zondag 17 oktober 2021

Sigaar uit eigen doos


Belasting. De naam zegt het al. Wordt door velen als een "last" ervaren.....
 
Al duizenden jaren moeten mensen belasting betalen. In China, in het oude Egypte, in het Romeinse Rijk, overal werd de bevolking verplicht afdrachten te doen aan de heersers zodat zij hun oorlogen konden bekostigen, voor zichzelf en hun directe familie een fraai optrekje konden onderhouden èn hun "vriendjes", die hen "hielpen" om het volk te overtuigen van de noodzaak van deze belastingen, een riant inkomen te kunnen garanderen. Het werd vaak "verkocht" als de prijs die het volk moest betalen voor de bescherming die de heerser hen bood.......
Hoewel er in de loop der tijd veel veranderd is, wordt in de meeste landen op de wereld nog steeds belasting geheven. Deze belastinginkomsten worden vooral aangewend om voorzieningen te realiseren en te onderhouden waarvan de gehele bevolking profiteert. Laat onverlet dat heersers en leidinggevenden in de meeste landen (ook in Nederland!), nog altijd heel goed voor zichzelf zorgen......

Ons huidige belastingstelsel vindt zijn oorsprong in de komst van de Fransen naar deze contreien in 1795. Nederland werd een eenheidsstaat en er kwam een centraal belastingstelsel.
In 1914 werd de inkomstenbelasting ingevoerd, zodat mensen naar draagkracht betaalden.
Da's eerlijk en fatsoenlijk, zou je zeggen. En ook te verdedigen. Immers, iedereen zal begrijpen dat de bevolking gezamenlijk gelden bijeen moet brengen om publieke voorzieningen tot stand te brengen en het is redelijk dat de rijke wat meer bijdraagt dan de arme. Maar omdat vooral de rijken aan de touwtjes trekken, blijkt deze mooie gedachte in de praktijk toch moeilijk te verwezenlijken.
In de loop der jaren zijn er vele aanpassingen gedaan binnen het belastingstelsel, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Waarom? Omdat de overheid steeds meer geld nodig had (en heeft).
In 1964 kwam de loonbelasting en in 1969 de BTW........

Ik weet nog goed hoe het mij werd uitgelegd.
De molenaar koopt graan van de boer en verkoopt dat als meel aan de bakker. De arbeid van de molenaar heeft van het graan een hoogwaardiger product gemaakt. Hij heeft er "waarde aan toegevoegd" en het is redelijk dat hij daarom een hogere prijs vraagt dan hij voor het graan betaalde. Uit die meeropbrengst moet hij immers zijn inkomen halen en over zijn inkomen betaalt hij belasting. Maar.... de regering vindt (sinds 1969 dus) dat zij over die meerwaarde óók een graantje mee mag pikken: een belasting van enkele procenten, de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde).
Beetje flauw, want de molenaar betaalt al belasting over zijn werk. Maar goed, hij mag die extra BTW-kosten doorberekenen aan de bakker. De bakker maakt van het meel broodjes en het hele verhaal herhaalt zich. Wéér komt de fiscus enkele procenten binnenhalen van de toegevoegde waarde die de broodjes hebben gekregen boven de prijs van het meel. En als een horecaondernemer de broodjes koopt van de bakker, ze opensnijdt en er een plakje ham of kaas tussen legt, heeft hij wederom "waarde toegevoegd", zodat de fiscus nogmaals kan toeslaan. En telkens wordt de BTW doorberekend aan de afnemer van het product, dus uiteindelijk.... mag de consument betalen.
O ja, gold in 1969 een verlaagd BTW tarief van 4% en een standaard tarief van 12%, anno 2021 zijn deze respectievelijk 9 en 21%!
Kijk, ik ben geen fiscalist en heb absoluut geen verstand van ons hele belastingstelsel, maar volgens mij is die BTW gewoon geldklopperij. Alleen, bovenstaande uitleg begrìjp ik nog wel...... 

Maar dan!
Dreigende berichten over torenhoog oplopende energiekosten deden mij eens nader kijken naar de jaarafrekening die ik onlangs ontving van mijn energieboer en verleidden mij tot een bezoekje aan de site van de consumentenbond.
Een korting op de energiebelasting van €558,56 in 2021? Hallo! Hoeveel betàlen we dan wel niet aan energiebelasting als er zóveel korting gegeven kan worden?
Zowel over gas als stroom moet de energieleverancier energiebelasting betalen, welke uiteraard aan de consument wordt doorberekend. Ruim meer dan de helft van de prijs die wij betalen voor ons gas en onze stroom bestaat uit belasting! Daar bovenop komt sinds 2013 ook nog eens de ODE (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie), een heffing die je betaalt over elke kWh stroom en elke kuub gas die je verbruikt. De ODE is ingevoerd om er voor te zorgen dat mensen zo zuinig mogelijk met energie omgaan.
Maar nu komt het!
Over de totale kosten, dus kale gas- en stroomprijs, transportkosten e.d., maar daarnaast óók over energiebelasting en ODE wordt óók nog eens 21% BTW geheven! Met andere woorden, je betaalt belasting over belasting!
Ja, en nou zal meneer Fiscus wel zeggen dat door die energiebelasting de stroom en het gas duurder zijn geworden, dus een "toegevoegde waarde" hebben gekregen....
M'n zolen!!!!
Dus die 400 euro compensatie per huishouden die is toegezegd voor 2022 vanwege de gestegen energiekosten..... gewoon een sigaar uit eigen doos.
Trouwens, laten we niet te vroeg juichen. De Groningers en de slachtoffers van de toeslagen affaire is ook het een en ander toegezegd en ooit beloofde Mark Rutte iedere Nederlander €1000..... 
Het kwartje van Kok en de verhoging van de BTW waren zó geregeld, evenals andere 'tijdelijke' maatregelen als de conjunctuur een beetje tegenzat. Maar, o wee, als het op uitbetalen aankomt......

Multinationals betalen geen of nauwelijks belasting terwijl de bevolking het volle pond mag betalen. Bewindspersonen zoeken de randjes van het toelaatbare en maken gebruik van belastingparadijzen. Ik kan me zo voorstellen dat zulk beleid niet bepaald bijdraagt tot een gezonde belastingmoraal.....


Het zou zo maar kunnen dat Mark bij nader inzien tòch afziet van die sigaar uit eigen doos. Het is immers SToptober en we willen toch naar een rookvrije samenleving?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten