zondag 31 oktober 2021

Terug naar "het oude normaal"?


"Ach, 't hoort er gewoon een beetje bij", hoor ik de jonge supporter antwoorden op de vraag van de verslaggever, waar al dat supportersgeweld op de voetbalvelden toch vandaan komt. Hij is een jaar of 18 en oogt niet als een echte hooligan. Meer als een geslagen hond, omdat ook hij niet weet wat er aan de misdragingen van zichzelf "supporter" noemende elementen moet gebeuren. Jammer en misschien wel verontrustend vind ik, dat hij de mening is toegedaan dat "het er gewoon een beetje bij hoort".

Na ruim een jaar voetbal zonder publiek stromen de stadions langzaam weer vol en worden we geconfronteerd met een oude bekende: het voetbalvandalisme. Ik had de indruk dat dit de afgelopen decennia redelijk onder controle gebracht was, zeker afgezet tegenover het geweld dat in de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw rond de voetbalvelden plaats vond. Stevig ingrijpen heeft uiteindelijk geleid tot een steeds beter beheersbaar maken van supportersgeweld tijdens voetbalwedstrijden en we zien in de cijfers van de afgelopen tien, twaalf jaar een langzame maar gestage afname van geweldsincidenten. 
Na anderhalf jaar gedwongen rust en stilte lijkt het geweld in alle hevigheid terug te keren. Wat we nu zien gebeuren is geen terugkeer naar het oude normaal, maar heeft meer weg van een "terug naar af". 
Het is een afreageren van de frustraties omdat de supporters gedurende de corona pandemie niet naar de stadions konden, hoor je zeggen. "Lulkoek", zeg ik. Voor zulk gedrag bestaan geen verontschuldigingen en het is daarom onacceptabel.

Het begon allemaal nog vrij onschuldig met het gooien van bier door "supporters" van Vitesse. Vrij onschuldig omdat daar geen doden en zelden gewonden bij vallen. Maar zodra je dit tolereert, verzet je de bakens en maak je de weg vrij voor zwaardere vergrijpen. Half oktober ging het mis na afloop van de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse toen rond het stadion rellen uitbraken. Afgelopen vrijdag werd de wedstrijd MVV - Roda JC gestaakt na gevechten tussen "supporters" op de tribunes die door de ME uit elkaar geslagen moesten worden en zaterdag werd Exelsior - Eindhoven stilgelegd vanwege spreekkoren en biergooien. Vorige week maakten Feyenoord"supporters" zich schuldig aan ongeregeldheden rond de Conference League wedstrijd tegen Union Berlin en deze week besloot de algemeen directeur van Feyenoord, Mark Koevermans, de pijp aan Maarten te geven na herhaald bedreigd te zijn door "supporters" van zijn club.

Ja, ik schrijf "supporters" tussen aanhalingstekens want èchte supporters zullen zich nooit inlaten met dit soort destructieve praktijken, die grote schade toebrengen aan "hun" club. Niet alleen qua aanzien, maar de door hen veroorzaakte ongeregeldheden hebben vaak ook nog eens financiële consequenties in de vorm van boetes.
Het zou mooi zijn als die èchte supporters een einde zouden maken aan deze terreur en zich massaal keren tegen die kleine kern van rotzooitrappers, die de sport kapot maken en de sportbeleving voor zovelen verzieken.


Er zijn al extra maatregelen aangekondigd om de misdragingen van deze zogenaamde supporters aan te pakken en met de huidige technische hulpmiddelen zijn volgens mij de vandalen vrij gemakkelijk te identificeren en dus aan te pakken. Een keihard lik-op-stuk-beleid met stevige straffen en consequente handhaving zal deze brandhaard van geweld in de kiem smoren. Daarvan ben ik overtuigd. Maar zolang men halfzacht blijft optreden, zal dit ziekelijke gezwel door blijven etteren.

Vandaag las ik een artikel in de krant over een experiment dat de afgelopen jaren is gehouden door de landmacht. Straatschoffies kregen daar de kans om weer iets van hun leven te maken onder een strak militair regime. Zo werden 124 probleemjongeren weer op het rechte pad gebracht.
Misschien ook iets voor voetbalvandalen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten