zondag 13 januari 2019

Kat in het nauw


Ik begrijp het niet zo goed.........

Na jarenlang touwtrekken viel op 29 maart 2018 uiteindelijk het besluit.
Het kabinet, bij monde van minister Wiebes, liet weten dat de gaskraan in Groningen op korte termijn helemaal dicht gaat. Directe aanleiding tot het doorhakken van deze Gordiaanse knoop was hoogstwaarschijnlijk de aardbeving op 8 januari in het Groningse Zeerijp.
Sinds die dag ligt het woord "energietransitie" op ieders lippen en rollebollen politieke partijen, maatschappelijke organisaties, milieubeweging en vertegenwoordigers van de industrie vechtend over straat over de vraag: "Wie gaat dat betalen?" Eind 2018 was ons een klimaatakkoord beloofd. Het is er niet gekomen.......

Nieuwbouwwijken worden uit de grond gestampt, zonder gasaansluiting en volgepakt met zonnepanelen. Installateurs van zonnecollectoren kunnen het werk niet aan! Deze week een bericht in de krant dat de elektriciteitsnetwerken in delen van het land de aangeboden elektriciteit van zonneakkers en staldaken niet meer aankunnen! De verkoop van elektrische auto's is afgelopen jaar met 136% gestegen. Het aantal laadpunten steeg met 22 %......
De aanschaf van warmtepompen wordt zwaar gesubsidieerd.
Zelfs de bouw van kerncentrales is weer bespreekbaar.
Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen worden alle registers opengetrokken.
Prima! Een loffelijk streven, maar.....
Ik vraag me af: Zijn we wel slim bezig? Is er misschien sprake van een beetje paniekvoetbal?
Een kat in het nauw......

Het offshorebedrijf Inrada uit Schiedam heeft zich de laatste jaren bezig gehouden met de winning van biogas uit zeewier. Zij maken platforms waarop het wier gekweekt wordt en daarna geoogst. In bioreactoren wordt via een verbeterd vergistingsproces het zeewier omgezet in biogas met dezelfde kwaliteit en eigenschappen als het aardgas uit Slochteren.
Dit gas zou dus zo het Nederlandse aardgasnetwerk op kunnen en gebruik kunnen maken van de bestaande infrastructuur! Bij verbranding wordt dezelfde hoeveelheid CO2 afgegeven aan de atmosfeer als door het wier uit diezelfde atmosfeer is opgenomen. CO2 neutraal dus. Hoezo, heel Nederland van het gas af?
Testresultaten met platforms voor de Indonesische en Zuid-Afrikaanse kust hebben uitgewezen dat een zeeoppervlakte van 10 x 12 km met deze technologie een opbrengst heeft van 1 miljard kuub biogas per jaar! Nederland verbruikt per jaar 40 miljard kuub. Een zeeoppervlakte ter grootte van de provincie Friesland zou Nederland volledig zelfvoorzienend maken. De ruimten tussen de windmolens in de reeds bestaande windparken op zee zouden daar uitermate geschikt voor zijn.

Deze week las ik het verhaal van René Siemerink uit Bentelo. Hij bedacht dat een zonnepaneel eigenlijk maar een primitief ding is. Immers, er wordt energie gehaald uit zonlicht, maar de warmte van de zon blijft ongebruikt. Door een koelsysteem aan de zonnepanelen te koppelen wist hij niet alleen het rendement van de panelen omhoog te brengen, maar wordt ook deze thermo-energie gebruikt. In 2013 vroeg hij al octrooi aan, maar pas sinds 2016 is hij (nog op kleine schaal) bedrijfsmatig bezig om zijn pvt-panelen (photo voltaīc thermo) te produceren. In zijn eigen woning draaien inmiddels alle apparaten en de verwarming op deze zonnepanelen en is hij helemaal "self supporting".

En dan de elektrische auto. Die staat nog in de kinderschoenen en is in de huidige vorm zeker niet de oplossing. De productie van de accu's is een verre van milieuvriendelijke technologie en is nog lang niet uit ontwikkeld. En daarbij, wat is de milieuwinst van een elektrische auto zolang die elektriciteit nog wordt opgewekt in kolengestookte centrales?
Er zijn al prototypes van elektrische auto's die rijden op waterstof. De grootschalige productie van waterstof is nu nog duur en milieubelastend, maar er worden grote stappen gezet op dit terrein.

Dit zijn maar een paar ontwikkelingen waar ik op stuitte, in de zoektocht naar schonere energie. Een zoektocht die plaats vindt in laboratoria overal op de wereld. Ongetwijfeld vinden er honderden, duizenden onderzoeken plaats en uiteindelijk zal de oplossing voor de energieproblematiek gevonden worden.

En zelfs als al deze genoemde technologieën het niet halen, dan nòg heb ik vertrouwen in de toekomst, in het vernuft van de mens. Misschien komt er iemand plotseling met totààl iets anders op de proppen.
Zoals het uurwerk met radertjes ineens het veld moest ruimen voor het elektrische digitale horloge.
Zoals het fotorolletje verdween na de revolutie die de fotografie doormaakte door digitaal te worden.


O ja, misschien vraagt u zich af waarom het bedrijf Inrada haar proefopstellingen helemaal voor de Indonesische en Zuid-Afrikaanse kust uitvoerde en niet wat dichter bij huis?
De Nederlandse wet- en regelgeving maakte zulks onmogelijk.
U weet wel, Nederland, dat gave land van Mark Rutte. Waar "we" zo trots op zijn vanwege haar vestigingsklimaat, haar hoogwaardige industrieën en innovatieve hoogstandjes in het verleden en het heden.
Steek dààr ons geld in Rutte, in plaats van te proberen al die multinationals te vriend te houden. Dààr liggen de kansen en de banen voor de toekomst.
Nederland heeft de wereld al vaker veranderd door grootse uitvindingen in het verleden: de microscoop, de aandelenmarkt, de brandslang, de telescoop, de onderzeeboot, het elektrocardiogram, het cassettebandje, de CD, bluetooth, wifi.
Jij wilt dat Nederland een innovatief land blijft? Pas de wet- en regelgeving dan aan en geef deze vernieuwende ideeën de ruimte!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten