zondag 7 november 2021

De schaamte voorbij


Hebt u hem afgelopen maandag zien staan achter het katheder bij de klimaattop in Glasgow? 
"Actie, actie, actie!", riep hij vol vuur en er waren ongetwijfeld mensen in de zaal (die hem nog niet zo goed kennen), die overtuigd en geïnspireerd raakten door zijn daadkrachtige taal. Hij besloot zijn toespraak met de belofte: "Dames en heren, U kunt rekenen op het Koninkrijk der Nederlanden".
De zaal barstte niet in een gierend lachen uit, dus ik vermoed dat zijn toehoorders Rutte inderdaad nog niet zo goed kennen zoals wij hem kennen......
Want ondanks al die mooie woorden ontbrak de Nederlandse handtekening onder de COP26-verklaring: een resolutie die opriep tot het stoppen van financiering van fossiele energieprojecten in het buitenland.
Waarom ontbrak die Nederlandse krabbel? Wel, Nederland heeft nogal wat bedrijven die een dikke vinger in de buitenlandse energiepap hebben, zoals Shell, Van Oord, Heerema en Boskalis. Via overheidsgaranties op exportverzekeringen van deze bedrijven financiert de Nederlandse Staat dus indirect fossiele energieprojecten en het uitvoeren van die resolutie zou grote negatieve financiële gevolgen voor die Nederlandse Staat kunnen hebben. Vandaar.
Al die mooie woorden die Rutte sprak waren dus alleen maar voor de Bühne: Ja zeggen, nee doen......
Zelden zag ik iemand zijn hypocrisie zo schaamteloos etaleren.
Overigens is Nederland niet de enige die zich zo hypocriet opstelt. Ook Frankrijk en Duitsland maken zich verbaal grote zorgen om de klimaatveranderingen maar weigeren eveneens hun handtekening te zetten onder de COP26-verklaring. Om dezelfde redenen........

Dinsdag was er weer een persconferentie van Rutte en De Jong (die ik deze week als Neppie en Jokkie zag langskomen) over de oplopende besmettingsaantallen van Covid-19. 
Maar..... wie neemt deze heren nog serieus? Telkens weer een beroep doen op de welwillende medewerking van de samenleving zònder een welgemeende verontschuldiging voor het gevoerde beleid tijdens drie kabinetten Rutte waarin de Zorg door bezuinigingen volledig werd uitgekleed en waardoor nù de vereiste zorg niet langer geboden kan worden. Ik hoor géén excuses voor het weglopen van de VVD-kamerleden toen er gestemd moest worden voor een structurele verbetering van de salarissen in de Zorg, met mede tot gevolg een grote uitstroom in de zorgsector. IC capaciteit blijft onbenut. Omdat er geen personeel is.......
En ja, Rutte sprak verstandige woorden, daar kun je niet omheen. De feiten vragen om actie, om ingrijpen. En dat dat ingrijpen voor de een 'veel te ver' en voor de ander 'niet ver genoeg' gaat, laat zich raden. Het afkondigen van maatregelen heeft echter weinig zin als daar niet op gehandhaafd wordt. De heren zouden zo langzamerhand toch moeten weten dat je dat nou eenmaal niet aan de welwillende bereidheid van het volk kunt overlaten. Natuurlijk houdt het gros zich keurig aan de afspraken, maar er is een groot (en groeiend!) deel binnen de bevolking dat het halfslachtige beleid meer dan beu is en daarom gewoon tegen èlke afgekondigde maatregel is. Niet omdat die maatregel onverstandig is, maar omdat ie van de regering komt! En daar hebben die mensen hun zakken onderhand meer dan vol van!
Ik kies ervoor om rationeel en niet emotioneel op het handelen van de demissionaire regering te reageren, maar ik krijg steeds meer begrip voor mensen die dat niet langer op kunnen brengen.

Woensdag streken de partijleiders van de formerende partijen neer in Groningen om te praten met slachtoffers van de aardbevingen, veroorzaakt door de aardgaswinning. Ik heb groot respect en bewondering voor die Groningers, dat zij het nog op kunnen brengen om voor de zoveelste keer wéér met Rutte en consorten in gesprek te gaan. 
Sinds 2014(!) (Het Gat van Nederland) schreef ik met enige regelmaat over de gevolgen van de bodemdaling in de provincie en de laksheid van opeenvolgende regeringen Rutte in het schadeloos stellen van de getroffenen. Ondanks allerlei beloften in het verleden is deze zaak nòg niet afgehandeld. Sterker nog, er zijn zelfs gelijksoortige zaken (kinderopvangtoeslagen) bìj gekomen. Steeds vaker moeten boze burgers naar de rechter om hun gelijk te halen en te procederen tegen de Staat der Nederlanden, met als gevolg dat de kosten voor de landsadvocaat vorig jaar gestegen zijn tot 65 miljoen, bijna het dubbele van drie jaar eerder. Alleen al voor het procederen in het dossier Groningen werd door het rijk de afgelopen tweeëneenhalf jaar voor 8,2 miljoen aan rechtshulp ingekocht bij landsadvocaat Pels-Rijcken!
Hoeveel mensen zouden voor dat bedrag niet direct uit de ellende geholpen kunnen worden!
En dat terwijl er in diezelfde periode fors werd bezuinigd op de sociale advocatuur, de rechtshulp waarop de gedupeerden in deze kwestie zijn aangewezen....... 


Het is tijd voor: Mark Rutte, functie elders.......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten