zondag 27 december 2020

Overdoen


Zallemenut nog een keertje overdoen
Want het was niet naar m'n zin 
Lanemenut nog een keertje overdoen 
En begin maar bij 't begin 

Deze Carnavalskraker uit 1974 van Adèle Bloemendaal is wel zéér van toepassing op het afgelopen jaar.
Door alle coronaperikelen zijn er zóveel zaken niet doorgegaan, evenementen afgebroken of beslissingen genomen die achteraf toch niet zo verstandig bleken, dat we bepaalde dingen graag overnieuw zouden doen.
Daarnaast zal dit lied altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht blijven uitoefenen op o.a. gesjeesde studenten, voetballers die een penalty misten en op hen die zakten voor hun rijexamen...

Waarschijnlijk heeft Pieter Omtzigt het refreintje afgelopen augustus zachtjes voor zich uit geneuried na de lijsttrekkersverkiezing van het CDA.
Maar goed, dat is allemaal weer anders gelopen sinds de terugtrekkende beweging van Hugo. Ik vermoed dat Pieter er wel vrede mee heeft dat Wopke de kar nu gaat trekken. Beter voor Pieter ook... èn voor het CDA. Want eerlijk is eerlijk, Pieter Omtzigt is een integer, keihard werkend kamerlid, maar hij ontbeert toch een beetje het charisma dat een lijsttrekker ook nodig heeft. Een pitbull heeft nou eenmaal geen hoge aaibaarheidsfactor.
We moeten alleen even afwachten hoe gehavend Wopke zelf uit de discussie omtrent de kinderopvangtoeslag regeling naar voren komt. Want dat daar het een en ander is mis gegaan, is een understatement! De Parlementaire Ondervragingscommissie heeft op 17 december een lijvig rapport afgeleverd, waar de honden geen brood van lusten.
Wopke komt misschien weg met een blauw oog en een geschaafde knie, maar of Wiebes, Ascher en Mark Rutte er zo genadig af zullen komen tijdens het debat dat naar aanleiding van dit rapport gehouden zal worden, valt te betwijfelen.
Misschien kunnen ze een koortje vormen en bovenstaand refreintje (in mineur!) ten beste geven tijdens dat kamerdebat?
Zou zo maar het einde van Rutte III kunnen betekenen......

Donald Trump had dit refreintje zéker gezongen na de presidentsverkiezingen in november, als hij het liedje had gekend. Hij zingt trouwens sinds die voor hem desastreus verlopen verkiezingen een liedje, met dezelfde strekking en weet van geen ophouden. Wat een ongelofelijke loser!
Terwijl zijn land worstelt met een volkomen uit de hand gelopen bestrijding van het coronavirus, is meneer druk met het vrijlaten van de grootste schurken uit de gevangenis en het spelen van potjes golf.
Èn hij heeft zich nog steeds niet bij zijn nederlaag neergelegd! Deze week deden geruchten de ronde dat hij zijn adviseurs gevraagd zou hebben naar de mogelijkheid van het afkondigen van de staat van beleg (Martial Law) om zo de uitslag van de verkiezingen terzijde te kunnen schuiven. Let wel, dit bericht kwam via CNN, nou niet bepaald de grootste vrienden van Donald. Maar, het zou mij niet verbazen als het op waarheid zou berusten. Ik acht hem er zeker toe in staat. Wie weet wat voor zottigheid hij nog meer in zijn hoofd haalt voor zijn termijn verstrijkt! Ik hou m'n hart vast....
Ik ben bang dat hij straks op 20 januari in een dwangbuis door de jongens in de witte jassen uit het Witte Huis gesleept moet worden.
Snap trouwens niet waarom dat niet al lang gebeurd is.....


En wat te denken van al die Britten die vier jaar geleden dit liedje al zongen nadat het Brexit referendum een nipte "leave" had opgeleverd. Regelmatig waren er demonstraties die om een nieuw referendum smeekten. Zij zullen hun zin niet gaan krijgen. Althans, niet zolang deze regering zit. Per 1 januari is het vertrek uit de EU definitief, nadat op de valreep nog een akkoord bereikt werd. In hoeverre dat ook werkelijk stand gaat houden nadat de eerste confetti van de "overwinning" is neergedaald, moeten we even afwachten. Boris Johnson kan wel victorie kraaien, maar nog niemand heeft de kans gehad om het akkoord te bestuderen.
En in hoeverre deze stap zal leiden tot een werkelijke "bevrijding" van Groot Brittannië, dan wel de aanleiding zal zijn tot het uiteindelijk uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk, ligt in de toekomst verborgen.....

Talloze zaken zijn door het Covid-19 virus in de soep gelopen of niet doorgegaan. Grote sportevenementen zoals Olympische Spelen en het EK voetbal zijn een jaar vooruit geschoven. Het schijnt dat de Olympische Spelen gewoon "Tokyo 2020" blijven heten, alleen maar omdat er al voor een godsvermogen aan merchandising-meuk is geproduceerd met dat jaartal erop.
Eigenlijk was nagenoeg het hele jaar prut. Kunnen we het hele jààr niet overdoen? Gewoon, het afgelopen jaar: control-alt-delete? 
Beginnen we gewoon over een paar dagen, na Oudejaarsdag, met 1 Januari 2020!

Een ding kan ik u wel beloven, het gaat in ieder geval geen saai jaar worden!

Ik wens u, en allen die u dierbaar zijn, heel veel blijdschap, geluk, mooie momenten en vooral gezondheid toe in het Nieuwe Jaar dat voor ons ligt!
Ik heb er zin an!



1 opmerking:

  1. Insgelijks wens ik jou "utzelfde". Denk Positief en blijf negatief!

    Een warme groet van Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen