zondag 13 december 2020

Zegen en vloek


In 1866 vond Alfred Nobel het dynamiet uit, een uitvinding die hem grote rijkdom bracht. Vooral voor mijnbouwbedrijven was het een prachtige vondst, omdat niet langer het gevaarlijke nitroglycerine gebruikt hoefde te worden.
Maar ook wapenfabrikanten behoorden tot zijn grootste afnemers......
In 1888 las hij in een Parijse krant zijn doodsbericht (hij werd verward met zijn broer Ludvig, die pas overleden was), en in zijn necrologie werd hij de "handelaar in de dood" genoemd, rijk geworden dankzij een uitvinding die veel ellende over de mensheid had gebracht, door het mogelijk maken van gruwelijk oorlogsgeweld.
Dit bericht greep hem zò aan, dat hij bij testament bepaalde, dat de rente van zijn kapitaal gebruikt moest worden om jaarlijks mensen, die in het afgelopen jaar een grote bijdrage hadden geleverd aan het welzijn van de mensheid, te belonen.
Elk jaar worden op zijn sterfdag, 10 december, de Nobelprijzen voor natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde en de vrede uitgereikt.

De coronacrisis heeft dit jaar behoorlijk roet in het eten gegooid. In voorgaande jaren vond de uitreiking van de Nobelprijzen plaats in het stadhuis van Oslo, waar plaats is voor zo'n 1000 gasten en waarbij het Zweedse Koningshuis altijd met veel pracht en praal uitpakte. Dit jaar moest het vanwege de corona pandemie allemaal wat meer bescheiden. De onderscheidingen zijn uitgereikt in de aula van de universiteit van Oslo, waar slechts 100 genodigden werden ontvangen. Ook het traditionele banket is dit jaar afgeblazen....
De meest prestigieuze Nobelprijs is ongetwijfeld de Nobelprijs voor de Vrede, een prijs waarvoor Donald Trump wel voor in aanmerking meende te komen. Hij was immers voorgedragen door een Zweedse en Noorse politicus en, in aanmerking nemend dat ook zijn voorganger Barack Obama (in zìjn ogen toch een volkomen mislukte president) deze prijs had mogen ontvangen, kon het bijna niet anders dan dat deze eer hem te beurt zou vallen.
Edoch, de Nobelprijs voor de Vrede 2020 ging aan zijn neus voorbij en werd uitgereikt aan het WPF, het World Food Programme.
Arme Donald, er lijkt geen einde te komen aan de teleurstellingen die hij te slikken krijgt.
Eerst was daar zijn nederlaag bij de verkiezingen van 3 november jl. We zijn nu anderhalve maand verder, waarin Donald dag na dag zijn nederlaag heeft ontkend en bestreden door het aanspannen van rechtszaken waarin hij grootscheepse fraude wilde aantonen, zonder echter met bewijzen te komen. Alle zaken werden verloren en deze week heeft zelfs het hooggerechtshof ( met daarin drie door hem benoemde rechters) zijn verdachtmakingen van tafel geveegd.
En dan wordt het vrijdag, 11 december.....

Op de voorkant van het toonaangevende weekblad Time prijken de gezichten van president elect Joe Biden en zijn vice president elect Kamala Harris. Daarboven prijkt de titel: Person of the Year.
Dit moet voor Donald toch voelen als de nekslag, de definitieve nederlaag.
Anderhalve maand heeft hij zich alleen bekommerd om zichzelf, terwijl de corona pandemie in de VS intussen gierend uit de klauw loopt. Hij deed hé-le-maal niets om de expansie van het virus te beteugelen, met als gevolg dat nu dagelijks zo'n 3000 mensen sterven door het Covid-19 virus. Net zoveel slachtoffers als er te betreuren waren op 9/11....
Maar nu elke dàg!
Daarom vind ik dat Donald ook een plaatsje op de cover van Time verdient.... 


Aan het einde van de vorige eeuw zag een nieuw soort dynamiet het levenslicht: het internet.
De technologie begon in 1969 bij Arpanet, een militair netwerk, gebouwd in de VS, dat later geschikt gemaakt werd voor de Amerikaanse universiteiten. Al snel veroverde het wereldwijde web de wereld.
Een zegen voor de mensheid....... maar ook een vloek.....

Een zegen, want het internet draagt bij tot een enorm snelle verspreiding van kennis en informatie en brengt zo mensen en volkeren dichter bij elkaar, wat toch zou moeten leiden tot een beter begrip onderling.
Echter, de mens zou de mens niet zijn als deze prachtige vinding niet zou worden misbruikt voor duistere doeleinden. 
Oplichters en andere louche lieden vonden al snel wegen om via het internet argeloze gebruikers te misleiden en hen zo geld afhandig te maken, dan wel op andere manieren te benadelen. De georganiseerde misdaad gebruikt het internet om via versleutelde berichten te communiceren. Hackers ontregelen computersystemen van instellingen en bedrijven, besmetten deze met gijzelsoftware of leggen de hand op privacy-gevoelige informatie. En op het Darkweb, een afgeschermd gedeelte van het internet, schijnen de meest obscure zaken te gebeuren.
Regeringen, machthebbers en politici vinden in het gebruik van social media een machtig middel om de bevolking of hun volgers te informeren, maar ook te misleiden met valse berichten, fake news en grove leugens, waarop hun tegenstanders weer reageren met halve waarheden of hele leugens.
De  mediabedrijven zelf beïnvloeden en manipuleren hun bezoekers via de door hen gebruikte algoritmen.
Daarnaast heeft de mogelijkheid om toch min of meer anoniem te kunnen publiceren, diezelfde social media gemaakt tot een open riool waarin de mens zich vaak in zijn meest afschuwwekkende vorm manifesteert.
En door dit handelen wordt niets of niemand meer geloofd en heeft het internet uiteindelijk geleid tot algemeen wantrouwen.....


Intussen is men in het Verenigd Koninkrijk begonnen met het vaccineren van de bevolking met het Pfizer vaccin. Da's mooi! Kunnen wij even afkijken of het allemaal wel goed gaat.
De eerste berichten zijn geruststellend. Er zijn wat milde bijwerkingen zoals een pijnlijke arm, tijdelijke vermoeidheid en hoofdpijn.
Nou, daar heb ik ook last van na een avondje bowlen, waarbij een stevig biertje gedronken is.
Dus.... waar hebben we het over.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten