van deze personen in quarantaine-hotels onder bedenkelijke omstandigheden. Omdat vooral Team NL door deze besmettingen getroffen werd, mag voorzichtig de vraag gesteld worden of er misschien organisatorisch iets is misgegaan? Bij het vervoer vanuit Nederland bijvoorbeeld? Het wegduiken voor enige verantwoordelijkheid door Maurits en Pieter was een mispeer op zich.....
Op maandag de geweldige mispeer van Mathieu van der Poel bij het mountainbiken. Hoewel hij beweert dat hij niet wist dat de veelbesproken plank was weggehaald, verdenk ik deze alleskunner van enige overmoed. Wilde hij misschien bij het afscheid van Nederlands beste turner aller tijden, Epke "The Flying Dutchman" Zonderland een hommage aan hem brengen door ook in zìjn optreden een vluchtelement in te lassen? Een dappere poging Mathieu, maar je moet nog wel aan je landing werken.


Bij het roeien spreekt men niet van een mispeer maar van "een snoek slaan" als een roeier de controle verliest en door een verkeerde roeislag het ritme verstoort. Dat gebeurde zowel bij de dubbelvier mannen als bij de lichte dubbeltwee bij de dames, al was de afloop van deze races bepaald niet identiek. Waar de mannen hun misser konden herstellen en in een wereldrecordtijd naar het goud roeiden, vergooiden de dames in de laatste 100 meter hun gouden positie en moesten genoegen nemen met het brons.

En hoewel de betreffende atleten ongelofelijk zullen balen van hun missers mogen zij zich ook realiseren dat juist die misperen ervoor zorgen dat zij zullen voortleven in de sportgeschiedenis. Terwijl gladjes behaalde medailles al gauw in de vergetelheid geraken, zullen prestaties met "een verhaal" een prominente plaats gaan innemen in het collectief geheugen van sport minnend Nederland, ongeacht wel of niet behaalde medailles van welke kleur dan ook. En hoe krankzinniger het verhaal, hoe hoger op de "misperen-hitlijst" de prestatie terug te vinden zal zijn.
Op één staat volgens mij nog altijd Sven Kramer die tijdens zijn sportcarrière bakken vol met medailles verzamelde. Tòch is de bekendste medaille van Sven degene die hij nooit won. De niet behaalde gouden plak op de 10 km tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver in 2010 door een verkeerde wissel.
Annemiek van Vleuten zal vooral voortleven in ons sportgeheugen vanwege het missen van het goud tijdens de wielerwegwedstrijd van Rio de Janeiro in 2016 vanwege een ernstige val terwijl ze in gewonnen positie lag en vanwege haar mispeer van afgelopen zondag die "slechts" zilver opleverde. Dat ze drie dagen later alsnog goud wint bij de individuele tijdrit en zo haar revanche haalt, maakt het verhaal alleen maar mooier......

Èlke sportprestatie met een verhaal zal voortleven en daarvoor hoeft de aanleiding niet perse een mispeer te zijn. Ook het verhaal van Niek Kimmann zal voortleven. De BMX-rijder die een week geleden vol op een overstekende official klapte (die stage liep voor de Paralympics om blinden te begeleiden?) en bij zijn val een scheurtje in de knieschijf opliep, maar desondanks goud won.
Toch blijft voor mij één van de allermooiste verhalen van deze Olympische Spelen het verhaal van Femke Heemskerk die tijdens haar lange zwemcarrière zóveel hoogtepunten kende en medailles won maar nog nooit in een individuele finale op de de Olympische Spelen stond. De blijdschap die zij uitstraalde bij het eindelijk behalen van de finale op de 100 meter vrije slag maakte duidelijk, dat zìj weet waar het in de sport eigenlijk om draait: niet die medaille, maar dat je in staat bent om het ultieme uit jezelf te halen.......
En Annemiek van Vleuten? Die denkt er precies zo over.......


Steeds worden weer nieuwe sporten aan het Olympisch programma toegevoegd, zoals bij de Tokyo 2020 uitgave: het skateboarden, honkbal, softbal, karate, surfen en klimmen. 
Jammer voor de keepster van het waterpoloteam van Zuid-Afrika dat vissen nog geen Olympische discipline is.........
Intussen is ook een begin gemaakt aan het mooiste onderdeel van de Olympische Spelen: de atletiek, de moeder aller sporten.
Kijkt u ook zo uit naar het snelwandelen? Op 5 en 6 augustus, half 10 op Eurosport!

                                               De wandelaar

                                    Tennisarm of voetbalknie,
                                    al die dingen heb ik nie.
                                    Nee, ik heb toch zo iets raars,
                                    een loopneus en een wandelaars.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten