zondag 12 december 2021

Kiftende kerels en kijvende wijven


Het schijnt er uiteindelijk dan toch nog van te komen. Aanstaande woensdag denken de formerende partijen een coalitieakkoord naar buiten te brengen, waarna de vervolgstappen genomen kunnen worden om te komen tot een nieuw kabinet. Nou ja, nieuw..... Het wordt meer: "oude wijn in nieuwe zakken" of misschien beter: "oude wijn in ouwe zakken", want het zou zo maar kunnen, dat we bij de 1-jarige verjaardag van het demissionaire kabinet (15 januari), getrakteerd worden op een "nieuw" kabinet dat steunt op dezelfde vier coalitiepartijen en aangevoerd wordt door dezelfde minister-president.
En dat, terwijl het voor vriend en vijand duidelijk was dat de belastingdienst onder Rutte III (en de Rutte kabinetten daarvóór) er een enorme puinhoop van had gemaakt en dat een halve waarheden en hele leugens verkondigende minister-president, met ook nog eens een falend geheugen, zijn geloofwaardigheid volledig verspeeld had. Na de val van het kabinet werd Mark Rutte door iedereen uitgekotst en meerdere coalitiepartijen lieten weten: "Nooit meer met Mark Rutte!"
Maar zie, een falend geheugen bleek een nationaal probleem, want twee maanden later, bij de verkiezingen van maart, werd de VVD van meneer Rutte doodleuk wéér de grootste partij. Hoewel ik zelf geen VVD stem, kàn ik me voorstellen dat een groot deel van het Nederlandse volk het gedachtengoed van de VVD aanhangt en daarom deze partij haar stem gaf. De heer Rutte vertaalde deze uitslag echter als zou een groot deel van de bevolking best tevreden zijn met hem als minister-president. Een conclusie die ik persoonlijk aanvechtbaar acht......

We kennen allemaal het verhaal.
Na bijna een jaar formeren, wat ontaardde in blunders, liegen, bedriegen, kiften, kijven, uitsluiten en zwart maken, zijn we uiteindelijk terug bij af. En nu moeten wíj geloven dat deze vier partijen een degelijk kabinet kunnen vormen dat in staat is om de vele grote problemen waarvoor we ons gesteld zien, op te lossen.......?
Om eerlijk te zijn, ik heb er geen enkel vertrouwen in.
Een jaar geleden struikelde Rutte III over de kinderopvang toeslagen affaire en het demissionaire kabinet is niet in staat gebleken om in het afgelopen jaar de problemen op te lossen en de gedupeerde ouders schadeloos te stellen. Ook de afhandeling van de schade die de Groningers leden door de gaswinning is een gebed zonder end. De schrijnende personeelstekorten bij politie, zorg en onderwijs, de stikstofcrisis, de volledig vastgelopen woningmarkt zijn ontstaan ten tijde van opeenvolgende kabinetten Rutte. En nu zal een nieuw kabinet Rutte IV alles oplossen?
Rutte belooft dat hij het allemaal anders gaat doen. Nou, als Mark Rutte dat belóóft, dan weten we in ieder geval, dat dàt niet gaat gebeuren.......

Het nieuwe kabinet Rutte IV krijgt voor de helft vrouwen als bewindspersonen, tenminste, dat is de belofte. Maar hoe zwaarwegend beloften zijn in de politiek (zeker als ze van Mark komen) is hierboven reeds gememoreerd, dus pin mij er niet op vast.
In 2017, bij de vorming van Rutte III, gaf Mark aan, kwaliteit te laten prevaleren boven het man of vrouw-zijn. Op zich vind ik dit een gezond standpunt. Maar als Mark dit ook werkelijk had toegepast, was hij ongetwijfeld tot een eerlijker verdeling gekomen. Trouwens, zo kwalitatief hoogstaand bleken zijn keuzes niet, want gedurende de rit sneuvelden heel wat bewindspersonen. Zij werden vervangen en wat was uiteindelijk het resultaat van die stoelendans? Per 20 januari 2021 was de man/vrouw verhouding in het (inmiddels) demissionaire kabinet 50/50..... 

Man en vrouw zijn gelijkwaardig en dienen daarom in bestuurlijke organen evenredig vertegenwoordigd te zijn. Toch zijn er, ook in Nederland, nog altijd partijen en stromingen die de vrouw een ondergeschikte rol toebedelen.
Dat vrouwen werkelijk gelijkwaardig zijn aan de man, werd deze week pijnlijk en op treurige wijze duidelijk tijdens een debat over (jaja!) emancipatiezaken. Voorzitter van het debat Ockje Tellegen (VVD) kreeg het aan de stok met Sylvana Simons (Bij1), wat uitliep op een woordenwisseling die kan worden weggeschreven onder het kopje "kijvende wijven". Hun optreden deed beslist niet onder voor de platvloerse en respectloze prestaties van sommige mannelijke leden in ons parlement. De namen mag u zelf invullen.
Dus, Mark, als je nog op zoek bent naar vrouwelijke VVD ministers voor je nieuwe kabinet, sla Ockje maar over......


Het is diep treurig dat een flink aantal van onze volksvertegenwoordigers zich niet of nauwelijks inzet voor de belangen van ons land en haar bevolking, maar alleen bezig is met zijn of haar eigen ego'tje of idee-fixe.
Tegen een riant salaris overigens.........



Geen opmerkingen:

Een reactie posten